Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Plomin (foto Zelena akcija)

Moratorij na pamet:
Stajališta o bušenju nafte i Plominu C – istinski stav ili prva obmana nove Vlade?

Plomin (foto Zelena akcija)
Plomin (foto Zelena akcija)

Plomin (foto Zelena akcija)

Kako je mnogima već jasno nakon par dana vladavine, novoustoličene vlasti neće isuviše mariti za ostvarenje svojih predizbornih obećanja. Nije stoga neobično što su brojne ekološke organizacije oprezne oko slatkorječivih obećanja Mosta i Domoljubne koalicije koja se tiču energetike, odnosno namjera o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u Jadranu, te potencijalne gradnje termoelektrana.

– Privremeni moratorij na izgradnju termoelektrana jedna je od ključnih smjernica djelovanja nove Vlade. Svakako pozdravljamo ovaj pomak u odnosu na stavove protekle dvije Vlade koje su godinama snažno zagovarale izgradnju termoelektrane na ugljen Plomin C, uporno ignorirajući sve argumente protivnika projekta. rivremeni moratorij nikako nije dovoljan. Od Plomina C potrebno je definitivno i trajno odustati te napokon prestati gubiti vrijeme na tako skup i okolišno štetan projekt. Uostalom, ideju izgradnje ove termoelektrane je na referendum odbacilo 94% građana Labinštine – napominju u zajedničkom istupu organizacije Zelena akcija,Greenpeace, Zelena Istra i CEE Bankwatch.
Nadalje, ističu i kako je u jednom novinskom članku objavljena informacija kako je HEP s japanskim investitorom dogovorio da će kupovati električnu energiju iz Plomina C po cijeni od čak 85 eura po MWh, dok je cijena na europskom tržištu gotovo tri puta niža. Međutim, brine ih informacija objavljena u istom novinskom članku gdje se navode izvori iz Vlade koji tvrde da svakako žele nastaviti s ovim projektom, ali zapravo traže način izvedbe koji neće biti u suprotnosti s pravilima EU.

Semantičke doskočice?

– Zbog toga pozivamo premijera Oreškovića i ministra gospodarstva Panenića da javno obrazlože stav ove Vlade o Plominu C te da se izjasne imaju li namjeru drugačijim pristupom ipak izgraditi Plomin C. Je li moratorij na Plomin C – istinski stav ili prva obmana nove Vlade? – postavljaju pitanje gore navedeni udruženi građani.
Slikoviti prikaz (foto Zelena akcija)

Slikoviti prikaz (foto Zelena akcija)

Besmisleni projekt ‘bušenja Jadrana’, svojevrsni moratorij domaće pameti, za kojeg se zdušno i grčevito zalagao bivši ministar Ivan Vrdoljak, podsjetimo se, izazvao je erupciju nezadovoljstva građana Hrvatske i svijeta. Srećom je, valjda, zaustavljen. No Koalicija ekoloških udruga “S.O.S. za Jadran” sada puše na hladno, pa ističu kako ‘nije do kraja jasno odustaje li Vlada trajno i stvarno od bušenja Jadrana ili pak semantičkim doskočicama (“dosadašnji projekt”) ostavlja odškrinuta vrata za njegov nastavak u nekom novom obliku odnosno aranžmanu’.
Naime, u službenom Programu rada Vlade RH temeljem kojeg joj je Sabor u petak izglasao povjerenje, među ključnim smjernicama iz energetike navodi se kako će Vlada provesti “moratorij na dosadašnji projekt istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na području Jadranskog mora.”
– Moratorij na bušenje Jadrana apsolutni je minimum ispod kojeg ne smije ići zemlja kojoj more i turizam doslovno život znače. Štoviše, potrebno je trajno odustajanje od ovog projekta. Ove godine bilježimo rekordan rast pa se prihodi od turizma penju na 9.3 milijarde eura, dok smo se prethodnih godina kretali oko 7.5 milijardi. Ako nova Vlada stavlja naglasak na gospodarstvo i financije, već su ove brojke dovoljne da se bušenju Jadrana kratko i jasno kaže – zbogom zauvijek!”, izjavio je Zoran Tomić iz Greenpeacea.

Otklon od otklona?

Most je već u svom izbornom programu najavio “puni otklon od ugljikovodika u energetici”, no s obzirom na iskazano do sada, moguće od njih očekivati i ‘otklon od otklona‘. HDZ je pak imao kontradiktorne i polivalentne stavove o ovom pitanju. Tako je predsjednik HDZ-a, g. Tomislav Karamarko uoči izbora javno poručio kako “opasni eksperimenti s bušenjem nafte na Jadranu nisu najbolje rješenje”. No, sasvim suprotna namjera nalazi se u pisanom odgovoru HDZ-a na stavove Mosta krajem studenog gdje su zagovarali još intenzivnije istraživanje ugljikovodika(!).
Tada su poručili: „ (…) cilj nam je ubuduće omogućiti intenzivnija istraživanja i to u svim perspektivnim područjima, kao što su Panonski bazen, Dinaridi te Jadran (Vidi OVDJE, strana 68).“
donoljubna koallicija i nafta

Isječak iz odgovora Domolljubne koalicije Mostu koji se tiče nafte i plina (printscreen)

Tko tu laže? Vjerojatno svi, čemu svjedočimo i ovih dana kroz razotkrivanje karaktera pojedinih aktera nove Vlade RH, te u ozračju vrlo neugodne i dalekosežno štetne radikalizacije hrvatskog društva.
– Pozivamo premijera Oreškovića te čelnike Mosta i HDZ-a, kao vodeće ljude nove Vlade RH, da u suradnji s vjerodostojnim stručnjacima i zainteresiranom javnošću izrade novu energetsku strategiju temeljenu na održivom razvoju, u kojoj samim time neće biti mjesta za nove fosilne projekte. Hrvatska je jedna od 196 zemalja koje su u Parizu u prosincu 2015. donijele novi međunarodni sporazum prema kojem globalni porast temperature treba zadržati na 1.5°C, a koji će biti formalno potpisan 22. travnja. To u praksi znači zaustavljanje novih projekata eksploatacije fosilnih goriva te snažno okretanje obnovljivim izvorima energije za koje upravo na Jadranu imamo fantastične uvjete.
– ističe Bernard Ivčić iz Zelene akcije.
Koliko se oko ove tematike može vjerovati vladajućoj skupini koju predvodi kanadski menadžer Tim Oreskovic, koji je u više navrata govoreći o Hrvatskoj i njezinim resursima sa sjajem u oku upotrebio termin ‘mrtvi kapital’? Što očekivati od čelnika Domoljubne koalicije i Mosta, od kojih prvi bez pardona jučer najavljuje ‘ukidanje udruga’ (!?), a drugi o mnogočemu nema mišljenje o vlastitom mišljenju jer ‘u ovom trenutku nema dovoljno informacija’?
Malo.
Dubrovnik i bušotine - foto montaža Zelena akcija

Dubrovnik i bušotine – uznemirujuća foto montaža (Zelena akcija)

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI