Neovisni novinarski portal
22.10.2021.
POLITIKA
Izjava glasnogovornika Mosta Nikole Grmoje nakon izlaska iz USKO

Most štanca “afere”:
Tko se (i zašto) boji praćenja još…?

Izjava glasnogovornika Mosta Nikole Grmoje nakon izlaska iz USKO
Izlazak glasnogovornika Mosta iz USKOK-a. Na fotografiji Nikola Grmoja.  foto HINA/ Daniel KASAP

Izlazak glasnogovornika Mosta iz USKOK-a. Na fotografiji Nikola Grmoja.
foto HINA/ Daniel KASAP

Zlorabi li vlada Zorana Milanovića uoči svog odlaska policiju i tajne službe za praćenje čelnika Mosta? Ili je riječ tek o manevrima Nikole Grmoje u pokušaju ovladavanja represivnim aparatom unutar nove vlade?

Glasnogovornik Mosta nezavisnih lista Nikola Grmoja otkrio je u ponedjeljak kako ima saznanja da tajne službe nakon parlamentarnih izbora u stopu prate Božu Petrova. Napustio je sastanak u Mostu kako bi dao iskaz USKOK-ovim istražiteljima, a po izlasku s ispitivanja rekao je da je informaciju o prijavi saborskom Odboru dobio prije desetak dana, odnosno da je riječ o podnesku pod nazivom ”Politička hobotnica Bože Petrova”, gdje se implicira da je ministar Ranko Ostojić pratio Petrova, odnosno njegove kontakte koje je ostvario putem mobitela.

– Na taj način je valjda htio vidjeti kakvu će odluku donijeti Petrov. Postojale su i neke sumnjive situacije gdje su neke informacije procurile u javnost i ja sam rekao da imam indicije i da sumnjam da se to događalo. Neka sada institucije odrade svoj posao i neka se utvrdi je li to istina. Ja sam dobio informaciju da je anonimna osoba podnijela podnesak. Dobio sam potvrdu da je to tako. Rekao sam da sumnjam u to da je Ranko Ostojić zloupotrijebio svoj položaj. Nisam rekao da je to sigurno tako, niti da imam dokaze. Ja želim da taj aparat služi borbi protiv korupcije, a ne da služi za političke obračune – rekao je Grmoja i dodao kako te indicije nisu utjecale na odluku da Most ne surađuje sa SDP-om.
– Čitao sam u novinama da su i HDZ i SDP pratili Petrova, ja to ne znam, ali to nema nikakve veze s našom odlukom. Ne mogu reći tko mi je rekao te informacije, to sam rekao USKOK-u i taj čovjek je rekao da će doći dati izjavu. Ja vjerujem toj osobi i sad je potvrđeno da je to prijavljeno. Nije riječ o nekom službeniku niti stranačkoj osobi nego je ta osoba dobila informaciju iz obavještajne zajednice. I ne, to nije Milijan Brkić. Nisu to moje optužbe, stigao je podnesak na saborski Odbor – poručio je Grmoja, piše N1.

U MOST-u inzistiraju na čelnom mjestu u Ministarstvu unutarnjih poslova koji bi njma bio ključan za obračun s korupcijom, a Grmoja je ranije na pitanja ne bi li i HDZ mogao provesti borbu protiv korupcije, uzvratio kako “dosadašnje iskustvo s HDZ-om i SDP-om govori drugačije’.
Grmoja je siguran da su, osim ove posljednje akcije tajnih službi, iza koje stoji SDP, Božu Petrova pratile i bivše strukture HDZ-a. – Nedopustivo je korištenje aparata, koji bi trebao služiti za zaštitu građana ili nacionalne sigurnosti – u svrhu političkih obračuna. Nažalost, SOA često podsjeća na tortu koja ima jedan crveni dio, jedan plavi dio, koji se međusobno prate i gube energiju na to, a za ključne stvari za koje jesu tu nemaju ni vremena ni resursa – kazao je za N1 Grmoja.

USKOK provjerava navode, Ostojić sazvao konferenciju za novinare

– Povodom više zaprimljenih upita novinara, a nakon sinoćnjeg gostovanja u emisiji N1 televizije i izjava Nikole Grmoje, odgovaramo kako Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) provjerava njegove javno izrečene tvrdnje. Po okončanju navedenih provjera, javnost će biti pravovremeno obaviještena o rezultatima – objavio je danas USKOK. – U Ministarstvu unutarnjih poslova u srijedu, 6. siječnja 2016. godine u 12 sati održat će se konferencija za medije, gdje će potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić govoriti na temu navodnih praćenja čelnika Mosta nezavisnih lista – kažu u MUP-u. No, večeras je ipak u Dnevniku Nove TV Ostojić ustvrdio kako Božo Petrov nije ni praćen, ni prisluškivan ni izlistavan, te da ga Grmoja optužuje bez ikakvih dokaza. Pozvao je Božu Petrova da se direktno suoče kako bi raspravili te teme.

– Oni žele voditi MUP, žele se baviti sigurnosti, pa mislim da bi bio red da se suočimo i da vidimo tko govori istinu – rekao je Ostojić. Poručio je kako za tako ozbiljne optužbe treba podnijeti kaznenu prijavu te je potpisati imenom i prezimenom kako bi ta osoba mogla i odgovarati ako se tvrdnje pokažu neistinitima.

Zanimljivo je, kaže, da Grmoja ne želi davati nikakva imena i ne daje nikakve konkretne informacije. Ako se netko bavi s ovakvim stvarima neka da dokumente i dokaze, ne može ovako uznemiravati javnost, rekao je.

– Ovo je bacanje prašine u oči, ima nekih drugih problema, neka kažu zašto se toliko tuku za MUP i kad je to počelo – rekao je Ostojić, napominjući kako Most u kampanji MUP nije spominjao.

 Ostojić drži da Grmoja već iz prvog slučaja, kad je izjavio da su neki članovi Mosta ucjenjivani i pod pritiskom, nije ništa naučio. Podsjeća kako je USKOK tada naredio da se sve istraži te se pokazalo da nije bilo ničega od onoga što je navodio.

Petrov i Karamarko ne znaju što priča Grmoja

No, sam predmet navodnog praćenja tajnih službi, predsjednik Mosta Božo Petrov, javlja Hina,  u utorak je rekao kako ga USKOK nije pozvao na razgovor.

– USKOK me nije pozvao na ispitivanje. Sada ne bih volio komentirati je li me netko pratio. Određene osobe jesu otišle na razgovor u USKOK, a neke stvari su i objavljene na internetu pa cjelokupna hrvatska javnost može pročitati o tome – kazao je Petrov novinarima nakon današnjeg razgovora s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom u hotelu Sheraton.
Petrov je kazao i da se nije čuo s glasnogovornikom Mosta Nikolom Grmojem, koji je u utorak poslijepodne dao svoj iskaz USKOKU, jer je bio na razgovoru s Karamarkom.
Predsjednik HDZ-a, upitan je li realno da je Ostojić naredio praćenje, odgovorio je kako se zlouporabe mogu događati.  – Ne bih se previše čudio, iako nikoga unaprijed ne optužujem. Ako se to dogodilo netko mora odgovarati – kazao je Karamarko.

Kako god ova priča završila, pohvalno je da se brine o mogućim zloupotrebama represivnog aparata. No, građanima ostaje da se potrude shvatiti kako to da se na navodno praćenje žale oni koji se nude da vode državu i da upravljaju, među ostalim, i tim represivnim aparatom. Zar su kontakti ili namjere Grmoje i Petrova tajni, pa se boje da ih netko ne razotkrije? Dogovaraju li nešto za što ne bi htjeli da saznaju hrvatski građani? Teorija urota i previše je ovih dana, posebice otkada je za mandatara predložen uspješni menadžer Teva Pharmaceuticals Industries Ltd., izraelsko-američkog farmaceutskog giganta čiji su godišnji prihodi veći od hrvatskog državnog proračuna, a koji će na čelu Vlade Hrvate izvlačiti iz gliba i to za nekoliko desetaka puta manju plaću od one koju su mu davali Izraelci (?!).

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i èelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov dali su izjave za medije nakon sastanka u zagrebaèkom hotelu Sheraton. foto HINA / Denis CERIĆ

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i èelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov dali su izjave za medije nakon sastanka u zagrebačkom hotelu Sheraton.
foto HINA / Denis CERIĆ

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI