Neovisni novinarski portal
15.6.2021.
UKRATKO
Na hrvatsko-slovenskoj granici održan festival protiv restriktivnih migracijskih politika EU

Na hrvatsko-slovenskoj granici održan festival protiv restriktivnih migracijskih politika EU

defencingfest

Na hrvatsko-slovenskoj granici kod Kumrovca tijekom vikenda, u organizaciji više udruga, održan je„Defencing festival“, kulturni i politički program protiv restriktivnih i opasnih migracijskih politika Europske unije.

“Defencing festival” okupio je s obje strane žice u Kumrovcu i Bistrici ob Sotli stotinjak tražitelja azila, aktivista i članova lokalne zajednice te izgradio „privremenu autonomnu zonu“ koja nadilazi granice, stoji u priopćenju organizatora.
Ti gradovi, koji su povijesno povezani, već mjesecima su razdijeljeni žičanom ogradom koju je podigla slovenska vlada kako bi odvratila migrante da koriste svoje univerzalno pravo na kretanje, kaže se.
Programi koji su održani simultano s obje strane ograde sastojali su se od nastupa glazbenih bendova, izvođenja pjesničko-političkog performansa, projekcija filmova, radionica za izradu zmajeva i transparenata i sl..
Tridesetak izbjeglih osoba koje su trenutno smještene u „hotelu Porin“ u Zagrebu sudjelovalo je u programu te diskutiralo  o kriminalizaciji solidarnosti, zatvaranju granica na tzv. balkanskoj ruti i posljedicama te odluke, kao i poteškoćama s kojima se trenutno susreću.
Sudionici su izradili transparent s porukom solidarnosti za jedanaest osoba koje čeka suđenje u Mađarskoj zbog sudjelovanja na prosvjedima protiv žice na granicama. „Mađarska vlast brutalno ih je tukla, a uhićeni su 16. rujna 2015. na srpsko-mađarskoj granici Röszke/Horgoš 2 tijekom prosvjeda u kojem je sudjelovalo više od pet tisuća osoba zahtijevajući siguran prolaz za sve ljude“, kaže se u priopćenju. Najmanje troje optuženih su posebno ugrožene osobe, od kojih dvije osobe ranjene u ratu u Siriji. Jedna od njih je 64. godišnja poluslijepa žena, a druga osoba u invalidskim kolicima. Jednog od optuženika, Ahmeda H., mađarski sud tereti za “teroristički napad”, ističu organizatori u priopćenju.

defencing festival

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI