Neovisni novinarski portal
1.8.2021.
IZDVOJENO
“Šibensko blago” na tvrđavi Barone

“Šibensko blago” na tvrđavi Barone

zadruga11

Proizvodi učeničke zadruge Šibensko blago koji će biti dio ponude suvenirnice tvrđave Barone/Foto:J.Krnić

Učenička zadruga “Šibensko blago”, Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac, dobila je još jedno priznanje za svoj dugogodišnji rad. Njihovi proizvodi uvršteni su u ponudu gastro-kulturnog centra na tvrđavi Barone, odnosno postaju dio ekskluzivnog branda Barone. Vrećice lavande, keramičke ribice, reljefne slike i podmetači – samo su dio proizvoda koji se izrađuju u učeničkoj zadruzi i koji su već prepoznati po svojoj kvaliteti. Ovaj posljednji u nizu uspjeha samo je potvrda dugogodišnjeg vrijednog rada djelatnika Centra i njihovih učenika koji kroz rad u zadruzi razvijaju osjećaj vlastite vrijednosti.

Učenička zadruga “Šibensko blago”, Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac, djeluje od 2004. godine, a trenutno okuplja 30 učenika u 6 sekcija: Modelarsko-tehničkoj, Keramičarskoj, Tkalačkoj, Likovnoj, Kreativnoj i Eko sekciji. Zadrugu već 6 godina vodi Marijana Matuša, učiteljica Tehničke kulture.
– Svojim brojnim aktivnostima pružamo učenicima mjesto stjecanja brojnih vještina i lijepih iskustava, a sudjelovanjem u javnim događanjima potičemo ravnopravno uključivanje učenika s intelektualnim teškoćama u društvo. S radom u zadruzi razvijamo kod učenika kulturu rada, osjećaj za tradiciju, ekološku osvještenost, suradnički odnos i osjećaj vlastite vrijednosti što je jako bitno za naše učenike -kaže Matuša.
No  zadruga je također i mjesto druženja, stvaranja i radosti. Njihov moto glasi: pametno je učiti, božanski je stvarati, ističe  njihova voditeljica koja je, kaže, izuzetno ponosna što će se proizvodi zadruge naći na tvrđavi Barone.
zadruga3

Marijana Matuša s učenicima u keramičkoj radionici/Foto:J.Krnić

Uz njeno vodstvo u modelarsko-tehničkoj i keramičarskoj sekciji zadruge nastaju prava mala( i velika) remek djela kojima se ukrašavaju i prostorije Centra u raznim prigodama. U vrijeme našeg posjeta izrađivali su keramičke ribice naručene za jedan simpozij koji će se u Šibeniku održati u srpnju ove godine.
Osim gline u izradi ukrasa nastoje koristiti što više recikliranih materijala, kaže Matuša, pa tako od starog parketa nastaju okviri za slike, od starog papira različiti ukrasi i kolaži…puno toga se može ponovno iskoristiti samo treba biti kreativan.
A ta je kreativnost i nagrađena jer je zadruga postala samoodrživa.
– Dio opreme, koji se koristi u sekcijama zadruge, osigurao je Centar, dio su donacije, ali mi se možemo pohvaliti i vrlo dobrom zaradom, tako da se uglavnom financiramo prodajom naših proizvoda – kaže Marijana Matuša.

zadruga10zadruga8

U zadruzi izrađuju razne ukrasne i uporabne predmete koji su većinom inspirirani kulturnom baštinom šibenskog kraja. Aktivni su kroz cijelu školsku godinu i sudjeluju na brojnim prodajnim izložbama i smotrama u Šibeniku, ali i izvan njega. Njihovi proizvodi mogu se redovito naći na, primjerice, Srednjovjekovnom sajmu u Šibeniku, Sajmu agroturizma u Skradinu…
Zato i ne čudi što je Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac, uz lokalne poduzetnike i OPG-ove, dobio poziv da se prezentira na revitaliziranoj tvrđavi Barone.
-Nakon što smo sudjelovali na okruglom stolu i upoznali se s mogućnostima za promociju naših proizvoda na tvrđavi Barone, pripremili smo potrebnu dokumentaciju i poslali prijavnicu za eno-gastro proizvode i suvenire. Ubrzo nakon toga uslijedila je i potvrda kako će naši proizvodi biti dio Barone brenda. Nije samo riječ o gastro proizvodima iz sušare, važno nam je kako će dio tog brenda biti i proizvodi koji su nastali u Modelarsko-tehničkoj i Keramičkoj te Likovnoj sekciji koju vodi Žana Klisović – kaže agronominja Anamarija Zjačić, voditeljica Eko sekcije koja je postala najprepoznatljiviji dio zadruge van granica šibenske županije.
Eko sekcija osvaja tržište svojim sušenim voćem, povrćem i začinima. U velikoj paleti njihovih sušenih proizvoda su: naranče, jabuke, kruške, rajčice, bukovača, šampinjoni, čili, ružmarin, lovor i lavanda za kolače.

zadruga4zadruga5

 

Eko sekcija -plastenik i sušara

Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac u okviru svog redovnog programa strukovnog obrazovanja uspješno je koristio sredstva Europske unije. Oni su još 2010.godine, dok se o EU fondovima u Hrvatskoj znalo malo, uspjeli dobiti novac iz predpristupnih fondova i to za svoj program Poboljšanog strukovnog obrazovanja i socijalno ekonomske uključenosti osoba s intelektualnim teškoćama.
Kako bi poboljšali kompentencije svojih učenika za pomoćna zanimanja u poljoprivredi, Centar je zahvaljujući sredstvima iz predpristupnih fondova EU, izgradio plastenik, a kao logičan nastavak došla je i sušara čiji su proizvodi dobili zeleno svjetlo i na tržištu. I danas, 6 godina poslije, uživaju u dobrim rezultatima projekta.
Sušara i plastenik su prvenstveno školske radionice ističe voditeljica zadrugarske Eko sekcije, agronominja Anamarija Zjačić.
– Kroz rad u plasteniku i sušari učenici se educiraju i osposobljavanju za svoja buduća zanimanja, uče se odgovornosti i samostalnosti, stječu određene vještine i navike. U jednoj školskoj godini u plasteniku uzgojimo i do 1000 sadnica ljekovitog bilja, začina i cvijeća. Sadnice cvijeća prodajemo, a ljekovito bilje i začini se dalje prerađuju u sušari- kaže Zjačić.
zadruga12

Anamarija Zjačić s učenicima u školskom plasteniku /Foto:J.Krnić

U sušari se ne uči samo proces sušenja, nego i sve faze do finalnog proizvoda, od pakiranja do prodaje, kaže Anamarija Zjačić te dodaje kako s prodajom imaju odlična iskustva jer su od samih početaka njihovi proizvodi prepoznati kao visokokvalitetni.
Naime zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji s OPG-om Marice Jakoliš, koja je Centru donilara voće i povrće koje su počeli sušiti, ostvarena je suradnja sa UNDP-om Hrvatska i zadarskom Agencijom za ruralni razvoj te su dobili poziv da sudjeluju na Seljačkoj tržnici u Zadru.
– Oni su se uvjerili u kvalitetu naših proizvoda i dali su nam zeleno svjetlo da izađemo na Seljačku tržnicu. Tamo smo svake prve subote u mjesecu, već dvije godine. Prodaja ide odlično, ljudi već znaju tko smo i imamo stalne kupce. U potpunosti  smo zadovoljni, a djeca pogotovo jer imaju mogućnost izaći i komunicirati s ljudima i to je jedan novi oblik edukacije- kaže Zjačić.
zadruga7

Sušara u Centru Šubičevac: pripremaju se sušene naranče/Foto:J.Krnić

Učenička zadruga “Šibensko blago” ovih dana uživa u rezultatima kontinuiranog kvalitetnog rada. Rada kojem je osnovna svrha edukacija i osposobljavanje učenika koji su ovim posljednjim uspjehom, prezentacijom i prodajom svojih proizvoda na tvrđavi Barone, dobili još jednu potvrdu vlastite vrijednosti i sposobnosti.

 

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI