Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
UKRATKO
Optuženik Ivo Sanader otputovao u London: Svjedok, a ne (zločinac) lopov…

Optuženik Ivo Sanader otputovao u London:
Svjedok, a ne (zločinac) lopov…

Ivo Sanader (4)Nekad premijer, danas svjedok. Ivo Sanader, svojedobno predsjednik hrvatske Vlade, otputovao je u London kako bi svjedočio na arbitražnom sudu u slučaju INA- MOL. Hoće li svjedočiti protiv države kojom je godinama upravljao? Postupak arbitraže pokrenula je Hrvatska zbog sumnje da je hrvatska naftna kompanija na kriminalan način dospjela u ruke MOL-a. Ugovor s MOL-om sklopila je Sanaderova vlada 2009. i prepustila mađarskoj kompaniji upravljanje INA-om i bez većinskog udjela u hrvatskoj tvrtki.

Protiv potpisnika ugovora, Ive Sanadera i prvog čovjeka mađarske naftne kompanije Zsolta Hernadija podignute su optužnice za korupciju ( mito), a Sanader je bio i pravomoćno osuđen, ali je Ustavni sud ukinuo presudu i postupak vratio na početak.
Sada optuženik Sanader slobodno putuje u London, i to bussines klasom, u pratnji svojih odvjetnika Čede Prodanovića i Jadranke Sloković, kako bi pred arbitražnim sudom svjedočio u slučaju u kojemu je bio prvooptuženi. Pa i osuđeni…

“Nisam svjedok MOL-a, nego svjedok istine“, izjavio je za HRT bivši premijer na odlasku u London.- Pozvao me predsjednik arbitražnog suda, a arbitraža se vodi na prijedlog Vlade Zorana Milanovića koja ju je pokrenula optužujući mene da sam primio mito i optužujući MOL da mi je mito dao. To ništa nije istina. To nije dokazano na hrvatskom sudu- kazao je za HRT upitan je li točno da je u slučaju INA -MOL svjedok MOL-a protiv Republike Hrvatske.
Svjedok, a ne (zločinac) lopov, Sanader, iako je već jednom pokušao izbjeći ruku pravde i izlazak pred sud svoje države bijegom u Austriju, danas bez prepreka putuje i to da bi protiv svoje države, a u interesu vlastite obrane, svjedočio na štetu državnih i Ininih interesa. No, to je Hrvatska…

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI