Neovisni novinarski portal
20.9.2021.
IZDVOJENO
Saumya Pandya Thakkar i Shakuntale Pandyi pokraj 3D zebre (foto Facebook)

3D zebra i nacrtana provalija na cesti – recept za sigurniji promet i pravednije društvo

Saumya Pandya Thakkar i Shakuntale Pandyi pokraj 3D zebre (foto Facebook)
Saumya Pandya Thakkar i Shakuntale Pandyi pokraj 3D zebre (foto Facebook)

Saumya Pandya Thakkar i Shakuntale Pandyi pokraj 3D zebre (foto Facebook)

Treba se nakratko odmaknuti od uznemirujuće aktualne političke i društvene zbilje, u kojoj sad već posve dominiraju osobe upitnog mentalnog zdravlja i tragično izokrenutog vrijednosnog sustava. Evo prijedloga: umjesto da mediji mjesta daju bulažnjenju tobožnjih Božjih službenika koji simpatiziraju povijesno razdoblje u kojem je izginulo 55 milijuna ljudi, mogli bi se, recimo, posvetiti nekim zgodnim dostignućima iz drugih dijelova svijeta.

Evo nam, na primjer, iz Indije vijesti o zebri, odnosno o jednom (ne)običnom  pješačkom prijelazu.
Dvije indijske umjetnice, Saumya Pandya Thakkar i Shakuntale Pandyi, bavile su se svojim standardnim slikarskim poslom kada ih je pozvala lokalna cestarska uprava u gradu Ahmedabadu, ne bi li zajedno doskočili problemu čestih stradavanja pješaka na cestama.
Ahmedabadsko cestarsko poduzeće im je dalo odriješene ruke i maštu kako bi nekim kreativnim postupkom smanjili broj stradale djece na uobičajenim pješačkim prijelazima u blizini škola.

Obične zebre ne doživljavaju ni pet posto

Indijci nisu tada smjesta krenuli izbetonirati prometnice hupserima, ležećim policajcima i uspornicima nego su negdje pročitali neku švedsku studiju o zebrama, po kojoj su Šveđani zaključili da vozači diljem svijeta uredno obilježene pješačke prijelaze, tj. zebre, ne doživljavaju ni pet posto, kako bi se to reklo.
Preciznije, znanstvenim radom došli su do saznanja kako samo pet posto ispitanih vozača redovito smanjuje brzinu približavajući se klasičnoj zebri. Ostali vozači uspore samo ako uoče nekoga na zebri. A neki ni tada, ako su pijani i voze BMW koji im je kupio tata poduzetnik.
Iz daleka izgleda kao zbiljska 3D prppreka (foto Facebook)

Iz daleka izgleda kao zbiljska 3D prepreka, pa ti vozi 120 km/h… (foto Facebook)

Zatražili su od nas da učinimo nešto kako bi spriječili nesreće u najkritičnijim zonama u blizini škola. Tamo je puno školaraca prelazilo cestu i nikada nisu bili sigurni jer su vozači tuda vozili prebrzo – pojasnila je Thakkar.
Umjetnice su se sjetile kako su negdje vidjele fotografiju zebre u Kini koja je izgledala kao da je izrasla iz asfalta, te je bila puno vidljivija od uobičajene. Shvatili su kako bi zebra koja je iscrtana tako da se vozačima iz daljine doima kao da je trodimenzionalna bila puno uočljivija i efektnija.
U siječnju ove godine su uzele kistove, valjke i kantice žute i bijele boje i rezultat je uskoro bio tu: čudesna 3D zebra koja je iz daljine izgledala kao žuti stupovi – barikade na cesti.
Ugledavši taj prizor, gotovo svi vozači su bez iznimke refleksno usporavali.
Cilj je bio postignut.
– Nakon nekoliko mjeseci iz cestarske kompanije su nam kazali da su vrlo sretni i zadovoljni. Više se nije dogodila niti jedna nesreća na tom mjestu – kazala je Thakkar koja je s kolegicom nacrtala četiri takva prijelaza.
Izuzev 3D zebre, naslikale su i slikariju golemog kratera nasred ceste, nalik onome koji se u realnom višedimenzionalnom obliku nenacrtan prije par tjedana pojavio nasred Zagreba.

 

Saumya Pandya Thakkar i Shakuntale Pandyi pored umjetne rupetine na cesti (foto Facebook)

Saumya Pandya Thakkar i Shakuntale Pandyi pored umjetne rupetine na cesti (foto Facebook)

Zagrebački holding stoga nije imao potrebu za angažiranjem indijskih umjetnica, no slična rješenja ipak bi mogao primjeniti u blizini škola, ukoliko se tamo slične rupetine ne pojave automatski (same).

3D zatvorske ćelije za potencijalne pljačkaše naroda i lažne domoljube

Naknadna istraživanja su pokazala kako je prednost spretno naslikanih 3D zebri i u tome što bivaju uočene znatno ranije nego obične. Osim toga, zbog toga jer je ranije zamijete ne događa se da naglo i panično sjednu na kočnicu kad je ugledaju, već uspore ‘prirodno’, jer usput intuitivno shvate kako nije posrijedi nikakva opasnost niti zbiljska prijetnja, već obična dvodimenzionalna slikarija na kolniku.
– Ovo je bolje nego uobičajeno umjetničko djelo, ali nije tako savršeno kao što izgleda na fotografijama – skromno veli Saumya Pandya Thakkar.
Eto ideje iz ‘zaostale’ Indije, koja ima i svojevrsni simbolički značaj u poboljšanju ljudskih prava, jer je smisao 3D zebri dovesti inferiornije sudionike u prometu, tj. indijske pješake, u ravnopravniji položaj, kako ne bi bili ugroženi od bržih, bogatijih i bahatijih motoriziranih sugrađana,  kao što najčešće jesu.
Ipak, ne može se predaleko od aktualne zbilje, pa pada na pamet pomalo infatilna zamisao kako bi se na neki sličan način možda dale izravnati aktualne društvene nejednakosti i spriječiti nevolje u hrvatskom društvu. Zato bi trebalo smjesta angažirati likovnu koloniju od nekih pet, šest tisuća najboljih domaćih slikara-hiperrealista na izradi efektnih 3D slikarija na asfaltu i betonu.
Slikarski motivi?
Recimo, za lažne domoljube i  potencijalne kvarne pljačkaše vlastitog naroda to bi bili ljupki 3D crteži zatvorskih ćelija na parkiralištima ispred njihovih sjedišta, državnih institucija i jedinica lokalne samouprave, za ljubitelje fašističkog pokreta realistični 3D prikazi nacističkih koncetracijskih logora iz 2. svjetskog rata u njihovom dvorištu… itd.
Bolje i to nego da se neki od zamišljenih prizora pojave sami od sebe, poput real 3D provalije u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici.
Kineska 3D zebra (foto Facebook)

Kineska 3D zebra (foto Facebook)

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI