Neovisni novinarski portal
1.10.2022.
IZDVOJENO / KOMENTARI / POLITIKA
Mijat Stanić, Teodor Celakoski.foto HINA/ Daniel KASAP

‘Ne damo naše’:
Priča o ‘stručnosti’ je smokvin list

Mijat Stanić, Teodor Celakoski.foto HINA/ Daniel KASAP
Zagreb, 05.02.2016. - Platforma za javna i zajednièka dobra "Ne damo naše" organizirala je konferenciju za novinare na temu "Javna poduzeæa su javna dobra, a ne stranaèki plijen". Na fotografiji Mijat Staniæ, Teodor Celakoski. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Ne damo naše (foto HINA/ Daniel KASAP)

“Ne damo naše” – jednostavno se zove platforma koja okuplja brojne aktiviste koji su danas javno pozvali domaću političku vrhušku i Vladu RH na transparentnost i izbjegavanje političkog kadroviranja. No, kako je mnogima jasno, takvo bezočno kadroviranje i raspačavanje fotelja nije za hrvatske prilike ništa novo, no nakon posljednjih izbora je ono izrazito iritantno, jer se poput slona iza igle krije pod strehom parola o reformama, stručnosti i sličnih floskula. I traje već mjesecima, zbog čega ministarstva i ostale državne institucije i dalje stoje i ne rade posao zbog kojega ih plaćamo.

– Javna poduzeća su javna dobra, ne stranački plijen, klijentelistički plijen pojedinaca ili plijen korporativnih interesa što bi omogućila jednostranačka kontrola i netransparentnost – ističe ta inicijativa i najavljuje svoju daljnju borbu za pravo čovjeka-građanina.
Tako Teodor Celakoski iz udruge “Pravo na grad” upozorava na bitnu činjenicu koja se zaobilazi – kako su javni resursi resursi građana.

‘Stručnost’ kao smokvin list

– Upravljanje javnim poduzećima kao javnim dobrom mora biti transparentno, podložno svim vrstama javnih natječaja, ali i široj društvenoj javnoj kontroli. Već 25 godina mnogi, time što su pobijedili na izborima, smatraju da imaju mandat za pljačku javnih dobara. Bojimo se da nam se nudi model u kojemu se nominalno, ‘kao smokvin list’, govori o stručnosti i o stručnom menadžmentu, a da će nam se ponovno podvaliti jednostranačka kontrola, netransparentni interesi klijentela, a u konačnici i privatizacija – rekao je Celakoski te naglasio kako Vlada treba postati ogledalo transparentnosti i šire javne kontrole, te je u ime inicijative Vladi ponudio pomoć da unaprijedi ukupno upravljanje i nadzor nad javnim tvrtkama.
Mijat Stanić, Teodor Celakoski. foto HINA/ Daniel KASAP

Mijat Stanić, Teodor Celakoski.
foto HINA/ Daniel KASAP

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić podsjetio je kako je u emisiji “Poligraf”i službeno objavljena pobjeda inicijative “Ne damo naše ceste” u akciji zaštite javnog dobra, kada su se građani usprotivili tzv. monetizaciji cesta te zauzeli da se problemi nagomilanih dugova rješavaju putem restruktuiranja i refinanciranja, tj. modelom za kakav se zalagala inicijativa.
– Loše upravljanje državnom imovinom, a loše je jer se politički kadrovira i uklanja i izbjegava struka, ne daje priliku najkvalitetnijim ljudima nego se postavljaju podobni. To su primjerice ‘Hrvatske autoceste’ koje su takvim modelom, i pred očima javnosti te nadzornog odbora i skupštine, opljačkane preko menadžmenta. Već 2009. tadašnjoj Vladi Jadranke Kosor smo poslali prijedlog da se depolitiziraju skupštine, nadzorni odbori, uprave, a koje bi trebali kontrolirati i građani – tvrdi Stanić.

INA – ogledni primjer upropaštavanja

Predrag Sekulić, predsjednik sindikata Nova solidarnost, iskazao je zadovoljstvo zbog uspješne provedbe inicijative “Ne damo naše ceste” i nadu da će se takva praksa proširiti na Inu, HEP i druga poduzeća, ustvrdivši ‘kako je INA ogledni primjer kako politika može svojim prevelikim uplitanjem upropastiti poduzeće.’
– Da je bilo kontrole kroz širi spektar društva koji bi bio korektiv i ukazivao na moguće nepravilnosti, možda do ovog ne bi došlo. To je klasičan primjer loše privatizacije kroz sve vidove i opcije političkih vlasti. Politički utjecaj stvara i korupciju, mito i nepotizam. Od kojekakvih stručnjaka, uglavnom politički obojenih, čujemo kako govore o nastavku privatizacije 19 posto INE, dok su istinski stručnjaci koji misle suprotno gurnuti u kut – upozorio je Sekulić te pozvao vladajuću koaliciju da se drži predizbornih obećanja, a javnost i građane podsjetio da je javno dobro njihovo, kao i pravo da se uključe u kontroliranje javnih dobara.
Denis Geto, predsjednik TEHNOS-a, sindikata radnika HEP-a, istaknuo je da javna poduzeća trpe veliku štetu zbog političkog kadroviranja, a da se svakodnevno pojavljuju nove afere, pojašnjavajući kako su one u pravilu vezane za upravljačke odbore i direktore.
Predrag Sekulić (foto HINA/Daniel Kasap)

Predrag Sekulić (foto HINA/Daniel Kasap)

Povjerenstvo za raspačavanje fotelja

– Ako nadzor ostane jednostranački, ako se ponovno podijeli stvar po logici plijena imat ćemo isto bez obzira što će se na natječajima birati direktori tvrtki – upozorio je Geto.
A u međuvremenu građane Republike Hrvatske šačica političara i dalje pravi budalama, puna tri mjeseca od održavanja izbora još uvijek nisu međusobno okončali podjelu postizbornog plijena, odnosno pozapošljavali svoje pristaše i poslušnike po ministarstvima, državnim agencijama i poduzećima.
– Do iduće sjednice Vlade znat će se sva imena zamjenika i pomoćnika ministara. Raditi ćemo od 0-24 jer nemamo vremena budućnost hrvatskog naroda i države prepustiti na milost i nemilost trenutnom stanju u gospodarstvu i svemu ostalom – rekao je sinoć Milijan Brkić (HDZ), koordinator stanovitog Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta (čitaj: povjerenstva za raspačavanje fotelja).
Priča o stručnosti je ‘smokvin list’, pribojavaju se u družini ‘Ne damo naše’.
Pa možda i nije, budući da mnogima u Hrvatskoj vrlo stručno dižu tlak već mjesecima, a pokazali su i začuđujuće veliku  stručnost u gaženju vlastitih predizbornih obećanja.
foto HINA/ Daniel KASAP
foto HINA/ Daniel KASAP
Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI