Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
IZDVOJENO
Anka Slonjšak

Vlada nema sluha za udruge koje skrbe o djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom

Anka Slonjšak

anka slonjsak

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak/Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

 

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak pružila je u petak potporu savezima i udrugama osoba s invaliditetom, koji od države traže da žurno osigura održivo financiranje usluga namijenjenih djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Hrvatski savez slijepih upozorio da im je zbog smanjenja sredstava “Bijeli štap spao na prosjački” te im prijeti zatvaranje.

Pravobraniteljica  za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak ,u priopćenju za javnost,  navodi kako su je savezi i udruge osoba s invaliditetom upoznali da postoji opasnost od njihova zatvaranja, s obzirom da nije regulirano njihovo održivo financiranje.
Napominje kako gotovo svi savezi osoba s invaliditetom sa svojim članicama provode niz projekata kroz koje se osiguravaju usluge od primarne važnosti za zdravlje i obrazovno i socijalno uključivanje djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, kao što su usluga osobnog asistenta, prevoditelja znakovnog jezika, pratitelja za slijepe, asistenata u nastavi, pomoći u kući i brojnih drugih.
Podsjeća da te usluge država nije osigurala niti na jedan drugi način, već ih provode isključivo udruge osoba s invaliditetom.
Anka Slonjšak stoga poziva nadležne da žurno osiguraju održivo financiranje udruga i saveza osoba s invaliditetom, kako ne bi došlo u pitanje osiguravanje usluga za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.
“Nakon svih događanja koja u posljednje vrijeme ugrožavaju ostvarivanje prava djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, a sada dovode u pitanje održavanje udruga koje im pružaju neophodne usluge, osobe s invaliditetom i roditelji djece s teškoćama u razvoju pitaju se što je sljedeće”, zaključuje pravobraniteljica u priopćenju.

Savez slijepih: Bijeli štap spao je na prosjački

Hrvatski savez slijepih također je zatražio od Vlade da iz smanjenja sredstava namijenjenih Nacionalnoj zakladi za civilno društvo izuzme udruge koje skrbe o osobama s invaliditetom te zakonom uredi njihovo financiranje, upozorivši da im je zbog smanjenja sredstava “Bijeli štap spao na prosjački” te im prijeti zatvaranje.
U pismu Predsjednici Republike te predsjednicima i potpredsjednicima Vlade i Sabora, iz Upravnog odbora Hrvatskog saveza slijepih navode kako im pišu u ime 6.200 slijepih osoba u Hrvatskoj zabrinutih zbog nebrige i zanemarivanja države, s obzirom da ih većina nema sredstava “niti za podnošljivo siromaštvo”.
Upozoravaju da slijepi nemaju pravo na osobne invalidnine, da udruge u kojima ostvaruju neka svoja prava i od kojih dobivaju neke socijalne usluge mjesečno gube sredstva s kojima financiraju svoj rad, “tako da će ljeto donijeti zatvaranje većine udruga, a naša krovna udruga pod utjecajima famozne uredbe kojom su smanjena sredstva civilnom društvu, jedva će dočekati jesen”.
Napominju kako je briga o osobama s invaliditetom odgovornost države, koja ju je u velikoj mjeri prenijela na udruge i saveze, pri čemu se sada ostavljaju odgovornosti, a uskraćuju sredstva za njihovo izvršavanje.
“Mi smo svjesni da treba štediti te da treba smanjiti deficit, ali se pitamo da li se to mora raditi upravo preko najranjivijih skupina u društvu. Nije nam jasno kako malo razumijevanja i suosjećanja postoji u institucijama vlasti prema teškoćama s kojima se osobe sa invaliditetom susreću u životu”, navode u priopćenju.
Stoga traže izmjenu Uredbe o lutrijskim sredstvima, usvojenu krajem travnja na telefonskoj sjednici Vlade, te da se iz smanjenja sredstava Nacionalnoj zakladi za civilno društvo izuzmu udruge osoba sa invaliditetom, “budući da te udruge odrađuju posao države”. Također, traže i da se financiranje ovih udruga sustavno uredi zakonom, nacrt kojega su spremni, u suradnji sa drugim savezima, predložiti resornom ministarstvu i Saboru
“Razgovori sa ministricom socijalne politike i mladih, te s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva pokazali su veliki stupanj razumijevanja za teškoće s kojima se osobe s invaliditetom susreću u hrvatskom društvu, ali razumijevanje bez konkretne akcije neće spriječiti gašenje udruga koje se brinu o osobama s invaliditetom. Možda smo u spomenutim razgovorima dobili dozu ohrabrujućeg optimizma, no dno na kojemu živimo preblizu je i nema vremena za duga čekanja”, zaključuju u Hrvatskom savezu slijepih.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI