Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
KOMENTARI / POLITIKA / UKRATKO
Milorad Pupovac danas na prijemu SNV-a (foto HINA)

Eto i saborskih manjinaca kod saborskih većinaca:
Razgovori, sporazumi, pregovori, reforme, bla, bla… itd.

Milorad Pupovac danas na prijemu SNV-a (foto HINA)
Milorad Pupovac danas na prijemu SNV-a (foto HINA)

Milorad Pupovac danas na prijemu SNV-a (foto HINA)

Kako to u većini slučajeva obično biva, saborski predstavnici nacionalnih manjina su se i u ovo postizborje počeli pomalo približavati nedavno sabranoj saborskoj većini. Zato se Milorad Pupovac, saborski zastupnik SDSS-a i predsjednik Srpskoga narodnog vijeća sabrao s ostalim zastupnicima manjina te se sastao s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, svojevrsnim čelnikom koalicije Domoljubne koalicije i skupine Most, koji je pak svojevrsna koalicija nezavisnih lista.

Taj susret s ‘većinskim’ Karamarkom ‘manjinski’ Pupovac je potvrdio novinarima nakon današnjeg tradicionalnog prijema SNV-a u povodu pravoslavnog Božića u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva, kako javlja HINA. Taj se susret s Karamarkom desio radi ‘razgovora sa saborskom većinom da se prava nacionalnih manjina ne smanjuju’, veli on.

Pregovori, razgovori, suradnja… itd.

– Sastali smo se i razgovarali smo o tome kako aktualna saborska većina, prije svega HDZ, misli prakticirati politiku prema manjinskim pravima, prema razvoju područja gdje manjine žive. Razgovarali smo o tome kako i na koji način HDZ sa svojim partnerima misli ustrojiti Vladu – rekao je Pupovac.
Tada su ga novinari upitali znači li to kako namjerava dati potporu toj Vladi. Odgovorio je standardnom retorikom ‘pregovori-razgovori-suradnja‘ kakvom mjesecima domaći živalj (mal)tretira B. Petrov, ustvrdivši ‘da su počeli razgovore i nadaju se da će ti razgovori dovesti do toga da imaju osnova za međusobnu suradnju’. Objasnio je i kako je ‘osnova za taj razgovor bila stav da se neće smanjivati prava nacionalnih manjina’.
Novinari su pitali i što će onda ‘manjinci’ tražiti od saborskih ‘većinaca’ za podržavanje vlasti, a Pupovac je odgovorio da, eto, nisu bili na pregovorima, nego su imali prvi razgovor. Dakle, zna se: pregovori, razgovori, suradnja….

Nas šest u sedam točaka

– Tako da mi imamo kao zastupnici nacionalnih manjina, nas šest, usuglašena zajednička stajališta iskazana u sedam točaka, koja se uglavnom tiču toga da se manjinska prava ne mijenjaju, ne smanjuju, ne ograničavaju, nego da se unaprjeđuju. Čuli smo stav da se neće smanjivati, nego da će se samo unaprijeđivati. To je bila osnova za razgovor, a sve dalje konkretne elemente za razgovor to je još pred nama – rekao je Pupovac.
'Većinci 'ne propuštaju event kod 'manjinaca' (foto HINA)

‘Većinci ‘ne propuštaju event kod ‘manjinaca’ (foto HINA)

Potom je upitan i kako kako komentira mišljenje mandatara Tihomira Tima Oreškovića da još nije vrijeme za ćirilične ploče u Vukovaru, Pupovac je istaknuo razliku između onih koji misle da ćirilica nije dobro došla u Hrvatsku i Vukovar i onih koji misle da treba još malo vremena da bi ćirilica došla u Vukovar. Nije precizirano što to znači ‘malo vremena‘ za ćirilićni dolazak u Vukovar: radi li se o 10 sekundi ili tri tisuće godine do dolaska ćirilice u Vukovar.
– Mi pravimo razliku između onih koji misle da ćirilica nije dobro došla u Hrvatsku i u Vukovar i onih koji trebaju još malo vremena da bi ćirilica došla u Vukovar. Prema tome, s prvima ne možemo surađivati, s drugima možemo surađivati i surađivat ćemo. I naći ćemo načina da to vrijeme ne traje predugo – relativno jasno je pojasnio Pupovac.

Eto nam i ‘reforme’

Dakako, nije ni ovom prigodom iz razgovora ispala riječ ‘reforme‘. Za to se potrudio saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas.
– Očekujemo reforme i boljitak. Dogovaramo se, u fazi dogovaranja smo, postavili smo svoje zahtjeve i ideje koje ćemo najvjerojatnije probati dogovoriti. Sve je to u fazi pregovaranja i dogovaranja – dokuhao je priču o reformama i razgovorima Juhas (a ne Božo Petrov).
Dakle: razgovori, pregovori, suradnja, reforme, bla, bla… itd.
Reform...e

Reform…e

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI