Neovisni novinarski portal
29.11.2022.
KULTURA
Dani lokalnog angažmana: Upoznajte zapuštene prostore Šibenika i sudjelujte na izložbi

Dani lokalnog angažmana:
Upoznajte zapuštene prostore Šibenika i sudjelujte na izložbi

U Šibeniku će od 25 do 27. svibnja, u organizaciji Zavičajne škole i Sobe DAŠ, biti održani Dani lokalnog angažmana: gradski dnevni boravak.

U Šibeniku će od 25 do 27. svibnja, u organizaciji Zavičajne škole i Sobe DAŠ, biti održani “Dani lokalnog angažmana”.

DSC_0610_sjene

“Dani lokalnog angažmana” zamišljeni su kao trodnevno događanje koje će okupiti sudionike različitih struka kako bi se kroz terenski obilazak, predavanja i zajedničku diskusiju pokušalo utvrditi probleme, te ispitati različite mogućnosti upravljanja prostorom grada. Program obuhvaća obilazak arhitektonskih objekata i prostora koji su odigrali značajnu ulogu prilikom razvoja Šibenika, te predavanja koja će voditi stručnjaci iz područja arhitekture, sociologije i povijesti, s naglaskom na potencijalne prostore grada koji su trenutno neiskorišteni.
Cilj “Dana lokalnog angažmana” je bolje upoznati građane i struku s vlastitim gradom, odnosno njegovim zapuštenim i marginaliziranim prostorima, ali i prespitati ulogu arhitekture u današnjem funkcioniranju i oblikovanju grada.
Trodnevni program odvijat će se na nekoliko gradskih lokacija, dok će šetnja uz stručno vodstvo biti organizirana kroz kvartove Baldekin i Vidici. Gosti predavači su Saša Šimpraga, Diana Magdić, Dafne Berc, Emil Jurcan, David Kabalin te članovi Sobe DAŠ. U večernjim satima bit će organizirane projekcije filmova na javnim površinama unutar povijesne jezgre.
– U sklopu programa bit će održana i izložba “Javni prostori Šibenika”, čija je svrha na jedan dan oživjeti zapušteni prostor. Svi građani pozvani su da sudjeluju u izložbi te daju svoj osvrt na zapuštene, te javne prostore koje koriste ili su nekoć koristili. Osvrt se može prikazati u obliku fotografije, teksta ili skice te poslati na e-mail adresu soba@d-a-si.hr najkasnije do ponedjeljka, 23.05.2016. godine – ističu organizatori.
Zavičajna škola je projekt udruge Borel. U posljednje vrijeme najveći naglasak Udruge je na projektu Zavičajne škole s posebnom točkom rotacije oko arhitekture i urbanizma jer je taj dio društvenog angažmana trenutno ocijenjen kao najkritičnija točka tranzicije našeg grada iz industrijskog u turističko središte.
Soba DAŠ je sekcija mladih Društva arhitekata Šibenik, osnovana u listopadu 2012. godine. Ciljevi Sekcije su predstavljanje i afirmiranje mladih šibenskih arhitekata (do 35. godina) te studenata arhitekture i njihovih radova na arhitektonskoj i kulturnoj sceni grada Šibenika, ali i šire. U svom djelovanju Sekcija organizira i provodi projekte koji su od interesa za članove Sekcije i građane Šibenika, a sve s ciljem uključivanja mladih u probleme gradskog prostora te pokušaja da se isti riješe.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI