Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
SCENA
Winnetou, prije nego li će završiti u Krki (foto TRIS/GŠ)

Winnetou se davi u rijeci Krki… tjeraju ga njemačko-meksički banditi:
Kakav prekrasan pejzaž, baš smo sretni…

Winnetou, prije nego li će završiti u Krki (foto TRIS/GŠ)
Winnetou, prije nego li će završiti u Krki (foto TRIS/GŠ)

Winnetou, prije nego li će završiti u Krki (foto TRIS/GŠ)

Najpoznatiji njemački Indijanac Winnetou i njegov zemljak-kauboj Old Shatterhand ovih dana uspješno produljuju hrvatsku turističku sezonu i intezivno se kupaju u rijeci Krki. Imaju znatnih problema s najmanje tri zla njemačka Meksikanca, tri okorjela bezobrazna bandita naoružana puškama i noževima koji u zatočeništvu drže jednu plahu skvo. Nakon što Winnetou i Shatterhand nekako jedva spase glavu, te izrone iz pravca neke drvene splavi na obalu, neumoljivi Meksikanci ih natjeraju da opet, po tko zna koji put, skoče u Krku, što po buri iz pravca Roškog slapa i nije neko ugodno iskustvo. Pa ni za prekaljene heroje njemačkog Divljeg zapada.

U svakom slučaju, ako nisu do sada, albanski glumac Kreshinik Xhelilaj (Winnetou) te Nijemac Wotan Wilke Möhring (Old Shatterhand) na Krki će zaraditi svoju glumačku plaću, u to nema sumnje, s obzirom na kisele izraze lica nakon što ih redatelj perfekcionist i meksički banditosi ponovno natjeraju na skok u rijeku.
A osim u džepove glumaca, kapnut će iz rijeke Krke nešto i u državni proračun, s obzirom na impozantni filmski kamp koji se smjestio na plaži Pisak na obali Visovačkog jezera, nedaleko od otočića Visovca, odakle obližnji franjevci mogu ovih dana promatrati kako Indijanci i ostali u službenim gumenim kanuima Nacionalnog parka učestalo plove među labudovima i patkicama.

‘Kakav prekrasan pejzaž… Baš smo sretni…’

– Prvi put sam u Nacionalnom parku Krka. I zbilja je sjajno. Kakav prekrasan pejzaž… Baš smo sretni… Danas je prvi dan snimanja i zbilja imamo sreće, jer je vrijeme prekrasno, a lokacija izvrsna. Ovo gdje se danas snima je Bandido Camp. Tamo živi El Mas Loco, uistinu ludi meksički bandit, koji se tamo skriva sa svojom bandom. Oni žele natjerati naše heroje da izrone blago iz Srebrnog mora… – prepričao je radnju Christian Becker, producent, oduševljen Krkom i Hrvatskom.
Oduševljeni producwent Becker: Prekrasno 360 stupnjava uokolo (foto TRIS/GŠ)

Oduševljeni producent Becker: Prekrasno 360 stupnjeva uokolo (foto TRIS/GŠ)

Oni koji su na Krki bili, znaju zašto je oduševljen. No, kako to već ide, novinari su ga pitali i koliko će se novca potrošiti na film…
– Inače ne govorimo o našem budžetu, ali mogu vam reći da u Hrvatskoj i ovdje na Krki trošimo jako puno novca. Ali snimanje u Hrvatskoj je sjajno iskustvo. Obožavamo ljude, obožavamo krajobraz. Tu u Hrvatskoj se može pronaći toliko puno različitih lokacija za snimanja filmova. Samo ako pogledaš uokolo: možeš snimati sa svih strana, 360 stupnjeva uokolo, i u kadru nemaš tvornicu, strojeve, vozila. Zbilja je lijepo, jer nije tako preizgrađeno kao u drugim europskim državama – veli Becker.
No zato je nešto više o novcu iz Srebrnog mora kazao hrvatski producent Aleksandar Črček.
– Državni proračun će sigurno profitirati kroz poreze i prireze. Zaposlili smo već nekih 120 ljudi koji stalno rade, na pet, šest mjeseci, te se uz poticaje HAVC-a taj novac vraća. To je pravilo koje je uvedeno prije par godina i zahvaljujući tom pravilu su strane produkcije počele dolaziti više nego prije – kaže Črček, a prethodno se moglo doznati kako će se na snimanje u Hrvatskoj izbrojati oko 45 milijuna kuna.

‘Haugh…’

U nacionalnom parku su također zadovoljni suradnjom s filmskom ekipom, koja, čini se, pažljivo brine o ekološkim vrijednostima mjesta na kojem se nalaze. Kako smo primjetili, na filmskom setu nitko niti ne puši, pa čak ni nervozni asistenti redatelja, a kako ne bi ni opušak završio u rijeci.
Prizorište nemile scene u kojoj Meksikanci gnjave njemačke heroje (foto TRIS/GŠ)

Prizorište nemile scene u kojoj bezobrazni Meksikanci gnjave njemačke heroje (foto TRIS/GŠ)

– U našem parku se snima od 22. do 25. rujna na lokacijama Visovačkog jezera i tjesnaca Među gredama. Visovačko jezero karakterizira izrazita otvorenost prostora, s otočićem koji dominira ljepotom. Vidjet ćete kasnije: gotovo okomite litice kanjona Među gredama gole su stijene svijetle boje, koje u kombinaciji s vodenom površinom blješte svjetlinom te stvaraju poseban vizualni doživljaj. Upravo zbog očaravajućih prirodnih karakteristika, ove su lokacije privukle producente i šezdesetih godina i danas, kao idealne za dočaravanje prostora netaknute ljepote na kojima su nekoć u harmoniji s prirodom živjeli Indijanci – kazala nam je Katia Župan, glasnogovornica NP Krka, prije nego li smo se plovilom otpustili u obilazak snimanja.
A tamo dvojica heroja, mokri do gole kože, iznova snimaju gore opisane scene. I opet, i opet… Za mjesto snimanja odabrali su jednu gotovo nestvarnu plažicu podno klisura, na koju se stisnula mnogobrojna ekipa snimatelja, kostimografa, šminkera, scenarista, ronioca, pomoćnika razne vrste, statista… Čak je dovučena i jedna moderna splav kako se smjestili svi potrebni rekviziti.
– Kako je? – pitamo jednog domaćeg Indijanca (statista) premazanog ratničkim bojama, dok je u pauzi nešto provjeravao na mobitelu.
– Haugh… – odgovorio je škrto.
Dobro se pripremio za ulogu, nema što, kao što se priprema i oko – 3000 statista koji će se pojaviti na snimanju ovog filma.
Indijanac (lijevo) u rijetkim trenucima odomora (foto TRIS/GŠ)

Indijanac (na slici lijevo) u rijetkim trenucima odomora (foto TRIS/GŠ)

Naime, njemačka produkcijska kuća Rat Pack snima triologiju o Winnetouu, čiji će se dijelovi snimati na originalnim lokacijama serijala o Winnetouu iz 1960-ih godina. Početak distribucije očekuje se 2016. godine, a na filmu će raditi čak 70 posto domaćih filmskih radnika, oko 40 hrvatskih glumaca i oko 3.000 statista, a od hrvatskih glumaca u filmu sudjeluju Katarina Strahinić, Bojan Navojec, Kristijan Ugrina, Tvrtko Jurić, Marko Cindrić i drugi.

Winnetou u turističkoj zajednici

– Pripreme za snimanje trajale su nekoliko mjeseci tijekom kojih su njemački kolege surađivale sa scenografom Damirom Gabelicom kako bi što vjernije utjelovili različita naselja – od indijanskog sela u Brezama do kaubojskog gradića Roswella kraj Fužina, a sveukupna gradnja zahtjevnijih objekata, kao što su željeznička stanica u Vranji, drveni most i već spomenuti Roswell trajala je oko tri tjedna – pojasnili su nam producenti.
Inače, prvi film o avanturama Winnetoua, indijanskog poglavice iz plemena Apača i njegovom prijatelju Old Shatterhandu koje je u svojim romanima stvorio njemački književnik Karl May, snimljen je davne 1962. godine. A onda su ih još devet snimili zapadnonjemački filmaši u koprodukciji s hrvatskom filmskom kućom Jadran filmom i to na lokacijama nacionalnih parkova Krka, Paklenica i Plitvička jezera, na Velebitu, u kanjonu Zrmanje, Vrlici i drugdje.
Ronilačka ekipa je stigla i prezalogajiti (foto TRIS/GŠ)

Ronilačka ekipa je stigla i prezalogajiti (foto TRIS/GŠ)

S obzirom da su Nijemci potpuno poludjeli za svojim domaćim Indijancem, nije bilo druge nego 1998. godine snimiti seriju Winnetouov povratak (Winnetous Rückkehr), s Pierreom Briceom, glavnim glumcem u serijalu o Winnetouu 1960-ih. I taj je serijal doživio začuđujuću popularnost, pa se mit o Winnetouu počeo obnavljati i u Hrvatskoj, te su ruke počeli trljati u sjevernodalmatinskim turističkim zajednicama i agencijama, jer su njemački turisti gorjeli od želje za tzv. Winnetou ausfluge turama, odnosno za posjetom lokacijama gdje se snima(o) film njihove mladosti (starosti).

Manitu zna…

Ostalo je povijest, odnosno sadašnjost, jer su njemački producenti shvatili kako ima smisla snimiti još tri filma o popularnom Indijancu. Svaki će film trajati 90 minuta, a bazirat će se na prva tri originalna nastavka filma. Red je da spomenemo i njemačku filmsku ekipu: režiju za sva tri nastavka (Winnetou i njegov stari prijatelj Shatterhand, Winnetou i Blago srebrnog jezera te Smrt Winnetoua) potpisuje Philipp Stölzl, glavni scenarist je Jan Berger, a producent Christian Becker. Koproducenti filmova su i producentske kuće Mythos i Rialto Film, a proizvodnju u Hrvatskoj servisirat će hrvatska producentska kuća Aleks Produkcija.
Na ovoj murtnoj fotografiji su dva heroja Dva heroja ponovno u Krki, po tko zna koji put

Na ovoj mutnoj fotografiji su dva heroja ponovno u Krki, po tko zna koji put (foto TRIS/GŠ)

Nakon Nacionalnog parka „Krka“, snimanje će se nastaviti na lokacijama oko Starigrada, na Paklenici, Tulovim gredama, Rujnu, na Gornjim Jasenicama te u kanjonu Zrmanje.
Jedini detalj koji ulijeva nespokoj je što se zadnji film iz ove triologije zove – Smrt Winnetoua. Znači li to i smrt ovog dugovječnog serijala o hrabrom Indijancu, koji je nadživio i kolonijalistički pogrom nad indijanskim narodom kroz tužnu povijest?
Odgovor zna Manitu (Manitou) , vrhovno indijansko božanstvo, a vjerojatno i njemački filmski producenti.

DSC03992DSC03969DSC03977

Filmski kamp na Visovačkom jezeru (foto TRIS/GŠ)

Filmski kamp na Visovačkom jezeru (foto TRIS/GŠ)

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI