Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
UKRATKO
Zabrinjavajuće onečišćenje zraka u BiH, u Sarajevu dramatično

Zabrinjavajuće onečišćenje zraka u BiH, u Sarajevu dramatično

Pollution in Sarajevo

Onečišćenje zraka u Sarajevu/Foto:EPA/FEHIM DEMIR

Onečišćenje zraka u većim gradovima u Bosni i Hercegovini ponovo je dosegnulo zabrinjavajuće razmjere, a u Sarajevu je koncentracija opasnih čestica prašine u zraku dosegnula rekordnih 700 mikrograma po prostornom metru, upozorio je u utorak Hidrometeorološki zavod Federacije BiH.

Granična vrijednost koncentracije prašine u zraku koja se smatra štetnom za zdravlje u BiH je postavljena na 50 mikrograma pa su izmjerene vrijednosti u glavnom gradu pokazatelj iznimno opasnog stanja koje je izravna prijetnja stanovništvu.
Mjerila koja se primjenjuju u Europskoj uniji definiraju kako je granična vrijednost za koncentraciju prašine 25 mikrograma.
Povećana je i koncentracija azotnih oksida, također iznimno štetnih po ljudsko zdravlje.
U Tuzli su izmjerene vrlo visoke koncentracije sumpordioskida, pri čemu su dnevni prosjeci prelazili 300 mikrograma po prostornom metru.
Koncentracija prašine je tamo bila na razini od 200 mikrograma po prostornom metru.
Na mjernim postajama u Zenici zabilježen je sličan trend. Tamo su koncentracije sumpordioksida premašivale 600 mikrograma, dok su koncentracije prašine vrlo visoke, ali nešto niže nego u Sarajevu i Tuzli.
Meteorolozi ne predviđaju značajnije promjene vremenskih prilika u BiH idućih dana pa je stanovništvu upućeno upozorenje da što manje boravi na otvorenome te da svakako koristi zaštitne maske.
Županijske vlasti u Sarajevu zbog onečišćenja zraka, koje je još opasnije nego tijekom prosinca prošle godine, proglasile su mjere pripravnosti, no one zapravo nemaju nikakva posebnog učinka. Riječ je o preporukama da se smanji korištenje krutih goriva  za grijanje.
U BiH, pa tako ni u Sarajevu, ne postoje nikakvi ozbiljniji planovi niti predviđene mjere za smanjenje onečišćenja zraka. Najvećim onečišćivačima u Sarajevu smatraju se kućanstva u kojima se zbog slabog imovinskog stanja za grijanje tijekom zime uglavnom koristi ugljen loše kvalitete, te ogroman broj automobila starijih i od dvadaeset godina, koji imaju zastarjele motore i ne udovoljavaju ni minimalnim standardima zaštite okoliša.
U Tuzli i Zenici glavni uzrok onečišćenja su industrijska postrojenja odnosno termoelektrane i željezara, na čijim postrojenjima nema filtera.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI