Neovisni novinarski portal
28.3.2024.
POLITIKA
izvor: prvic-luka.info

Otok mladosti odlazi u povijest i – stečaj!

izvor: prvic-luka.info
izvor: prvic-luka.info

izvor: prvic-luka.info

Zadarski Trgovački sud, odnosno njegova Stalna služba u Šibeniku, zaprimio je prijedlog FINA-e za provedbu stečajnog postupka nad Otokom mladosti d.o.o. , šibenskom gradskom tvrtkom čija su dugovanja oko osam milijuna kuna. Sud je donio Rješenje o pokretanju stečaja te zakazao ročište za ponedjeljak, 6. lipnja, s početkom u 9 sati.

Temeljem zahtjeva FINA-e, TS je oglasom od 28. istopada 2015. pozvao članove uprave ove gradske tvrtke da dostave popis imovine, i vjerovnike da u roku od 45 dana predlože otvaranje postupka. U predviđenom zakonskom roku prijedlog za otvaranje stečaja nad Otokom mladosti su podnijela tri vjerovnika, Čedo Petrina, Jadranska banka d.d. i Republika Hrvatska koju zastupa ŽDO Šibenik te time učinili vjerojatnim svoje tražbine, pa je Sud rješenjem od 31. ožujka 2016. obustavio skraćeni stečajni postupak jer se za njega nisu ostvarile zakonske pretpostavke, i odlučio o otvaranju stečaja.

Treći stečaj gradskih tvrtki u mjesec dana

Kako stoji u obrazloženju Rješenja utvrđeno je da tvrtka Otok mladosti ne može podmirivati svoje obveze, odnosno ima „evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 1854 dana u ukupnom iznosu od 361.342,85 kuna, pa je zakazano ročište za otvaranje stečajnog postupka. Rješenje potpisuje sutkinja Ana Markač.
Tako je Otok mladosti u zadnjih mjesec dana treća šibenska gradska tvrtka nad kojom je otvoren stečaj ( TEF, ATP i Otok mladosti), što svakako za iznimno optimističnu nomenklaturu u Gradu Šibeniku nije nimalo optimistična statistika.
Otok mladosti prošao je sito i rešeto. Od Projekata Šibenik 2008. kojim je na Obonjan, uz skupe konzultacije Sinergijskih solucija, uvedena Orco grupa kao potentni investitor koji je obećavao raj za ovaj mali šibenski otok kojega su gradile generacije hrvatskih izviđača i na njemu odmarale na tisuće i tisuće mladih iz cijele zemlje, do britanskih investitora koji danas obećavaju otoku preporod na svjetskoj razini. Orco grupa nikada nije pomakla ni kamen na otoku. U međuvremenu je projekt hotelsko-turističke mega-gradnje i revitalizacije otoka prenijela na tvrtku kćer Sunčani Hvar, a onda je kćer otišla u stečaj, a Gradu Šibeniku ostavila dugove i neriješenu tužbu zbog „neostvarene a planirane dobiti“. To što nikad nije bilo ni moguće realizirati dobit ako se ništa na otoku nije ni gradilo ni radilo, druga je stvar.
I onda je lani promoviran novi „projekt iz snova“ koji bi trebao Obonjan pretvoriti u svjetsku partijanersku destinaciju na kojoj će se mladi ljudi iz cijelog svijeta, dubljeg džepa i specifičnog glazbenog ukusa, okupljati i odmarati već od ove sezone. Nakon šestogodišnje apstinencije tijekom koje se na otoku nije događalo ništa, ali su repovi starih senzacionalnih preporoditeljskih ugovora financijski gušili perspektive Šibenika i sposobnosti njegova tankog proračuna, pojavili su se vodeći promotori iz Velike Britanije, Sound Channel, nacionalni turistički operator- CMT i operativna kompanija Grotiosus i dobili koncesiju od Grada Šibenika na 43 godine.
obonjan 1

Sound Channel obećao preuzeti sve dugove, a je li i kad će, ne zna se…

Preuzimaju projekt i obveze otplate preostalih rata kredita u iznosu od 1, 135.314 milijuna eura od Grada, sva jamstva na kredite koja su dosezala i do 40 milijuna kuna, ali i obvezu izgradnje vodovoda koja je 2008. ondašnjim ugovorom s Orco grupom spadala u trošak Grada. Da je kojim slučajem ostalo tako, Obonjan vjerojatno nikad ne bi vidio vodovoda, jer je riječ o investiciji od bar 25 milijuna kuna, koje su preteške i za nove investitore, Britance, pa ni ove sezone neće ići dalje od hidranata s vodom. Kako bilo, Sound Channel i partneri bi trebali u nekoliko godina u Obonjan uložiti bar 50 milijuna dolara, a već ove godine u tamošnjim smještajnim kapacitetima ( uglavnom adaptiranim postojećim paviljonima i ponešto novoizgrađenih) bit će mjesta za oko tisuću mladih, a računa se da bi već u prvoj sezoni moglo biti ostvareno stotinjak tisuća noćenja. Hoće li s novim partnerima Šibenik i Obonjan imati više sreće, ili nas čeka neka nova varijanta Orco i drugih grupa? Tko zna…
Problem će biti ako opet teret neuspjelog projekta padne na Grad Šibenik koji sve teže puni svoj proračun, a njegovi korisnici ne toleriraju dug, ne prihvaćaju poček  ( ATP, HEP, Dječji vrtići…), a napose kada imaju saznanje da su decentralizirana sredstva državnog proračuna doznačena Gradu, požalio se, kako saznajemo, ovih dana svojim suradnicima šibenski gradonačelnik Željko Burić, najavljujući uskoro rebalans proračuna. U takvoj situaciji samo bi još trebalo da na gradski budžet padne i teret vjerovničkih potraživanja iz stečaja Otoka mladosti…
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI