Neovisni novinarski portal
27.11.2021.
KULTURA
( EPA/PAUL BUCK/Hina)

Oscar:
‘Spotlight’ najbolji film, DiCaprio najbolji glumac

( EPA/PAUL BUCK/Hina)

Film “Spotlight” Toma McCarthyja dobio je Oscara za najbolji film, dok po broju osvojenih nagrada popis dobitnika predvodi filma Georgea Millera “Pobješnjeli Max: Divlja cesta” koji je osvojio šest Oscara.

( EPA/PAUL BUCK/Hina)

( EPA/PAUL BUCK/Hina)

“Spotlight”, film koji prikazuje novinarsku istragu o zataškivanju slučajeva seksualnog zlostavljanja u crkvi, proglašen je najboljim, premda je “Povratnik”, film o preživljavanju i osveti, osvojio nagrade za najbolju režiju (Alejandro Inarritu) i najbolju mušku glavnu ulogu (Leonardo DiCaprio), kao i za najbolju fotografiju (Emmanuel Lubezki).
Postapokaliptična saga “Pobješnjeli Max: Divlja cesta” osvojio je ukupno šest nagrada od deset nominacija i to za montažu, montažu zvuka, zvuk, scenografiju, kostimografiju i šminku.
Uz “Spotlight”, “Povratnika” i “Pobješnjelog Maxa” u kategoriji najboljeg filma bili su nominirani “Oklada stoljeća”, “Most špijuna”, “Brooklyn”, “Marsovac” i “Soba”.
Film Adama McKaya “Oklada stoljeća” Oscara je dobio u kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija”, “Most špijuna” za mušku sporednu ulogu (Mark Rylance), a “Soba” za glavnu žensku ulogu (Brie Larson).
Po jednog Oscara dobili su i filmovi “Dankinja” za žensku sporednu ulogu (Alicia Vikander), “Mrska osmorka” za glazbu (Ennio Morricone) i “Ex machina” za vizualne efekte”. Najbolji film na stranom jeziku je mađarski film “Saulov sin”, a najbolja pjesma “Writing’s On The Wall” (Spectre). Oscara za animirani film dobio je “Izvrnuto obrnuto”, a za dokumentarni “Amy”.

 

Tags:

VEZANE VIJESTI