Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
KRONIKA 112 / LJUDI
Tomislav Horvatinčić na ulazu u zgradu šibenskog suda (Foto: Tris:H. Pavić)

Kad pravi poduzetnik skrivi pomorsku nesreću – štetu na njegovom brodu plaća obitelj žrtava

Tomislav Horvatinčić na ulazu u zgradu šibenskog suda (Foto: Tris:H. Pavić)
Tomislav Horvatinčić na ulazu u zgradu šibenskog suda (Foto: Tris:H. Pavić)

Tomislav Horvatinčić ulazi jutros u zgradu šibenskog suda (Foto: Tris:H. Pavić)

Zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić (67) prije četiri godine izazvao je pomorsku nesreću u kojoj je poginuo bračni par iz Italije. Suđenje koje završava pred Općinsim sudom u Šibeniku nije do kraja rasvijetlilo sve detalje nesreće, ali je otkrilo koliko je poduzetnik zapravo poduzetan: Ispostavilo se da, dok iskazuje žaljenje i izražava sućut, istovremeno i djecu nautičara koje je usmrtio tuži da mu plate štetu koja je prilikom sudara nastala na gliseru kojim ih je usmrtio.

Horvatinčić je svojom 15-metarskom jahtom Santa Marina,  u vlasništvu njegova istoimenog poduzeća, 16. kolovoza 2011. godine u 11 sati 20 minuta i 14 sekundi kod otočića Barilac između Primoštena i Rogoznice, brzinom od 25 čvorova, s uključenim automatskim pilotom, naletio na 12-metarsku jedrilicu Santa Pacienca. Nije ni pokušao izbjeći nesreću, a u svojoj obrani tvrdi da se ne sjeća što se dogodilo.

– Još jednom izražavam sućut kćeri i sinu poginulih talijanskih nautičara i čitavoj obitelji, jako mi je žao što sam sudjelovao u nesreći.Znam da ništa materijalno ne može ublažiti činjenicu da ih više nema, žao mi je i što je izostao dogovor u smislu materijalnog obeštećenja, ali s obzirom na osiguranje i na moju materijalnu situaciju uvijek sam spreman razgovarati u tom smislu, bez obzira na ishod ovog postupka. Pokojnici su uvijek u mojim mislima, posjećujem njihovo posljednje počivalište u mjestu Borgorico, gdje se molim Bogu. U mojim molitvama i mojim mislima bit će do kraja mog života – rekao je zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić na početku iznošenja svoje obrane.

U više je navrata ponavljao kako mu je žao zbog toga što se dogodilo, da se njegov život dijeli na razdoblje prije i nakon nesreće, da je zbog toga imao daljnjih zdravstvenih problema, da je operirao rak želuca… U sat i pol iznošenja obrane on je nastojao prikazati kako je nesreća i smrt talijanskog bračnog para, Marinelle Patella Salipetro (61) i Francesca Salpietra (63), posljedica kratkotrajne nesvjestice, zbog koje u ključnom trenutku nije uspio reagirati i izbjeći sudar.

Tomislav Horvatinčić (Foto H. Pavić) (1)

Ispričao je svoju verziju kobnog događaja. Kad je ugledao brod nije skretao s kursa niti usporavao, jer to iskusni pomorci, kao što je on, ne rade. – Nisam još ništa poduzimao jer nije bilo potrebe, a bio bih na nekih 200- 250 metara. Iskusni pomorac kao ja bi pritisnuo taster automatskog pilota i usmjerio brod 20 stupnjeva u lijevo i tako bi prošao pored jedrilice na nekih sto metara udaljenosti, a onda bi se vratio na kurs. Ali jedrilica na udaljenosti od 400 metara bilo je zadnje što sam vidio. Ničeg se više ne sjećam. Doživio sam tzv. black out, sve do trenutka kad me moja zaručnica Anica drma i viče: ‘Tomo, Tomo’. Sjećam se tada da sam se držao za kontrolnu ploču, a neposredno nakon toga udarili smo u nekakvu prepreku. Iza toga sam se okrenuo i vidio havariju – ispričao je pred sudom Horvatinčić, iskazujući više puta žaljenje, ali ne i kajanje.

Na Općinskom sudu u Šibeniku iskrenost Horvatinčićevog žaljenja, sućuti i želje da obitelji naknadi štetu koju je izazvao razotkrio je pravni zastupnik obitelji Salpietro, odvjetnik Ognjen Frangeš.

– Je li vam poznato da je tvrtka Santa Marina (Horvatinčićeva tvrtka koja je bila vlasnik glisera Santa Marina kojom je izazvao nesreću) na Trgovačkom sudu u Splitu tužila djecu pokojnih Marinelle Patella Salipetro i Francesca Salpietra i od njih na ime štete potražuje 240.000 eura? – pitao je Frangeš.
Kad je rekao da ne zna, odvjetnik ga je podsjetio da je predsjednik uprave tvrtke tužitelja upravo Tomislav Horvatinčić.
– Ja svaki dan potpisujem jako puno, ovoga, dokumentacije, a da li sam i to potpisao ne sjećam se, ali ako jesam… –  rekao je Horvatinčić.

Iako je sasvim jasno utvrđeno da je Horvatinčić s uključenim autopilotom gotovo punom brzinom od 25 čvorova 15-metarskim gliserom s dva motora od po 400 ‘konja’ pregazio Talijane koji su milili s 4,2 čvora i da nije ništa poduzeo kako bi izbjegao sudar, obrana za nesreću pokušava okriviti kratkotrajni gubitak svijesti, ali i same talijanske nautičare, odnosno njihov pokušaj izbjegavanja sudara, koji je bio izveden po propisu, ali je zakasnio… Sutkinja Općinskog suda u Šibenku Maja Šupe jučer je odbila zahtjev tužiteljstva za kontrolnim vještačenjem, a jutros nije prihvaćen zahtjev za izuzećem sutkinje, podnesen zbog pristranosti. Ukoliko Općinski sud u Šibeniku prihvati Horvatinčićevu obranu, presuda bi mogla samo pomoći tužbi za naknadu štete koju Horvatinčič traži od obitelji Salpietro na Trgovačkom sudu u Splitu. Eto što je poduzetnost…

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI