Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
EKOLOGIJA
Međunarodni sastanak u Splitu (foto S.O.S. za Jadran)

Povijesna koalicija u Splitu:
Hrvatska, Italija, Slovenija, Crna Gora i Albanija zajedno protiv zagađenja Jadrana

Međunarodni sastanak u Splitu (foto S.O.S. za Jadran)
Međunarodni sastanak u Splitu (foto S.O.S. za Jadran)

Međunarodni sastanak u Splitu (foto S.O.S. za Jadran)

Naftaši i njihovi lokalni pomagači koji bi probušili jadransko podmorje od sada će nailaziti na snažniji združeni međunarodni otpor iz svih jadranskih država. Danas je u Splitu domaća inicijativa S.O.S. za Jadran priredila svojevrstan povijesni antinaftaški skup: okupila je predstavnike i predstavnice okolišnih organizacija i građanskih inicijativa iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije i Italije s ciljem pokretanja zajedničke platforme za zaštitu Jadrana od naftnog zagađenja. Oformljena je međudržavna koalicija koja bi se u šali mogla nazvati NAFTO-pakt.

– Budući da se u svim navedenim zemljama suočavamo s istim scenarijima koje nam serviraju političke elite i naftne korporacije, odlučili smo pokrenuti zajedničku borbu za očuvanje cijelog Jadranskog mora od uništenja – kažu u S.O.S.-u za Jadran.
– Prijetnje Jadranu s kojima se suočavamo nadilaze nacionalne granice i uspješno se mogu riješiti samo na međunarodnom nivou jer Jadran je jedan, zajednički, i njegova dobra možemo koristiti isključivo na način da istodobno zajedno štitimo ekološke procese i sustave –  rekao je biolog Mosor Prvan iz Udruge Sunce iz Splita.

U Hrvatskoj kažu: buše Talijani, a u Italiji kažu: buše Hrvati

Istom retorikom koriste se vlade u svim jadranskim zemljama, naglasio je Mattia Lolli iz talijanske okolišne udruge Legambiente.
Talijanska protunaftna zastava (foto S.O.S. za Jadran)

Talijanska protunaftna zastava (foto S.O.S. za Jadran)

– U Hrvatskoj vam kažu kako morate krenuti u bušenje nafte jer mi radimo isto u Italiji, a u Italiji nam kažu kako mi to moramo raditi jer to i Hrvatska čini. Ono što vam ne govore jest da u Italiji postoji veliki pokret protiv naftnih bušotina koji okuplja ne samo okolišne udruge, već i lokalne institucije, ribare, poljoprivrednike, crkvu i mnoge druge. Kao rezultat, na prosvjedima se okuplja preko 60 000 ljudi –  zaključio je Lolli.
Mobilizacija građana i građanki u Italiji ima konkretne rezultate, pa je zahvaljujući pritisku i radu talijanskog pokreta protiv naftnih bušotina, 10 regionalnih vlada podnijelo je zahtjeve za nacionalni referendum, traže izmjene štetnih zakona i već su poslali pritužbe Europskoj komisiji.  S druge strane, u Crnoj Gori javnost zasad uopće nije informirana o planovima njihove vlade po pitanju Jadrana.
– Proces istraživanja i eksploatacije nafte iz Jadrana odvija se na isti način u svim zemljama, krajnje netransparentno i bez adekvatnog informiranja javnosti. Onog trenutka kada građani i građanke počnu dobijati pravu informaciju o uticaju naftnih istraživanja na njihovo zdravlje i životnu sredinu, njihovo mišljenje se bitno mjenja što pokazuju i najnovija istraživanja –  kazala je Nataša Kovačević iz crnogorske udruge Green Home.

56 posto građana protiv

Koalicija S.O.S. za Jadran naručila je anketu o temi nafte u Jadranu koju je sredinom listopada provela agencija Ipsos Puls na uzorku od 1000 ispitanika/ca iz cijele Hrvatske. Na pitanje „jeste li za ili protiv istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu?“ protiv se izjasnilo 49,4% građana/ki, za 37,9% dok 12,7% ne zna. Posebno protivljenje izrazili su ispitanici iz Dalmacije gdje je odnos 56% protiv bušenja, a 31% za.
Rezultati ankete

Rezultati ankete

– Najnovija anketa pokazuje kako je točno pola građana i građanki protiv bušenja Jadrana, a nešto više od trećine za. Prije godinu dana situacija je bila obrnuta. Ono što se u međuvremenu dogodilo je informiranje građana i građanki o ovoj temi uz pomoć udruga, ali i drugih inicijativa i istaknutih pojedinaca. Ovaj rezultat pobjeda je svih nas –  zaključio je Zoran Tomić, voditelj Greenpeace-a u Hrvatskoj.
No, unatoč dosadašnjim uspjesima građana,  pobjeda zasigurno nije konačna, jer nasrtaji naftnih korporacija i njihova jagma za profitom, u kombinaciji sa dodvorničkim lokalnim političkim strukturama u navedenim državama, još nisu prestali.

Istraživanje - prema demografiji

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI