Neovisni novinarski portal
24.7.2021.
POLITIKA
Bez dogovora o plaćama učitelja – štrajk se nastavlja

Bez dogovora o plaćama učitelja – štrajk se nastavlja

Vedran Mornar (Foto H. Pavić)

Vedran Mornar (Foto H. Pavić)

Sastanak ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara i sindikata završio je bez dogovora. U osnovnim, srednjim i visokim školama, na fakultetima i u znanstvenim institucijama nastavlja se štrajk sa zahtjevom da se plaće povećaju za četiri posto.

Prosvjetari su tražili da ministar potpiše iznose i rokove povećanja plaća, na što on nije pristao, već je predlagao da se je na pregovore nastave nakon izbora. Na sastanak je donio pismo namjere koje je sindikatima ponudio na potpisivanje. U njemu stoji da će se zahtjev razmotriti s novom Vladom i u skladu s mogućnostima proračuna za 2016. godinu. Zato je sastanak trajao samo deset minuta.

– SRAMOTNA PONUDA Nakon tri dana u štrajku sa izvrsnim odazivom zaposlenika koji su u štrajku, ponude nam ovo! (Pismo namjere – POVEZNICA). Naravno da to nismo mogli potpisati! – napisao je na svojim mrežnim stranicama Sindikat hrvatskih ućitelja.

Ministar Mornar, kaže, nije zatvorio vrata razgovorima. Sporazum bez navedenog datuma i preciznog iznosa povišice, međutim,  nije zadovoljio predstavnike štrajkaških odbora Sindikata učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

– Štrajk se nastavlja, a ovo pismo bez pravnog učinka samo će ga pojačati – izjavili su sindikalci nakon propalih pregovora.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, broj štrajkaša jučer je pao za desetak posto u odnosu na petak, a prema podacima sindikata, štrajkaša je za jedan posto više nego u petak. U hrvatskim osnovnim školama, prema podacima Ministarstva, danas je štrajkalo 35, 86 posto nastavnika u osnovnim školama (TABLICA OŠ), a u srednjim školama 34, 35 (TABLICA SŠ). Rekorderi u štrajku su prosvjetari iz osnovnih škola Šibensko-kninske županije, kojih je danas štrajkalo 324 ili čak 62,67 posto, dok su najmanju solidarnost pokazali u Međimurskoj, gdje je štrajkalo samo 26 ili 2,09 posto.

270Plakat

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI