Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
KULTURA / UKRATKO
Dokumentarac “Pola stoljeća diska”

Dokumentarac “Pola stoljeća diska”

Jednosatni dokumentarni film Pola stoljeća diska, prikazuje se danas u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić. Film govori o prvim disko klubovima u Hrvatskoj.

Pola stoljeća diska  premijerno je prikazan u kolovozu 2015.godine na Solo Positivo Film Festivalu u Opatiji. Na Vukovarskom filmskom festivalu osvojio je specijalnu nagradu festivala. Redatelj filma je Zvonimir Rumboldt, a scenarist Toni Bobanović Faver. Film je snimljen u produkciji Udruge za nezavisnu filmsku produkciju i druge oblike kreativnih izražavanja – Kad-tad, u kojoj je uz Rumboldta i Favera i šibenski snimatelj Tomislav Krnić.

Prošlo je već pola stoljeća od prvog diska na našim prostorima. Koji je bio prvi?

Petar Ivulić, splitski avanturist bračkih korijena, a pariške adrese, 1964. godine u Jelsi na otoku Hvaru otvara prvi disko klub u tadašnjoj državi. Ne može ga registrirati pod tim imenom jer takvo što ne postoji kao opcija…
Tim pionirskim poduhvatom pokrenut je val otvaranja disko klubova diljem zemlje i taj oblik socijalnog druženja obilježio je dvije naredne dekade.

amfora

No je li baš jelšanska Amfora bila prva? U Muzeju turizma u Opatiji imaju drugačije mišljenje. Što to jedan klub čini pravim disko klubom? Koja je bila važnost tih mjesta? Pozitvni i negativni učinci na društvo? Na ta i mnoga druga pitanja kroz razgovor s akterima, danas ljudima u trećoj životnoj dobi, odgovara ovaj film.
Sniman u Jelsi, Opatiji, Rijeci, Splitu, Zagrebu i Parizu uz pomoć pedesetak sugovornika, ilustriran arhivskim snimkama, fotografijama i dokumentima iz tog vremena te suvremenim snimkama lokacija, film oživljava pionirski period disko groznice u Hrvatskoj.
Riječki Husar, Stereo 70, Palach, opatijski Club 57, jelšanska Amfora, splitske Arkada i Semafor, zagrebački Saloon… što su ta imena značila onda i što nam govore danas?
Odgovore na ta pitanja potražite u Gradskoj knjižnici u 18:30, a prije projekcije filma bit će predstavljen priručnik Gluma pred kamerom Zvonimira Rumboltda i 4. broj stripa Lavanderman.

Lavanderman

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI