Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
EKOLOGIJA / POLITIKA
S akcije Greenpeacea protiv eksploatacije nafte u Jadranu (foto Greenpeace)

Namjeravao iznijeti ‘ekskluzivne pojedinosti’:
Vrdoljak naglo odustao od balkanskog naftaško-ministarskog sijela

S akcije Greenpeacea protiv eksploatacije nafte u Jadranu (foto Greenpeace)

S akcije Greenpeacea protiv eksploatacije nafte u Jadranu (foto Greenpeace)

Dok neke njegove kolege iz Vlade RH zasukanih rukava, s radio-stanicama u ruci, užurbano po slavonskoj prašini koordiniraju akcijama oko zbrinjavanja, usmjeravanja i pružanja pomoći izbjeglicama, dotle je Slavonac i ministar gospodarstva u istoj Vladi RH, Ivan Vrdoljak, spremao odijela i laštio cipele za dubrovački Sheraton Dubrovnik Riviera Hotel.

Premda se to slabo zna, budući da o tome nema niti slova na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva niti Agencije za ugljikovodike, od srijede do petka se u spomenutom dubrovačkom hotelu održava 4. Naftno-plinski kongres Balkana, Crnog i Jadranskog mora, kako bi se mogao prevesti naziv tog zbivanja s engleskog jezika (4th Annual Balkans, Black Sea and the Adriatic Oil & Gas 2015 Summit). U kraćoj verziji nazivaju ga samo 4th Balkans Oil & Gas Summit, a u ovom slučaju je zanimljivo kako poziv na taj događaj, na kojemu se kao glavna zvijezda ističe jedan hrvatski ministar, odnosno Ivan Vrdoljak, ne postoji na hrvatskom, nego isključivo na engleskom jeziku, te je poslan manjem broju novinara.

Spajanje naftaša i balkanskih ministara

Trebao je okupiti ministre i državne dužnosnike iz balkanskih zemalja, te brojne biznismene iz naftaških i plinskih korporacija, a kako bi onda u javnim i privatnim razgovorima međusobno lakše izmjenjivali informacije i poslovali, bez obzira što su im tema razgovora i poslovanja zajednički resursi građana njihovih zemalja.
Ministar Vrdoljak s kacigom, prošle zime (foto Ministarstvo gospodarstva)

Ministar Vrdoljak s kacigom, prošle zime (foto Ministarstvo gospodarstva)

– 4th Annual Balkans, Black Sea and the Adriatic Oil & Gas 2015 Summit je najvažniji događaj u regiji. Ministar gospodarstva RH Ivan Vrdoljak će biti prisutan na summitu te će dati ekskluzivne pojedinosti o drugom krugu dodjele koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, uključujući i pravni okvir, broj i mjesto predviđenih blokova, fiskalni režim i geologiju. Ministar gospodarstva Republike Hrvatske, gospodin Ivan Vrdoljak, će biti na raspolaganju za pitanja i odgovore za novinare koji pohađaju Summit 23. rujna u 10.30 sati – izvjestila je prvotno Cristina Rivero iz markentiškog odjela International Research Networks Ltd. (IRN), privatne tvrke sa sjedištem u Londonu koja mahom za potrebe naftaša u različitim zemljama priređuje susrete (summite) sa lokalnim dužnosnicima.
Tako i ovaj u Dubrovniku, a slične summite o nafti i plinu (čitaj: olakšavanje pristupa naftnim kompanijama resursima u različitim dijelovima svijeta) u listopadu priređuju još tri takva: dva u Londonu od kojih se jedan znakovito zove 4th New Libya Oil & Gas Forum 2015 (Nova Libija), te još jedan u Kolumbiji, a koji se tiče eksploatacije nafte i plina u Latinskoj Americi.

Vrdoljak naglo odustao od ‘najvažnijeg događaja u regiji’

No, danas se dogodio neočekivani obrat: iz IRN-a su javili kako ministar Vrdoljak zbog neočekivanih obaveza ipak neće sudjelovati na konferenciji. Po tome sudeći, čini se kako naftaška družina neće doznati navedene ‘ekskluzivne pojedinosti‘, a što je razlog ministrove nenadane spriječenosti, nije objašnjeno.
Iz obavijesti o summitu u Dubrovniku: najava 'ekskluzivnih pojedinosti'

Iz obavijesti o summitu u Dubrovniku: najava ‘ekskluzivnih pojedinosti’

 Možda su u Vladi RH postali svjesni mogućeg negativnog odjeka takvog istupa ministra gospodarstva na konferenciji, na kojoj bi ‘ekskluzivne pojedinosti‘ iznio na takvom poluprivatnom međunarodnom susretu, i to prije nego li je o tome izvještena hrvatska javnost (!) koja, kao što je poznato, pruža bitan otpor planovima o eksploataciji nafte i plina iz jadranskog podmorja, ali i Slavonije, Podinarja itd. I to baš u trenucima kada pojedini Vladini dužnosnici bivaju hvaljeni za svoj angažman oko problema s izbjegličkim valom koji je stigao u Hrvatsku.
Ipak, utjeha sudionicima balkanskog naftaško-ministarstkog sijela u Sheratonu  bi trebale biti dodatne ugljikovodične snage iz Hrvatske: ministrov pomoćnik Alen Leverić, ravnateljica Agencije za ugljkovodike Barbara Dorić, Jerko Jelić Balta iz Ine, te čitava brigada ministara i državnih dužnosnika iz Crne Gore, Grčke, Albanije i Rumunjske, uz brojne čelnike naftaških tvrtki itd.
Don’t miss out on the Balkans Summit; the most important event of the region! – iz IRN-a na svojim stranicama pozivaju da se ‘ne propusti najvažniji događaj u regiji’ , valjda zaboravljajući da se tek nekoliko desetaka do stotinjak kilomatara dalje događa još važniji događaj u regiji, masovni egzodus stanovništva iz azijskih i afričkih zemalja, uglavnom bogatih naftom i plinom.
Dubrovnik i bušotine - foto montaža Zelena akcija

Dubrovnik i bušotine – foto montaža Zelena akcija

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI