Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
POLITIKA
Predsjednica RH konačno razdijelila novac od naknade za izbornu kampanju, koji je prvotno uplatila HDZ-u

Predsjednica RH konačno razdijelila novac od naknade za izbornu kampanju, koji je prvotno uplatila HDZ-u

Svojom najavom kako će naknadu za troškove predsjedničke kampanje uplatititi na račun HDZ-a, kako bi izbjegla plaćanje poreza, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izazvala je svojevremeno pravu buru u javnosti
Kolinda Grabar Kitarović - kartonska silueta (1)

Kolinda Grabar Kitarović – kartonska silueta

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović je konačno podijelila i donirala 1.171.469,62 kune proračunske naknade za izbornu kampanju. Novac, koji je dobila iz državnog proračuna, a potom uplatila na račun HDZ-a kako bi, kako je tada obrazložila, izbjegla plaćanje poreza, razdijelila je različitim udrugama i institucijama u svim hrvatskim županijama. Iz Šibensko-kninske županije donaciju u iznosu od 6 tisuća kuna dobila je Županijska liga za borbu protiv raka, a 20 tisuća kuna uplaćeno je Udruzi osoba s invaliditetom Sv. Bartolemej iz Knina.

Predsjednica Grabar Kitarović je u srpnju je tijekom boravka u Kninu posjetila Poludnevni boravak Udruge osoba s invaliditetom „Sveti Bartolomej“. Upoznata je s proširenjem Poludnevnog boravka i sa sadržajima koje će djeca s teškoćama dobiti s njegovim otvaranjem i tada je donirala 20 tisuća kuna koje će Udruga utrošiti na dovršetak tog objekta.
Isplata donacija s računa HDZ započela je u svibnju kada su najveće iznose dobili Dječji dom Zagreb u Nazorovoj (300.000 kuna) te Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra (200.000 kuna). Potom je u lipnju 20 tisuća kuna uplaćeno na tekući račun obitelji Veljka Marića, a sada je poznato i kamo je otišao preostali novac. Na popisu je 55 udruga i institucija, među kojima je AC REDAN-Centar za inkluzivnu njegu Slavonski Brod kojem je uplaćeno 205.554,19 kuna za kupnju kombi vozila te Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec koji će 17.668,75 kuna iskoristiti za kupnju 3D printera za izradu maketa Oscar znanja.
Svojom najavom kako će naknadu za troškove predsjedničke kampanje uplatititi na račun HDZ-a, kako bi izbjegla plaćanje poreza, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izazvala je svojevremeno pravu buru u javnosti. I dok su jedni blagonaklono gledali na taj potez jer cijeli iznos ide na donacije , drugi su smatrali kako je dužnost svakog građanina i građanke – platiti porez. No Predsjednica nije htjela platiti stotine tisuća kuna poreza svojoj državi – šaljući zapravo poruku kako ona ipak bolje zna s novcem i šteta je ne iskoristiti cijeli iznos od 1.171.469,62 kune na humanitarne donacije.
Izuzev ne-plaćanjem poreza državi kojoj je na čelu, predsjednica RH je namjeravala štedjeti i preseljenjem  Ureda predsjednice. No do te uštede nije došlo, jer je Ured, eto, i dalje na staroj adresi unatoč višemjesečnom medijskom cirkusu o njegovom nužnom preseljenju (radi uštede).
OVDJE možete vidjeti spisak udruga za koje se ističe da su dobile novac.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI