Neovisni novinarski portal
8.12.2022.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Prosvjed na pješačkom prijelazu u Labinu Dalmatinskom (foto HRT)

Rupe u brdu i domoljublju:
Mještani Labina Dalmatinskog ne žele kamenolom

Prosvjed na pješačkom prijelazu u Labinu Dalmatinskom (foto HRT)
Prosvjed na pješačkom prijelazu u Labinu Dalmatinskom (foto HRT)

Prosvjed na pješačkom prijelazu u Labinu Dalmatinskom (foto HRT)

Kad bi se nekim drugim slučajem nalazio u nekoj, uvjetno rečeno, normalnijoj državi, prostor Labina Dalmatinskog, Planog i okolice čuvao bi se kao tzv. kap vode na dlanu. Svega par kilometara zračne udaljenosti od zračne luke, mora, UNESCO-vog Trogira, te nešto dalje Splita, na vratima Dalmatinske Zagore i brda Kozjaka s druge strane, ovakvo bi područje uživalo najveći stupanj svakojake zaštite.

A bogataši bi se ‘tukli’ za teško dostupni četvorni metar kuće s pogledom na splitski akvatorij, uz miris mediteranskog bilja. No ovo je ipak Hrvatska, naša domovina, ali i domovina nebuloza, političarske traljavosti, nepromišljenosti i uskogroudnosti i jagme za brzom zaradom na račun općeg dobra.
– Di nam je voda za oprat prašinu? – pisalo je na jednom transparentu prosvjednika u Labinu Dalmatinskom, mjesta u trogirskom zaleđu, na prosvjedu u kojem je više desetaka žitelja, ili većina tamnošnjeg stanovništva, protestirala protiv otvaranja kamenoloma u svojemu susjedstvu.
A prašina se u Labinu Dalmatinskom digla zbog potencijalnog kamenoloma kojega bi na prostoru od 80 hektara željela imati njemačka tvrtka engleskog imena ‘White Rock’ (bijeli kamen), čemu se Labinjani žestoko protive već godinama. Točnije, već najmanje šest godina, kada je, kažu, zbog njihovog otpora iz županijskih prostornih planova uklonjena takva mogućnost. Smatrali su, kažu, kako su se tada zauvijek riješili kamenolomne napasti. Ali nisu.

‘Ja želim ovdje ostati’

– Prošle godine općina Prgomet izdala je suglasnost tvrtki ‘White Rock’ iz Njemačke, koja ima ispostavu u Kaštelima, da može početi s istražnim radovima za otvaranje kamenoloma u Labinu Dalmatinskom, ali bez suglasnosti mještana, koji su i na referendumu prije šest godina bili protiv toga. Prije petnaestak dana u Labinu Dalmatinskom održan je referendum na kojem se većina očitovala protiv istraživanja i početnih radova na kamenolomu, a mještani su nedavno poslali i dopis Ministarstvu gospodarstva u kojem se protive otvaranju kamenoloma – kaže novinarima Boris Giljanović, jedan od pedesetak mještana koji su u petak poslijepodne blokirali županijsku cestu Prgomet-Plano protiveći se otvaranju kamenoloma.
Gotovo svi pokretni, od djece do staraca, koji su i dalje su ostali živjeti u tom kraju, izašli su na prosvjed i ‘okupirali’ labinski pješački prijelaz na lokalnoj cesti koja iz Zagore pored željezničke pruge vijuga prema jugu. Neki od njih su u rukama držali svježe ispisane transparente, a svi su uglas izažavali zgražanje potencijalnim prašnjavim djelatostima u neposrednoj blizini njihovih kuća.
– Taj kamenolom bi, kao i onaj u Planome, samo nagrđivao okolinu i štetio i nikakve perspektive od njega nema za ovaj kraj, a koji je ionako zapušten i napušten – rezigniran je bio stariji čovjek.
– Ja želim ovdje ostati. Želim raditi nešto na zemlji. Kopati, saditi. Proizvest nešto svoje. Prodavati to turistima, bilo kome. A ne kamenolom – nadovezao se jedan mladić u mikrofon HRT-a.
Prosvjed (foto Facebook)

Prosvjed (foto Facebook)

No ima tu još problema: na površini oko 80 hektara, za koju je tvrtka “White Rock” dobila suglasnost za istražne radove, nalaze se i parcele stanovnika Labina Dalmatinskog, pa su stoga neke radnje koje su poduzimali ‘istražitelji’ bile nelegalne, tvrde mještani. Primjerice, kada su bagerima ‘bez pitanja’ gazili preko njihovih parcela.

Radišni mještani uzgajaju razne poljoprivredne kulture

– Ako je bager prošao preko nečije parcele, rekao sam ljudima da ćemo nadoknaditi štetu ako je napravljena. Na ovoj lokaciji bismo eksploatirali kamen, a ne bismo radili blokove. Ne bi bilo rezanja i prašine. Imamo tvornicu kalcitnih punila u Siveriću gdje meljemo sirovinu. Nemamo još svoj kamenolom, a želimo imati tu sirovinu da je ne kupujemo od drugih. Moramo probušiti još jednu rupu nakon koje će kemijska analiza pokazati ostajemo li ovdje ili odustajemo od posla – kazao je direktor tvrtke “White Rock” Saša Svalina prije dvadesetak dana za Slobodnu Dalmaciju.
No, do svega ovoga ne bi ni došlo da nije bilo  potpore lokalne vlasti, odnosno nekolicine vijećnika jedne od onih mini-općina u Hrvatskoj, čiji se (be)smisao postojanja može očitati i na ovom slučaju. Naime, Općina Prgomet, koja, kako tvrde na svojim simptomatičnim internetskim stranicama, broji oko 700 žitelja, dok se ‘broj tijekom vikenda i ljetnih mjeseci povećava za cca 300 osoba’, izašla je u susret ‘White Rocku’, te im dala dozvole, bez obzira što se mještani Labina tome žestoko protive.
Da stvar bude budalastija, na svojim se stranicama općinari diče sljedećom rečenicom:
– Okolicu krase zelenilo, te plodna crvena zemlja na kojoj radišni mještani uzgajaju razne poljoprivredne kulture.
Zanimljivo, otprilike baš time i pripadajućim turizmom žele se baviti i Labinjani. Ali, predsjednik Općinskog vijeća Prgometa Ante Drežančić (HDZ) drži da je riječ o bezrazložnoj netrpeljivosti Labinjana koji se, kako je rekao Slobodnoj Dalmaciji, bune na sve što se počne raditi.

‘Dobivali smo mi ponude i za eksploziv…’

– Zaustavili su radove na radnoj zoni, uređenju putova, elektrifikaciji… Odluka Vijeća je donesena. Ovo nije klasičan kamenolom i neće biti zagađenja. Dobivali smo mi ponude i za eksploziv, ali ja neću zagađenje – uz ostalo je novinarima rekao Drežančić novinarima prije tri tjedna.
Eto, tamnošnji živalj bi, čini se, trebao biti sretan što vijećnicima netko nije ponudio proizvodnju ekploziva ili odlaganje nuklearnog otpada u njihovom selu.
Željezniučka postaja u Labinu Dalmatinskom, polazište za planinarske izlete (foto HPD Kamenar)

Željeznička postaja u Labinu Dalmatinskom, polazište za planinarske izlete (foto HPD Kamenar)

Na žalost, sva bijeda domaće gluposti vidljiva je i niže uz cestu od Labina do Planog, odakle za vedra vremena puca pogled do Visa, Lastova itd., a gdje su udoline između zavoja prepune raznoraznog otpada, čitava brda smeća odbacivana su, očito, godinama uz cestu, bez ikakvog nadzora i kontrole. Šteta je već učinjena, a nova im nikako ne bi trebala, drže Labinjani.
– Otvaranjem kamenoloma u Labinu Dalmatinskom oblaci prašine onečišćivali bi turističke apartmane i bazene u selu, od kojih u posljednje vrijeme neki mještani žive. Zbog toga bi stradalo i dalmatinsko bilje koje raste na tom području. Jedan od osnovnih razloga je taj što se kamenolom planira pored kuća. U blizinini se nalazi i lokalitet Mujina pećina, arheološko nalazište, tu su Napoleonova cesta, stara rimska cesta, tu je vrisak, kadulja, svo moguće dalmatinsko bilje… S time bi bilo ugroženo i devastirano kompletno područje. Sumnjamo da u svemu ovome postoje mutne radnje te s problemima mještana Labina Dalmatinskog uskoro planiramo upoznati Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo turizma i Ministarstvo graditeljstva – kazao je Boris Giljanović novinarima.

Rupe u moralu, brdu i domoljublju

Izuzev egzistencije mještana koji se nastoje baviti seoskim turizmom, eko-poljodjelstvom i pčelarstvom, bili bi ugroženi i stanište rijetkih ptičjih vrsta, te izvor pitke vode Pištet odakle se napaja rječica Pantana, a sve zbog profita nekolicine, vele mještani.
Inače, zbog nepovratnog uništavanja krajolika i prevelikog utjecaja na život ljudi, bilja i životinja, mnoge europske zemlje strogo zabranjuju otvaranje novih kamenoloma, ali i nastavak rada starih kamenoloma, a upravo je nemoguće da oni budu smješteni u blizini naseljenih mjesta. Posebno je to onemogućeno u turistički potentnim zonama, npr. u priobalju ili na otocima, gdje bi tražioca dozvole za otvaranje kamenoloma vjerojatno proslijedili u umobolnicu.
Zato je naša država i dalje primamljiva raznoraznim tzv. investitorima, koji kroz domaće rupe u zakonu i rupe u domoljublju, moralu i novčanicima, relativno lako lako mogu doći u poziciju da neometano kopaju rupe u hrvatskim brdima.
Pa koji bi iskonski domoljub dopustio rasprodaju ‘tvrde dalmatinske stine’?
Izgleda da žitelji Labina Dalmatinskog nisu među takvima.
Kamenolom (ilustracija) (foto Wikipedia)

Kamenolom – rupa u brdu (ilustracija) (foto Wikipedia)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI