Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
SCENA
Ante Prgin (Magul)

Magul, Rhea i Mind Zoo:
Eksplozija alter-rocka u Azimutu

Ante Prgin (Magul)

Nastup na ovogodišnjem splitskom ST-@rtu zajednička je crtica u karijeri tri benda koji će zatvoriti proljetnu koncertu shemu u šibenskom klubu Azimut. Koncert je u subotu, 28. svibnja.

Ante Prgin (Magul)

Ante Prgin (Magul)

Magul, Rhea i Mind Zoo ustvari povezuje puno više od nastupa na ovogodišnjem izdanju ST-@rta. Osnovani su u 2015., članovi su im glazbenici s dugogodišnjim stažem na pozornici, glazbene utjecaje traže u alter-rocku devedesetih, pjevaju na engleskom i ne podilaze publici, već isključivo svom unutarnjem porivu. Pa makar to značilo da će pjesma trajati deset minuta. Magul i Rhea su iz Šibenika, Mind Zoo iz Splita.
– Naznake benda i neke glazbene ideje pojavile su se 2015., ja sam u grupu došao zadnji – rekao nam Toni Ljubić, vokal splitske grupe Mind Zoo. – Nakon ljeta, kad smo ponašli novog bubnjara, počeli smo više i ozbiljnije raditi.
Mind Zoo svoj su „ozbiljni rad“ naplatili ulaskom u finale ST-@rta, tradicionalnog splitskog natjecanja demo bendova. Na kraju su bili treći. Toni kaže da im je baza grunge, a sve ostalo nadogradnja. – Radimo autorski materijal na engleskom, svi pišemo pjesme, a trenutačno ih je šest dovršeno. Plan je da iskoristimo ovaj uzlet grupe i uskoro snimimo album. Što će dalje biti, ne znamo, niti se zamaramo time – kaže nam Toni.
Mind Zoo su, dakle, bili treći na ST-@rtu, a u Azimutu će opet instrumente ukrstiti s Rheom, oni su bili drugi. – Mi smo neklasični alter-rock bend. Teško mi je opisati taj zvuk, vuče na grunge, a opet, mi volimo i U2 i Police, a to se osjeti. Možeš napisati da se radi o mračnom rocku – kaže nam Tomislav Šanić iz Rhee.

Osim Šanića, koji u grupi pjeva i svira gitaru, tu su i Ante Lordan na bubnjevima, kao i Ivan Ković na basu, dojučerašnji član L’koka. – Koncert u Azimutu nam je premijera pred šibenskom publikom. Pripremamo tri covera i sedam autorskih pjevama. Sve je na engleskom, spremamo se na svjetsku dominaciju, to obavezno napiši – eto Tomislave, napisali smo. Tomislav Šanić će, otkrio nam je, prije koncerta u Azimutu, „skočiti“ do Kazališta gdje ima nastup s Kolom.
Magul se ne može pohvaliti ulaskom u finale ovogodišnjeg ST-@rta, no frontmen Ante Prgin dobro zna kakav je to osjećaj – prije nekoliko godina njegov L’kok snimio je album upravo zahvaljujući ulaskom u finale tog natjecanja. Danas sve svoje nade polaže u Magul, u kojemu osim njega, svira i Rino Miorin (bubanj) i Božidar Bilušić (bas). Magul smo već imali prilike gledati u Šibeniku, pa znamo da se radi o kombinaciji stoner rocka i funka, što je zvuk koji Prgina prati odavna.
– Zadnji smo put na koncertu u Hangaru odsvirali tri autorske pjesme, a sada imamo još dvije nove. Ovog ljeta planiramo snimiti album na kojemu će biti šest ili sedam stvari – kaže Prgin, inicijator najavljenog koncerta u Azimutu.
Magul, Rhea i Mind Zoo nastupaju, dakle, u subotu, 28. svibnja, u šibenskom Azimutu. Poziv ide svima onima koji su spremni otvoriti uši i poslušati bendove koji promišljaju glazbu i ne igraju na prvu loptu. To u pravilu ne može omanuti.
Tomislav Šanić (Rhea)

Tomislav Šanić (Rhea)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI