Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POLITIKA
Ilustracija s Facebook stranice 'Ćaća se vraća'

Ćaća se još ne vraća:
Doktor Sanader ostaje u pritvoru jer odvjetnikova kuća nema dozvole, a suprugin stan je u blokadi

Ilustracija s Facebook stranice 'Ćaća se vraća'
Ilustracija s Facebook stranice 'Ćaća se vraća'

Ilustracija s Facebook stranice ‘Ćaća se vraća’

Doktor Ivo Sanader, donedavni predsjednik Vlade RH i čelnik HDZ-a, ipak još neko vrijeme neće izaći iz istražnog zatvora nakon što je Vrhovni sud Republike Hrvatske prošli tjedan ukinuo presudu u slučaju popularno nazvanom Fimi medija, u kojem se na optuženičkoj klupi našla i Hrvatska demokratska zajednica. Jamčevina za Sanaderov izlazak na slobodu u vrijednosti od 12,4 milijuna kuna, a koja se namjeravala namaknuti zalogom na kuću odvjetnika Gorana Suića i dio kuće u Kozarčevoj ulici u Zagrebu u vlasništvu Sanaderove supruge Mirjane, nije prihvaćena zbog manjkave dokumentacije.

– Izvanraspravno vijeće je odbilo prijedlog obrane da se prihvati jamčevina koja bi zamijenjivala opasnost od bijega kao garanciju u ovom kaznenom predmetu. Što se tiče obrazloženja, Vijeće se rukovodilo činjenicom da u konkretnom slučaju a u odnosu na nekretninu odnosno zgradu u Kozarčevoj ulici ne postoji dovoljna garancija da bi se jamčevinom odnosno hipotekom na dijelu kuće koja se nalazi u suvlašništvu Mirjane Sanader polučila ona svrha koja je potrebna, a to je osiguranje jamstvom i zamjena za istražni zatvor.  Obrana u svakom slučaju uvijek ima mogućnost da naknadno ponudi odgovarajuće neke druge nekretnine, eventualno gotov novac, pokretnine ili bilo što drugo što ima svoju vrijednost koja se može jednostavno i brzo naplatiti – kazao je poslijepodne ispred  zgrade Županijskog suda u Zagrebu sudski glasnogovornik Krešimir Devčić.
Kako se čini, kuća odvjetnika Gorana Suića vrijedna 9 milijuna kuna koju je on kupovao dva puta (po polovicu) nije prihvaćena kao valjano jamstvo jer zbog nečega nema ni građevinsku niti uporabnu dozvolu. Čini se kako nije bilo potrebno angažirati Prirodoslovno matematički fakultet kako bi se utvrdilo da su dvije polovice jedno cijelo, kako je to bila napomenula Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković. Što se tiče stana u Kozarčevoj ulici, dio je u blokadi, a cijela kuća nije etažirana, pa ni to nije uzeto u obzir kao valjano jamstvo.
Podsjetimo, nije jamčevina bila jedino što s tražilo od doktora Ive Sanadera. Da je nekim slučajem danas izašao na slobodu, za njega je Vrhovni sud pripremio i ‘mjere opreza‘, a to su privremeno oduzimanja putne isprave, optuženikovo ‘obećanje da se neće kriti i da bez odobrenja neće napustiti svoje boravište’, te kako će se ‘redovito javljati predsjednici vijeća svakog prvog ponedjeljka u mjesecu u vremenu od 8,30 do 15,00 sati‘. To znači da ne bi smio bježati iz države, kao prije nekoliko godina, kada je uhićen.
Ovakvim razvojem događajem djelomično su zbunjeni i na Facebook stranici Ćaća se vraća.

Bono Vox i doktor Ivo Sanader (ilustracija Facebook)

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI