Neovisni novinarski portal
18.5.2024.
SCENA
Lisinski poludi… ‘Kralj dijaspore’ Bulić, pa ‘Tri kralja zabave’: Stavros, Zečić i Grdović

Lisinski poludi… ‘Kralj dijaspore’ Bulić, pa ‘Tri kralja zabave’:
Stavros, Zečić i Grdović

trikrala

– Lisinski poludi! – podvrisnula bi s pozornice jedna naša pjevačica koja je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu nastupala prošle zime. Ludilo je garantirano, rekli bi u promotorskim kućama za sljedeći spektakularni događaj koji pripremaju u velikoj dvorani najveće hrvatske koncertne dvorane, koja uskoro obilježava 42 godine postojanja. Evo kako u KD Vatroslava Lisinskog najavljuju to zbivanje:

– Uz ‘Tri kralja zabave’, legendarnog Dražena Zečića, Mladena Grdovića i Jasmina Stavrosa, zagarantiran je i najbolji provod u gradu. Njihov nadimak postao je sinonim za petosatni tulum s kojim su već napunili dvorane u Varaždinu, Čakovcu i Zadru, ali i u susjednoj Sloveniji gdje su svojim najvećim hitovima publiku držali na nogama cijelu noć. Na red je došla i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u kojoj će nastupiti 7. prosinca. Davno su Zečić, Stavros i Grdović stekli nadimak ‘Tri kralja zabave’, a svakim novim koncertom pokazuju da su zasluženo na tronu uvijek rado viđenih pjevača – mame na koncert iz ‘Vatroslava’.
Kako se tvrdi, Jasmin Stavros, Mladen Grdović i Dražen Zečić su uzbuđeni, ali garantiraju da će u ‘Lisinskom’ dodatno podignuti ljestvicu kvalitete.

‘Inače uvijek imamo stolove, šankove i mjesto za plesati’

– Svaki daje sve od sebe, nema glavnog i nema vođe, mi smo tri kralja – rekao je za 24 sata M. Grdović, izvođač hrvatskih megahitova ‘Evo mene moji ljudi’, ‘Bolje živim nego ministar’ i ‘Nije u šoldima sve’, poznat i po izjavi nakon izlaska sa zadarskog Odjela psihijatrije: ‘Tamo je super, ljudi su puno pametniji nego vani!’
A drugi kralj, Jasmin Stavros, ipak je donekle skeptičan i rezerviran glede nastupa u ‘Lisinskom’, jer, kako reče, ‘ne znam koliko je Lisinski dobra dvorana za nas s obzirom da mi inače uvijek imamo stolove, šankove i mjesto za plesati, ali vidjet ćemo‘.
Tri kralja (izvor KD Lisinski)

Tri kralja zabave (izvor KD Lisinski)

– Inicijativa je krenula jer smo htjeli oživjet našu domaću glazbu. Ako dobro prođe stvarno možemo nastupati bilo gdje – zaključio je Stavros, izvođač hitova poput ‘Neka je šarala’, ‘Mamuran’, ‘Ljuta guja’, ‘Dao bi sto Amerika’ itd.
– Ja sam pak idealizirao ovaj prostor smatrao da sam ga nedostojan, ali sad imam priliku otpjevati meni najdraže pjesme poput ‘U vlaku života mog’ i ‘Tamo gdje je srce’ koje nisu na prvu loptu i odmah skakanje, i mislim da će ‘Lisinski’ biti idealan za to – rekao je za 24 sata Dražen Zećić kojega zovu i Zeko.
Karte se prodaju po sljedećim cijenama: 140 kn, 160 kn, 180 kn i 220 kn.

Prije ‘Tri kralja’, eto i ‘Kralja dijaspore’

A za obožavatelje gore navedene trojice kraljeva još jedna izvrsna vijest: koncem studenoga (27.11.) u ‘Lisinskom’ nastupa i četvrti kralj, kojega preciznije zovu ‘Kraljem dijaspore’Mate Bulić. A s njim u paketu ide i tzv. gost iznenađenja (Miroslav Škoro).
lis2Inače, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog je ime dobila po Vatroslavu Lisinskom koji je promjenio ime iz Ignacije Fuchs, te skladao, među ostalim djelima, opere Porin, te Ljubav i zloba. Kako su se u posljednje vrijeme u ponajboljoj koncertnoj dvorani u državi nastupali i Severina i Nives Celzijus i više pulena T. Huljića itd., među kulturnom javnošću je bilo i ponešto zgražanja, budući da je donedavno ‘Lisinski’ njegovao ponešto drukčiji koncertni repertoar. Bilo pa prošlo. No, podsjetimo se tko je do sada nastupao u ‘Lisinskom’, prije ‘Tri kralja’.
Spisak je podulji, no započnimo ga s tek s nekim imenima kojima se hvale u KD Vatroslava Lisinskog: Bečka filharmonija, Boljšoj teatar, Izraelska filharmonija, Filharmonijski orkestar milanske Scale, Londonska kraljevska filharmonija, Leonard Bernstein, Lovro pl. Matačić, Zubin Mehta, Lorin Maazel, Valerij Gergijev, Riccardo Muti, Karl Richter, Mariss Jansons, Sergiu Celibidache, Vjekoslav Šutej, Nikša Bareza, Luciano Pavarotti, Jośe Carreras, Leo Nucci, Vladimir Ruždjak, Teresa Berganza, Montserrat Caballé, Inva Mula, Ruža Pospiš-Baldani, Dunja Vejzović, Ivo Pogorelić, Marta Argerich, Claudio Arrau, Vladimir Aškenazi, Svjatoslav Richter, Lang Lang, Vadim Repin, Maxim Vengerov, Mischa Maisky, Mstislav Rostropovič, Elina Garanča…
lis
Kako se zna, u ‘Lisinskom’ su nastupali i vrhunski jazz i rock umjetnici, ali i megapopularne svjetske glazbene zvijezde, od kojih se mogu istaći Nick Cave, David Byrne, Tina Turner, Ella Fitzgerald, Sting, Cesaria Evora, The Platters, Dizzy Gillespie, Sarah Vaughan, Juliette Gréco, Chick Corea, Charles Aznavour, Omara Portuondo, Misia, Paco de Lucía, Arturo Sandoval…itd.
No, ‘Lisinski’ je bio značajan za hrvatsku glazbenu publiku i kulturu još zbog nečega: naime ‘Lisinski’ i Zagreb su uvijek bili u tijeku s najznačajnijim kretanjima u avangardnoj glazbi, najčešće putem zagrebačkog Muzičkog biennala, pa su se mogla čuti glazbena ostvarenja Igora Stravinskog, Krysztofa Pendereckog, Pierrea Bouleza, Johna Cagea, Witolda Lutoslawskog, Mauricia Kagela, Luciana Beria itd.
Vatroslave poludi… – kako bi se reklo.

lis1

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI