Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
POLITIKA
Kandidati za načelnika i zamjenika Toni Turčinov i Petar Ježina sinoć su slavili s nositeljem liste HSS-HNS-a Edom Juragom (Foto: Tris/Nino Šolić)

Na izborima za Općinsko vijeće Murtera slavio HSS – načelnik se bira u drugom krugu

Kandidati za načelnika i zamjenika Toni Turčinov i Petar Ježina sinoć su slavili s nositeljem liste HSS-HNS-a Edom Juragom (Foto: Tris/Nino Šolić)
Kandidati za načelnika i zamjenika Toni Turčinov i Petar Ježina sinoć su slavili s nositeljem liste HSS-HNS-a Edom Juragom (Foto: Tris/Nino Šolić)

Kandidati za načelnika i zamjenika Toni Turčinov i Petar Ježina sinoć su slavili s nositeljem liste HSS-HNS-a Edom Juragom (Foto: Tris)

Na nedjeljnim prijevremenim izborima za Općinsko vijeće i načelnika Općine Murter – Kornati slavi HSS, s čije liste je u 11-člano vijeće ušlo pet vijećnika. O načelniku će Murterini odlučivati u drugom krugu.

Prema prvim neslužbenim rezultatima koje je sinoć objavilo Državno izborno povjerenstvo, od ukupno 1.936 birača glasovalo je njih 1.086, odnosno 56,10%.  Nevažeća su bila 54 listića, odnosno 4,97%. U drugi krug izbora za mjesto načelnika idu kandidat HSS Toni Turčinov i kandidatkinja nezavisnih Mande Turčinov Ježina. Toni Turčinov je dobio 493 glasa ili 45,40 posto, Mande Turčinov-Ježina 307 glasova ili 28,27 posto, dok je trećeplasirana kandidatkinja HDZ-a Željana Šikić dobila 232 glasa ili 21,36 posto.

Među listićima za Općinsko vijeće bilo 39 nevažećih,  odnosno 3,59 posto. Lista koalicije HSS-HNS nositelja Ede Jurage osvojila je 425 glasova ili 40,59 posto, kandidacijska lista grupe birača nositelja Mate Skračića dobila je 251 glasova ili 23,97 posto, lista HDZ-a koju je nosila Željana Šikić  245 glasova ili 23,40 posto, a lista SDP-a i HSU-a s Mateom Bašić 126 glasova ili 12,03 posto.  Preračunato u mandate, to bi izgledalo ovako: HSS-HNS pet, NL Mate Skračića tri, HDZ dva i SDP-HSU jedan.

– Murter je pobijedio. Hvala svim biračima koji su izašli na izbore i dali svoj glas, bilo kojoj od ponuđenih opcija. Nakon ovih izbora više se u Općinskom vijeću nećemo dijeliti i svi ćemo zajedno potegnuti za Murter – rekao nam je nositelj pobjedničke liste Edo Juraga.

– Odlučili su oni koji nisu izašli na izbore. No, čeka nas drugi krug. U Murteru je sve moguće. Podsjetimo se da je na prošlim izborima kandidat nezavisnih u prvom krugu vodio  za 167 glasova, da bi u drugom krugu slavio kandidat HSS-a sa samo 28 razlike – rekla nam je Turčinov-Ježina nakon objave rezultata.

U usporedbi s rezultatima prošlih izbora, HSS je prošao bolje, a NL Mate Skračića lošije. Ove dvije liste u odnosu na 19. svibnja 2013. godine samo su zamijenile plasman, SDP je ostao na istom broju glasova, a najveće iznenađenje je uspjeh liste HDZ-a.  Na prošlim redovnim izborima, kad ju je nosila Mare Kovačev, HDZ je osvojio samo 106 glasova, a jučer je s nositeljicom Željanom Šikić lista ove stranke dobila više nego dvostruko.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI