Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
POLITIKA
Most “povijesnog” susreta Milanovića i Karamarka: Petrov predlaže nestranačkog mandatara

Most “povijesnog” susreta Milanovića i Karamarka:
Petrov predlaže nestranačkog mandatara

Božo Petrov - Most (Foto FB) (1)“Povijesni” susret šefova HDZ-a i SDP-a, Tomislava Karamarka i Zorana Milanovića, dogodio se zahvaljujući čelniku Mosta Boži Petrovu, ali je dogovor izostao. No, “đaci” su od “učitelja” dobili još tjedan dana da savladaju lekciju. Ne budu li u tome ni tada uspješni, čekaju ih izbori. Petrov predlaže nestranačkog mandatara koji bi se izabrao konsenzusom sve tri najveće političke opcije u Saboru, a dvjema velikim koalicijama “utješno” prepušta mjesto prvog potpredsjednika Vlade i šefa Sabora, s tim da u prve dvije godine mandata prvi potpredsjendik Vlade bude iz jedne, a šef Sabora iz druge  koalicije, nakon čega bi se zarotirali. Ukratko, Petrov je s 10 posto zastupničkih mandata u Saboru nadobudno, poput neproglašenog mandatara, podijelio sve političke karte, uključujući ministarstva, državne tvrtke, nadzorne odbore itd. Toliko o imperativnim reformistima koji preziru fotelje i uhljebe…

Od izbora je prošlo više od mjesec dana u kojima se isključivo mantralo o reformama i odbijalo konkretne dogovore o participaciji triju političkih opcija ( Domoljubna koalicija, Hrvatska raste i Most) u izvršnoj vlasti. Petrov je gotovo s gnušanjem odbijao takve razgovore, jer njih, tvrdio je, ne zanimaju nikakve pozicije, nikakve fotelje, nego žele samo promjene, reforme koje su uvjet za prosperitetniju budućnost Hrvatske. Posljedice takvog tvrdog stava koji isključuje bilo kakvo priklanjanje Mosta bilo lijevoj ili desnoj koaliciji, drastično su se reflektirale na prvoj sjednici Sabora. Naime, parlament nije konstituiran jer prijedlog SDP-a, usuglašen s Mostom, da kandidat za šefa Sabora bude član Mosta Rober Podolnjak, nije podržao HDZ, a bez konsenzusa Podolnjak kandidaturu nije prihvatio, pa je sjednica nakon 20 minuta prekinuta. Nova će, kako je kazao Josip Leko, predsjednik Sabora iz prošlog saziva koji je predsjedao neuspjelom konstituirajućom sjednicom, biti sazvana tek kada bude izvjesno da postoji parlamentarna većina.

Tomislav Karamarko (Foto H. Pavić) (11)

Rok za “koalicijske mandatare”- tjedan dana

Da ne bi na njih pala odgovornost za eventualne izvanredne izbore, Petrov i Most su postavili novi ultimatum dvjema velikim koalicijama predvođenim HDZ-om i SDP-om, te im poručili da se u ponedjeljak, 7. prosinca nađu točno u podne za istim stolom s Mostom, a tko ne dođe s njim više pregovora nema. SDP odmah “na prvu” prihvaća poziv, dok je HDZ trebao “dodatne konzultacije” s Mostom, pa su se u interregnumu našli u Šibeniku. I pristali doći na tripartitni susret, jer, razgovarati se mora, kazao je Karamarko.

I razgovarali su, jutros, u zagrebačkoj Esplanadi, ali daleko nisu odmakli. Bio je to tek susret neistomišljenika, koji su se samo dodatno uvjerili da se ne slažu, ali iz pristojnosti i demonstracije kooperativnosti zatražili time-out kako bi obavili stranačke konzultacije, jer, kako reče Milanović, tako važne odluke nadilaze njegove ovlasti. Treba sazvati konvenciju SDP-a, baš kao što i Karamarko mora konzultirati stranačka tijela i svoje koalicijske partnere.

Milanović predlaže konstituiranje Sabora, makar i na pet minuta, toliko da može donijeti odluku o vlastitom raspuštanju i raspisivanju izbora. No, mora li to obaviti baš Sabor?

Petrov je spreman sačekati tjedan dana da bi čuo prijedloge mandatara dviju koalicija. No, Most je, izgleda, svoj prijedlog kadrovske križaljke posve razradio. Uz nestranačkog mandatara izabranog konsenzusom, kako predlaže Petrov, dvjema koalicijama daje i po trećinu ministarstava, dok bi za svoju platformu nezavisnih lista kandidirao šestinu, a isto toliko bi rezervirao za nestranačke stručnjake. U isti paket ulaze i odbori, uredi, tijela Vlade i Sabora oko čega bi se usuglasile sve tri političke opcije, a bilo bi dobro da se takav dogovor postigne i oko državnih poduzeća, nadzornih odbora itd.

Velika koalicija za Karamarka “drveno željezo”, SDP traži odricanje HDZ-a od osuđenih

Nestranački mandatar kao konsenzualni izbor sve tri strane, nije naišao na odobravanje Karamarka i Milanovića.

– Položaj predsjednika Vlade je najodgovornija dužnost u državi i to nije fotelja- kazao je Milanović, zamjerajući Petrovu što tek nakon mjesec dana tzv. reformskih razgovora o tome govori, umjesto da je to iznio odmah na početku.

Ni za Karamarka prijedlog nije prihvatljiv, a k tome je, kaže, i nepravedan, jer je Domoljubna koalicija s 59 zastupničkih mnadata relativni izborni pobjednik. No, spreman je razgovarati o svemu pa i o takvom, nepravednom prijedlogu kojega drži svojevrsnim “drvenim željezom”. Ali, za to mu trebaju stranačke konzultacije…

O.k., za tjedan dana novi susret, pristali su načelno, ali SDP ima i “nužan uvjet” za to.

– Mi ne možemo ići u koaliciju s nijednim političkim entitetom koji u svojim redovima ima osobe koje su pravomoćno osuđene ili optužene za ozbiljna kaznena djela. Tih ljudi se oni moraju odreći u smislu da ih pozovu da odstupe, i to je za nas minimum- izjavio je Milanović. Ako se ne možemo dogovoriti, kazao je, budimo pošteni prema našim ljudima , konstituirajmo se ( Sabor) i bježmo ća- predložio je šef SDP-a.

Zanimljivo,  Petrov sada više ne želi rasipati vrijeme kao što je dosad činio, tvrdeći da je najvažniji kvalitetni dogovor o reformama. Sada pak kaže: Želimo čuti vaše uvjete i prijedloge. Zaista molim u idućih tjedan dana. Više od toga je previše- poručio je, odjednom racionalizirajući i požurujući svoje partnere u pregovorima.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je tijekom dana završila drugi krug konzultacija sa stranačkim prvacima i konstatirala da još uvijek nitko nema parlamentarnu većinu, odnosno minimalnih 76 potpisa zastupnika. Nove konzultacije najavila je za početak idućeg tjedna uz jasnu napomenu da će se u svom postupanju striktno pridržavati Ustava  i zakona.

Premijer Zoran Milanović (Foto Hrvoslav Pavić) (1)

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI