Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
POLITIKA
Kad ti šef ŽO HDZ-a kaže da ćeš biti smijenjen, zaludu podrška Upravnog vijeća tvom radu!

Kad ti šef ŽO HDZ-a kaže da ćeš biti smijenjen, zaludu podrška Upravnog vijeća tvom radu!

ŠupeKad ćeš ako nećeš sad! Tako vjerojatno misle naše vladajuće “pesnice” kad ispod žita, dok se država trese od krize zbog eksperimentalnog premijera, Mostovih  “načela” i HDZ-ovog preslagivanja mimo volje birača, potiho zbrinjavaju svoje stranačke perjanice u državnim tvrtkama i institucijama. Tko zna šta će biti sutra. Bolje je ugurati “svoje”, dok se još može. Ali, zar tako prizemno, ne poštujući ni zakonsku formu, makar radi kamuflaže ?! Najprije smo saznali kako je ministar Oleg Butković, nezakonito, posmjenjivao uprave državnih tvrtki u svom resoru, HAC-u, HC-u, HŽ-u, Odašiljačima i vezama… a onda čujemo da se val prelio i na lokalne razine. Možda je to neki HDZ-ov cirkularni naputak? Ipak, reklo bi se, kako došli, tako otišli…

Joško Šupe, ravnatelj ( državne ) Lučke uprave u Šibeniku, SDP-ov kadar ( gradski vijećnik ), dobio je prve signale od HDZ-a da mu je “ići kući”. Šupi mandat ističe tek u ožujku 2018., ali to nije nikakav argument koji bi ga mogao spasiti od smjene. Uostalom, baš ništa ne znači ni činjenica da mu je nedavno Upravno vijeće LU, koje odlučuje o imenovanju i razrješenju ravnatelja, jednoglasno prihvatilo izvješće o radu. A u Vijeću HDZ ima većinu. Da su imali zamjerke, mogli su ga rušiti neprihvaćanjem izvješća. Ali, mora biti da tada još nisu imali tzv. naputak, ili se HDZ još nije bio usuglasio oko svoga kandidata za to mjesto.  Tek je prošlo pet mjeseci nove Vlade, koja se do danas nije uspješno ni usidrila, a po svoj prilici ni neće . Zato, dok još traje, treba zbrinuti sve što je ostalo nezbrinuto. Za koji mjesec moglo bi biti prekasno.

Politika me dovela, pa me i smjenjuje, ali…

– Sve je u redu. Politika me i dovela u Lučku upravu, pa sam spreman na njezin signal i otići. Ali, to se ne radi tako nezgrapno. Bilo je jednostavnije da mi je Upravno vijeće odbilo izvješće o radu. A ne da me, šta da krijem, zove predsjednik ŽO HDZ-a Nediljko Dujić i traži razgovor, da bi mi otvoreno rekao kako moram ići s mjesta ravnatelja. Neće mi, naglasio je, praviti nikakve probleme, ostat ću u sustavu, ali ravnatelj ne mogu biti. Tako će šibenska Lučka uprava, od ukupno osam zaposlenika, imati čak tri direktora! Dva, dakako, bivša – kaže aktualni ravnatelj. Šupe smatra da se zloupotrebljava krizna situacija u državi kako bi se obavilo “završno uhljebljivanje” HDZ-ovih ljudi, jer tko zna što će dalje biti. A i ovo je najbolji trenutak za takve smjene, jer se od puno važnijih nacionalnih tema neće ni primjetiti da HDZ izravno, preko stranačkih lokalnih šefova, kadrovira u državnim ustanovama. Pa ravnatelj saznaje da odlazi s funkcije prije od onih koji ga po slovu zakona smjenjuju!
Nediljko Dujić, županijski HDZ-ov meštar “od kadrova”, inače gradonačelnik Skradina,  “na prvu” tvrdi kako nema informaciju o Šupinom razrješenju, a niti da je bilo kakav postupak smjene pokrenut. Tek “na drugu”, kad shvati da je ravnatelj o tome otvoreno progovorio, priznaje neizravno. – Ali i on i svi drugi moraju shvatiti da im nije u rodnom listu upisano doživotno mjesto ravnatelja. Svi smo mi zamjenjivi, bitno je samo radi li se profesionalno i kvalitetno. Nisam ga zvao niti išao k njemu. Popili smo kavu na rivi i razgovarali o funkcioniranju Lučke uprave. A da sam htio to sakriti ne bi sjedio s njim na rivi – kaže Dujić. Dakle, razgovarali su, sve su jedan drugome rekli, i obojici je sve jasno. Znadu oba dobro kako to ide…

Predsjednik Županijske skupštine Nediljko Dujić (Foto H. Pavić)

Upravno vijeće kao “smokvin list”

Upravno vijeće Lučke uprave nije još ni sazvano, a već se neslužbeno govori da bi umjesto Šupe, državnu Lučku upravu u Šibeniku trebao preuzeti Čedo Petrina ( HDZ). Bivši član Nadzornog odbora Otoka mladosti, koji je ovih dana inicirao stečaj te gradske tvrtke jer mu je ostala dužna naknadu za “nadzor”.
Pošteno govoreći, Joška Šupu je na mjesto ravnatelja Lučke uprave instalirao SDP. Ali su tu ipak bili mudriji, pa i obazriviji. Da ne bi silom vlasti smjenjivali zatečenog ravnatelja, HDZ-ovca Marijana Petkovića, u prvoj su fazi Šupu zaposlili kao Petkovićevog pomoćnika. Upoznavao se par godina s radom LU, učio poslu, a kad je mandat Petkoviću istekao, njih dvojica su se samo zarotirala, pa je Petković danas pomoćnik Šupi… Baš kao što bi eventualno Šupe sutra mogao biti Petrini. Tako se to kod nas radi.
Problem je što je ta vrst kadroviranja u nas, unatoč sve grlatijem zaklinjanju u stručnost i profesionalnost,  gotovo legalizirana. Nitko više i ne bježi od toga da stranka na vlasti, odnosno njezini šefovi, odlučuju o svemu, o životu i smrti, nekmoli o kadrovima u državi, gradovima i selima. Još jučer bi se sve pokrilo formom, smjenu bi odradili oni kojima je zakon tu ovlast i dao, a ona bi bila usklađena s “voljom Partije”. Danas, sam partijski šef obavlja “egzekuciju”, da se zna tko je gazda, a tijelo koje je zakonom za to određeno, tek je “smokvin list” za već odrađeno.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI