Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
Sport
Jedriličarski bračni par Salpietro posthumno će dobiti priznanje ‘Valovi Šibenika’

Jedriličarski bračni par Salpietro posthumno će dobiti priznanje ‘Valovi Šibenika’

Obznanjeno je to danas na predstavljanju 16. šibenske regate krstaša, koja će, u organizaciji JK Val, biti održana 5. i 6. prosinca.

JK Val - Valovi Šibenika - Danijel Mileta, Marin Paić, Denis Marinov i Zoran Lučić Luca (Foto Tris H. Pavić) (8)
Nekoliko dana nakon presude Županijskog suda u Šibeniku, koje je podiglo buru u javnosti, a kojom je poduzetnik Tomislav Horvatinčić proglašen krivim za izazivanje pomorske nesreće sa smrtnim posljedicama te dobio uvjetnu kaznu, Organizacijski odbor 16. šibenske regate krstaša odlučilo je posthumno dodijeliti priznanje bračnom paru Francesku Salpietri i Marineldi Patella.
– Jadranskim su morem jedrili više od četrdeset godina, čak i u vrijeme Domovinskog rata kada je bilo malo nautičara odvažnih i spremnih da se suoče s neposrednom blizinom ratne opasnosti i na taj način podrže  mladu hrvatsku državu. Nažalost, ljubav prema slobodi jedrenja i hrvatskom akvatoriju platili su svojim životima u strašnoj pomorskoj nesreći u blizini Primoštena, u kolovozu 2011. Ono što nas, jedriličare, veže s bračnim parom Salpietro je upravo ta neizmjerna ljubav prema moru, jedrenju i neograničenoj slobodi koju nam donosi plovidba morskim prostranstvom – rekao je Zoran Lučić, inicijator priznanja ‘Valovi Šibenika’, koje se već četvrtu godinu zaredom dodjeljuje u sklopu Šibenske regate krstaša.
– Ovogodišnjom nominacijom želimo, kao Valovci , ali i Šibenčani i građani Hrvatske, izraziti poštovanje Francescu i Marineldi i njihovoj  beskrajnoj odanosti hrvatskom moru, ali i upozoriti na brojne opasnosti kojima su jedriličari – posebno u ljetnim mjesecima – stalno izloženi. Želimo, kao klub koji svakodnevno puno radi s djecom i mladima,  na moru, na treninzima i regatama, poslati snažnu poruku da – baš kao i u društvu –  i u plovidbi postoje pravila koja treba  poštovati,  uvažavati druge, cijeniti more i njegovu ljepotu, ali i sve izazove koje sa sobom donosi. Želimo ovim priznanjem talijanskim jedriličarima i porukom, koju njegovom dodjelom šaljemo, spriječiti neke moguće buduće pomorske nesreće u bilo kojem od svjetskih mora – čulo se na današnjoj tiskovnoj konferenciji.
JK Val - Valovi Šibenika - Danijel Mileta, Marin Paić, Denis Marinov i Zoran Lučić Luca (Foto Tris H. Pavić) (5)

Dogradonačelnik Danijel Mileta, predsjednik JK Val Marin Paić, predsjednik Regatnog odbora Denis Marinov i inicijator priznanja Valovi Šibenika Zoran Lučić (Foto: Hrvoslav Pavić)

Šibenska regata krstaša održava se već šesnaest godina na blagdan sv. Nikole, zaštitnika pomoraca. Središnji događaj bit će na šibenskoj rivi u subotu, 5. prosinca, a finale svih subotnjih pobjednika po skupinama bit će održano u nedjelju, 6. prosinca.
– Ideja je, osim popularizacije jedriličarskog sporta, i produženje turističke sezone. U tome i uspijevamo, jer zadnjih godina na našu regatu dolaze jedriličari iz Slovenije, Češke, Slovačke, Italije, zadnje tri godine imamo i tri posade iz Švedske. Glavni cilj je privući što više građana na šibensku rivu, Šibenska regata krstaša je posebna jer se jedri unutar šibenske luke. To je jedan uski, a dugi akvatorij, koji je pod utjecajem jakih struja zbog utoka rijeke Krke i jedrenje je vrlo zahtjevno. Poseban je ambijent, šibenska luka kao pozornica i grad Šibenik kao gledalište – to ne postoji nigdje. Nigdje se može jedna regata pratiti od starta do cilja kao što se može sa šibenske rive – istaknuo je Marin Paić, predsjednik JK Val i prva osoba Organizacijskog odbora Regate.
Grad Šibenik i ove je godine glavni pokrovitelj Šibenske regate krstaša. – Ova regata u sebi sažima sve ono što Grad Šibenik traži od organizatora sportskog natjecanja. Naime, tu se ne radi o tome da će uživati samo natjecatelji, nego i građani na rivi. Voljeli bismo da se puno više ovakvih događanja, koja imaju potporu iz gradskog proračuna, odvija baš na datume koji nisu u ljetnim mjesecima, već da su raspoređeni kroz cijelu godinu – istaknuo je dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta.
U dvodnevnu manifeastaciju idućeg vikenda, osim takmičarskog dijela, uključeni su i Gradski vrtići, Gradska knjižnica, program Božićne čarolije, Šibenska narodna glazba, Djed Mraz koji će opet skijati na moru, a sve će početi u subotu u 11 sati pucnjem iz topa Gradske straže, kojega će ispaliti gradonačelnik Željko Burić.

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI