Neovisni novinarski portal
8.12.2022.
POLITIKA
Nedavni prosvjed (foto Facebook)

Zajedništvo se isplati:
Srčani mještani Labina Dalmatinskog se izborili protiv kamenoloma

Nedavni prosvjed (foto Facebook)

Nedavni prosvjed (foto Facebook)

Zajedništvo i srčana borba za očuvanje svojega životnog okruženja, a protiv gramzivosti i  kvarnog sustava se – isplati. Potvrđuje to i dobra vijest koja stiže iz Labina Dalmatinskog: mjerodavne inspekcije su nakon akcija malobrojnih ali povezanih mještana malog naselja u trogirskom zaleđu zabranile daljnje istražne radove radi planiranog kamenoloma, a kojega je na prostoru od 80 hektara željela imati njemačka tvrtka engleskog imena ‘White Rock’ (bijeli kamen).

Naime, Labinjani su se tome žestoko protive već godinama, i već su, nakon šest godina borbe, pomislili kako više opasnosti nema, kada je takvo što dopustila lokalna Općina Prgomet, odnosno nekolicina tamnošnjih političara.  Kakav je tu bio njihov interes, suprotan mnijenju cjelokupnog stanovništvau koje se nije dalo potjerati iz tog lijepog kraja, nije poznato. Ali, Labinjani se nisu dali, prije tri mjeseca su organizirali i prosvjed pri kojem na jedinom tamnošnjem pješačkom prijelazu simboličnom akcijom blokirali lokalnu cestu. Na prosvjedu se se pojavili gotovo svi: od najmlađih do nastarijih mještana. Takvo zajedništvo nije viđeno u Hrvatskoj odavno. A pogotovo ne sada kada je najpotrebnije, kada se političke elite našom državom i njezinim resursima loptaju  kao s odbačenom probušenom loptom. Evo što su kazali kad su doznali za dobru vijest.

‘Vridna svake žrtve’

– Dragi naši Labinjani, svi prijatelji Labina i naše drage Dalmatinske Zagore koju nastojimo i želimo sačuvati i za buduće naraštaje, jer je doista vridna svake žrtve; samo da ostane i opstane u svoj svojoj prirodnoj ljepoti kakvu joj je i dragi Bog udjelio. Imam čast objaviti vam da nismo uzalud stali u njenu obranu; protestirajući protiv kamenoloma koji je firma White Rock d.o.o. iz Kaštel Štafilića htjela otvoriti upravo u Labinu Dalmatinskom. Evo u prilogu dokumenta ministarstva gospodarstva koji im zabranjuje nastavak istražnih radova bušenja i ujedno, a šta je za nas još bitnije, zabranjuje im i eksploataciju kamena na tom području tj. nema otvaranja kamenoloma u Labinu. Ovim putem zahvaljujemo od srca svima vama koji ste bili uz nas na prosvjedima podržavajući nas u našoj zajedničkoj borbi za očuvanje od zagađenja kako Labina tako i cijele naše Zagore. Hvala i svim medijima koji su srčano podržali ovu hvale vrijednu akciju, ne štedeći rijeći ni vremena da pomognu – poručio je preko facebooka Boris Giljanović, jedan od pedesetak mještana koji su onomad blokirali županijsku cestu Prgomet-Plano protiveći se otvaranju kamenoloma.
Evo rješenja kojega su u Labinu Dalmatinskom dočekali s veseljem

Evo rješenja kojega su u Labinu Dalmatinskom dočekali s veseljem

Nešto više o tom događaju i slučaju kamenoloma možete doznati u tekstu na TRIS-u: Rupe u brdu i domoljublju: Mještani Labina Dalmatinskog ne žele kamenolom.

Gorući problem – nema vode

No čini se kako Labinjani neće stati s svojim akcijama kako bi poboljšali uvjete života u svome kraju. Naime, apsurdna činjenica je da tek desetak kilometara od UNESCO-m zaštićenog Trogira i međunarodnog aerodroma Resnik dio stanovništva još uvijek 2016. godine nema pitku vodu iz vodoopskrbne mreže.
 –   Nadamo se daljnjoj suradnji tim više što je ostao neriješen gorući problem, a to je da u 2016 god. tj. U 21 stoljeću Labin još nema pitku vodu, a od grada je udaljen samo 10 km. Dragi prijatelji nastavljamo dalje svi zajedno. Još jednom veliko HVALA svima – nastavlja Boris Giljanović. 
Kako su krenuli, neće proći dugo pa će  voda iz vodovoda poteći u njihovim sudoperima i kadama.
A koliko će još vode proteći u rijekama prije nego li građani Hrvatske pokažu slično zajedništvo i usprotive se više nego očiglednim štetnim koruptivnim, privatizacijskim i inim štetnim aktualnim pojavama u društvu – ne zna se.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI