Neovisni novinarski portal
18.10.2021.
KULTURA / UKRATKO
Veselje u publici (foto facebook KinoKino Festival)

KinoKino Festival:
Koliko su životi djece diljem svijeta slični, a koliko različiti

Veselje u publici (foto facebook KinoKino Festival)
Veselje u publici (foto facebook KinoKino Festival)

Veselje u publici (foto facebook KinoKino Festival)

ZAGREB  (Hina) – KinoKino, prvi hrvatski festival međunarodnog profesionalnog igranog filma za djecu, koji se otvara danas u Kinu Europa, prikazat će do nedjelje niz odabranih filmskih ostvarenja za djecu, što će šarolikim temama domaćoj publici pokazati koliko su životi djece diljem svijeta slični, a koliko različiti.  Prvi film dugometražne konkurencije, kojim se otvara KinoKino Festival (vidi), je “Duga” nagrađivanog indijskog redatelja Nagesha Kukunoora, autora najuspješnijeg nezavisnog indijskog filma, “Hyderabad Blues”.

 Ta priča o snazi sestrinsko-bratske ljubavi, prati djevojčicu i njezinog mlađeg brata koji je slijep, i zbog kojega, ne bi li pronašli način da mu vrate vid, kreću na dugo i živopisno putovanje kroz pustinju Rajasthan.
 Među osam filmova iz istog natjecateljskog programa su i dva s ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala, od kojih je  turski “Rauf” Barisa Kaye i Sonera Canera, dirljiva priča o odrastanju, hrabrosti i nadi, nedavno nominirana za Nagradu mlade publike za najbolji europski film za djecu.
 S Berlina dolazi i njemački “Same u kući” Norberta Lechnera o djevojčici koja, kada joj majka otputuje u rodni Vijetnam, mora preuzeti brigu o malenoj sestri i obiteljskom restoranu, za što nitko, ponajmanje socijalna služba, ne smije saznati.
 Pustolovni estonski film “Tajna družina Juhograda” Margusa Pajua prikazuje hrabru grupicu djece koji su u misiji da obrane svoj gradić Tartu od tajanstvenog virusa koji odrasle pretvara u djecu.
 Iz Nizozemske, zemlje koja ima jednu od najjačih europskih produkcija kada je u pitanju film za djecu, dolazi komedija “Mali gangster Arnea Toonena. U središtu je dječak koji se selidbom u novu školu pokušava riješiti uloge mete zajedljive djece, no u silnoj želji da se promijeni pretjera i predstavlja se kao sin mafijaškog vođe.

kinokino

 Prikazat će se i dva filma koji govore o psima, australski “Oddball” Stuarta McDonalda, snimljen prema istinitoj priči o zgodama istoimenog velikog, bijelog, čupavog stvorenja koji je od opasnih lisica i izumiranja spasio koloniju pingvina u susjedstvu, te korejski “Kako ukrasti psa” Kima Sung-hoa, o desetogodišnjakinji koja s majkom i bratom živi u kamionetu nakonšto ih otac napusti, a izlaz iz te nezavidne situacije vidi u jednom psu.
 O teškoći odrastanja govori švedski film “Moja sestra mršavica” Sanne Lenken. To je priča o nesigurnostima, ali i o ljubomori, povjerenju, ljubavi i izdaji ispričana kroz sudbinu jedne djevojke koja skriva svoj poremećaj u prehrani.
 Festival donosi i konkurenciju s devet međunarodnih kratkih filmova, koji donose dirljive i duhovite priče o odrastanju, obiteljskim i prijateljskim odnosima. Snimljeni su diljem svijeta, od SAD-a, Švedske, Nizozemske, Irske do Koreje i Australije, a među njima je i jedan hrvatski naslov – “Goranova ulica” Matije Vukšića.
 Vukšićev film prikazuje djevojčicu koja upoznaje dječaka iz obližnje ulice, koji dane provodi gledajući kroz prozor. Kroz zajedničku igru otkrit će se tajna zbog koje će Lana preispitati svoj odnos prema vjeri, životu i sebi.
 Filmovi te kategorije prikazat će se u dva termina, ovisno o preporučenom uzrastu, od kojih je jedan vezan uz radionicu “Od scene do scenarija”.
 Popratni program “Klasici s redateljima” prikazat će najdraže filmove iz djetinjstva hrvatskih redatelja, Vinka Brešana, Danila Šerbedžije i Antonia Nuića, koji će nakon projekcija u razgovoru s djecom reći jesu li upravo ti filmovi odredili čime će se baviti i zbog čega ih do danas pamte.
Scena iz južnokorejskog filma 'Kako ukrasti psa?'

Scena iz južnokorejskog filma ‘Kako ukrasti psa?’

 Brešan je za taj program odabrao klasik “Vuk samotnjak” Obrada Gluščevića, priču o neobičnom prijateljstvu dječaka Ranka i divljeg psa koji luta ličkim planinama.
 Prema Nuićevom izboru prikazat će se film “Bugsy Malone”, klasična gangsterska priča u formi filmskog mjuzikla, u kojoj se u ulogama odraslih pojavljuju isključivo djeca, a među kojima je i tada trinaestogodišnja Jodie Foster.
 Šerbedžija kao svoj najdraži film iz djetinjstva predstavlja filim “Tko pjeva zlo ne misli” Kreše Golika, jedno od najgledanijih i najcitiranijih ostvarenja domaće filmske povijesti.
 Program “Moj prvi odlazak u kino”, namijenjen djeci predškolske dobi, koja se možda prvi put susreću s projekcijama na velikom platnu, donosi tridesetak minuta igranih i animiranih filmova.
 Službeni dio festivala završava u subotu, 19. ožujka proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada. Tada će se izvan konkurencije prikazati klasik “Izgubljena olovka” Fedora Škubonje, dobitnik Zlatnog lava za najbolji dječji film u Veneciji 1960.
Tags:

VEZANE VIJESTI