Neovisni novinarski portal
25.7.2021.
UKRATKO
Delegacija Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta u posjetu Šibensko-kninskoj županiji

Delegacija Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta u posjetu Šibensko-kninskoj županiji

odbor

Goran Pauk, Ivana Maletić,Andrea Cozzolino i Željko Burić/Foto:J.Krnić

 

Potpredsjednik Odbora Andrea Cozzolino, članovi Lambert van Nistelrooij, Andrey Novakov  te hrvatske zastupnice Ivana Maletić i Ruža Tomašić, upoznali su se s projektima koji su realizirani europskim novcem te razgovarali kako brže i učinkovitije povlačiti novac EU fondova.

S domaćinima, županom Šibensko-kninskim Goranom Paukom i gradonačelnikom Šibenika Željkom Burićem, članovi Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta obišli su šetnicu u Kanalu sv. Ante i tvrđavu sv. Mihovila.
Na tvrđavi su održali i sastanak s gradonačelnicima i načelnicima iz Šibensko-kninske županije ne kojem se raspravljalo o izazovima i prilikama za sudjelovanje u EU fondovima za općine i gradove.
Kako je kazao potpredsjednik Odbora Andrea Cozzolin, glavne teme razgovora, s predstavnicima lokalnih zajednica, bile su kako ojačati kapacitete i kompetencije javnih uprava u pripremi projekata za EU fondove te kako pojednostavniti sam postupak apliciranja.
Također se razgovaralo i kako europske politike mogu izaći u susret konkretnim potrebama lokalnih zajednica.
– Razgovarali smo o jednoj agendi za budućnost EU – kazao je Cozzolino.
Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić, koja je i pripremila program posjeta članova Odbora, istaknula je kako je Šibensko-kninska županija izabrana jer ima veliko iskustvo s EU fondovima i jako puno projekata.
– Članovi Odbora ovim posjetom su dobili važne informacije o problemima s kojima se susreću, primjerice manje lokalne zajednice, kad su u pitanju projekti iz EU fondova, ali i kako pojedine procedure treba olakšati i ubrzati. Ovo je dobar način kako međusobnom komunikacijom možemo krenuti rješavati probleme odozdo prema gore – kazala je Maletić.
Članovi Odbora obići će i Centar za gospodarenje otpadom Bikarac, Memorijalni centar Faust Vrančić na otoku Prviću te sustav vodoopskrbe i odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Kninu.
Odbor za regionalni razvoj (REGI) je odgovoran, unutar Europskog Parlamenta, za regionalni razvoj i kohezijsku politiku Europske unije. Ovakva vrsta posjeta zemljama članicama EU odvija se na godišnjoj razini nekoliko puta, s idejom kvalitetnije pripreme budućih zakona na korist europskih regija.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI