Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
KULTURA
KinoKino Festival: “Duga” i “Mali gangster“ pobjednici prvog izdanja

KinoKino Festival:
“Duga” i “Mali gangster“ pobjednici prvog izdanja

KinoKino završeno proglašenjem dobitnika nagrada

Dodjela nagrada KinoKino festivala:FotoHINA/Dario Grzelj

Indijski film “Duga” Nagesha Kukunoora osvojio je KinoKino nagradu za najbolji dugometražni film prvog međunarodnog festivala profesionalnih filmova za djecu, čiji je službeni dio završio u subotu navečer dodjelom nagrada u zagrebačkom kinu Europa.

“Taj izniman film odvodi nas na putovanje njihovog života – sestra i brat susreću ljude toliko različite koliko se razlikuju i dugine boje. Ova odiseja otkriva magičnost djetinjstva, ljubavi, kinematografije, ali i magičnost raznobojne Indije”, ističe se u obrazloženju profesionalnog žirija.
Posebno priznanje u kategoriji dugometražnih filmova dodijeljeno je mladoj glumici Rebeci Josephson za ulogu u švedskom filmu “Moja sestra mršavica” Sanne Lenken.
KinoKino nagradu za najbolji kratkometražni film dobio je irski film “Pidžama party” Kate Dolan, “vješto i suptilno ispričana priča o intimnom odnosu dvije djevojčice koji se razvija unatoč neprihvaćanju društva”. “Izvrsno odmjerena i sjajno odglumljena lica ispunjavaju taj film stvarnim ljudskim emocijama i velikom količinom nade”, obrazložio je žiri.

KinoKino završeno proglašenjem dobitnika nagrada

Nagrade dječjeg žirija

Sedmeročlani dječji žiri, dodijelio je KinoKino nagradu za najbolji dugometražni film nizozemskom “Malom gangsteru” Arnea Toonena, koji je osvojio i nagradu publike.
Razloge za  svoju odluku žiri je pronašao u činjenici da “problem nasilja među vršnjacima film prikazuje na humorističan način, ali s ciljem da poruka nađe svoj put do što većeg broja gledatelja”.
 Najboljim kratkometražnim uratkom, dječji žiri je proglasio američki film “Prije bombe” redateljice Tannaz Hazemi koji “vrlo dirljivo i uvjerljivo govori o sestri koja se sama brine za sebe i brata”.
Članovi profesionalnog žirija bili su slovenski redatelj Miha Hočevar, programska koordinatorica Filmskog festivala u Zlinu Jaroslava Hynštova i redatelj Daniel Kušan, a dječjeg Lorna Ilić, Rok Jakopović Potz, Katarina Jukić, Viktor Mijatović, Laura Radičević, Lovro Svetina i Karla Škrlec.
Festival završava danas, kada će se, među ostalim, prikazati dvostruki dobitnik, film “Mali gangster”, izbor igranih i animiranih filmova za najmlađe u programu “Moj prvi odlazak u kino”, film “Bugsy Malone” – klasik po izboru Antonia Nuića i “Koko i duhovi” člana žirija Daniela Kušana.
Proteklih je dana na festivalu prikazano tridesetak filmova za djecu do14 godina, a osim projekcija priređen je bogati popratni program, razgovori o filmovima s djecom, susreti redatelja i publike, druženja i radionice.
Organizatori su zadovoljni prvim izdanjem i nadaju se da će festival postati tradicionalan, te da će doprinijeli da djeca, koja ga sada posjećuju i gledaju nekomercijalne i kvalitetne filmove, postati pravi filmofili.
Tags:

VEZANE VIJESTI