Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
EKOLOGIJA / IZDVOJENO
Nema frke dok je Krke: Svi trk na FRK – kninski Festival ruralne kulture

Nema frke dok je Krke:
Svi trk na FRK – kninski Festival ruralne kulture

Zbilja, za Knin nema frke dok je EU Krke. Pogledajte bogati program Festivala ruralne kulture u Kninu...

Nema frke dok je Krke – kaže već čuveni slogan.

FRK (Foto: Goran Šimac)

Taj se slogan odnosi na rijeku Krku, bez koje bi danas i sutra mnogi bili žedni, a istoimeni nacionalni park zasigurno ne bi bilježio milijune posjetitelja. No slogan se istodobno može primjeniti i na istoimenu Ekološku udrugu ‘Krka’ Knin, zaslužnu za glavninu pozitivnih zbivanja u Kninu i okolici. Zbilja, za Knin nema frke dok je EU Krke.

Dokaz za to je predstojeći FRK – Festival ruralne kulture, i to – deseti po redu, a koji se održava sljedeći tjedan: 28. i 29. kolovoza 2015. Unatoč pomanjkanju novca i potpore nekih institucija, organizatorima iz EU Krka nije manjkalo optimizma, snage i volje za organizaciju desetljetnog FRK-a. Čega će biti na FRK-u?
Brojne radionice za djecu, jahanje konja, safari vožnja kanuima, kajacima i rafting, mirna plovidba sa splavi, alpinističko penjanje na obližnju stijenu, koncerti etno-glazbe, okrugli stolovi o razvoju turizma u Kninu, potraga za blagom na Krki, sajam seoskih proizvoda, mačevanje, kovanje novčića, radonice kompostiranja, lončarstva, recikliranja i tkanja, jahanje magaraca, folklorna društva, nastup DJ-a, bacanje kamena s ramena, briškula i trešeta, potezanje konopa…

FRK (Foto: Goran Šimac)

Nabrajanje bi potrajalo, pa vam stoga dolje predstavljamo trenutačni program kninskog Festivala, jedne od rijetkih manifestacija te vrsti koja se održava u kontinentalnom (a ne priobalnom) dijelu Dalmacije. Kad ne bi bilo niti FRK-a, zbilja bi bila frka.
A sada osnovni podatak: mjesto događaja je slikovita sjenovita zelena obala rijeke Krke u Kninu, u blizini ljupko uređenog Ekološko informativnog centra (Drniška 2/b).
– Ako ste zasićeni gradom i tražite promjenu, ako volite prirodni okoliš i privrženi ste tradicijskoj kulturi sela, no ako i niste ali želite probati, dođite i upoznajte prirodne i kulturne vrijednosti grada Knina.Vjerojatno imate još po koju ideju na umu, stoga dođite i oživite je. Za sve posjetitelje pripremili smo osim bogatog programa i zanimljiva iznenađenja – poziva Inga Kukolj, pokretačica FRK-a.
A odazvali su se mnogi, i to mahom na volonterskoj osnovi. Važna napomena: ulaz na sva događanja je – besplatan, a prvih 200 posjetitelja na poklon dobiva platnenu vrećicu u sklopu kampanje PEACE Za Krku (koju financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva) u sklopu projekta „Sudjelovanjem i društvenom kontrolom do zaštite javnih dobara”, a radi zaštite i očuvanja i prestanka svih daljnjih onečišćenja rijeke Krke, kojih smo, na žalost, bili svjedoci u više slučajeva.
Inga Kukolj, organizatorica FRK-a (Foto: TRIS/GŠ)

Inga Kukolj, organizatorica FRK-a (Foto: TRIS/GŠ)

 

PROGRAM:

petak, 28.08.2015.
10:00h
„Mali čuvari prirode“ – edukativna radionica RRR (Reduce, Reuse, Recycle), NP Krka
12:00h
Potraga za blagom na Krki (igra za djecu) by volonterka udruge „Krka“ Jelena Duvančić
Kreativna ekološka radionica za djecu – Udruga Čarobni svijet
12:00h
Razvoj turizma u Kninu – planovi za budućnost – okrugli stol
17:00-18:30h
Vožnja splavom „Kralj Zvonimir“ ;
Oslikavanje lica za djecu, by Amanda
18:00h
Jahanje konja, Udruga Grabarije Knin
Trening za odrasle, a za djecu mala sportska škola na novouređenom vježbalištu Marunuša Društvo sportske rekreacije Kretanjem do zdravlja… “Kamikaze by Gabi”
20:00h
Službeno otvaranje FRK-a: gradonačelnica Grada Knina, gđa Josipa Rimac
Kulturni program
Jurica Jelić
Etno koncert Lidija Bajuk (glas i gitara) i Stanislav Kovačić (violončelo)

FRK (Foto: Goran Šimac)

Subota, 29.08.2015.
10:00-20:00h
Sajam seoskih proizvoda – predstavljanje udruga/poduzetnika/polj. proizvođača na štandovima-Izlagači iz Šibensko –kninske županije i Grada Siska
Radionice :
Tkanje (izrada torbi od plastičnih vrećica)
Reciklaža odjeće – mini radionica ručnog šivanja (izrada korisnih predmeta od stare odjeće)
Kompostiranje – teoretski i praktični dio (10 osoba će na poklon dobiti i kompostere) – Financirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu projekta „Centralizirano i decentralizirano kompostiranje u Kninu“
Lončarstvo – Udruga Prospero Gračac
Radionice će se odvijati paralelno uz izlaganje na štandovima.
Safari spust kajakom, kanuom i raft čamcem na rijeci Krki
Alpinističko penjanje, HGSS Šibenik
Jahanje magaraca, Udruga za zaštitu i uzgoj magaradi i konja „Pajica
Tradicionalne kninske igre ” balotanje” i “briškula i trešeta”,” bacanje kamena s ramena”, potezanje konopa…
Turnir starih dječjih igara ( franje, lastik… )
17:00-18:30h
Vožnja splavom „Kralj Zvonimir“
20:00h
Kulturni program
Udruga Umirovljenika
KUD Kralj Zvonimir – DFA Zvončići KUD Napredak – Kninske golubice Golden Royal band
Nastavak druženja uz domaću atmosferu – DJ Marko Sinobad

FRK (Foto: Goran Šimac)

 - Ovaj festival poticajna je mjera za razvoj seoskog turizma, povećanje samozapošljavanja lokalnog stanovništva, unapređenje seoske proizvodnje i uslužnih djelatnosti, poticanje volonterizma te očuvanja prirodne i kulturne baštine. Inače, svim posjetiteljima FRK-a toplo preporučamo da posjete Kninsku tvrđavu, izvor rijeke Krke, te ostale prirodne i kulturne vrijednosti kninskog kraja, ali i vožnju biciklom i šetnju novom pješačko–biciklističkom stazom na Marunuši – kaže Inga Kukolj.
Iz EU Krke podsjećaju i na važnu i pomalo zapostavljenu činjenicu kao je Knin „Grad na sedam rijeka“. Naime, na području Knina teče 7 rijeka i rječica, i to Krka, njene pritoke Butižnica, Orašnica, Kosovčica i Krčić te pritoci Butižnice, Radljevac i Marčinkovac.
U nastavku evo i nekih osnovnih podataka o nekim prirodnim i povijesnim znamenitostima koje se može obići na kninskom području, a koje jasno govore o golemom potencijalu tog, za mnoge još nedovoljno neotkrivenog kraja.
KRKA
Rijeka Krka izvire u blizini Knina, podno 22 metarskog Topoljskog buka ili Krčića, kojeg stvara pritoka rijeke Krke – rijeka Krčić što je jedinstveno na svijetu. Ukupna duljina rijeke, s potopljenim dijelom ušća, iznosi 72.5 km.
KRČIĆ
Krčić je desetak km dugačka rječica koja završava svoj vodeni tok ulaskom u Kninsko polje, u koje se obrušava kao 22 metra visoki Slap Krčić.
KNINSKA TVRĐAVA
Zapadno od Knina uzdiže se srednjovjekovna tvrđava podignuta sredinom 10. stoljeća. Konačni je izgled dobila početkom 18. stoljeća, kada je umjetnim prosjekom odijeljena od brda Spas koje se na nju nadovezuje sa sjeverne strane. Tvrđava je jedna od najvećih fortifikacijskih građevina u Hrvatskoj.
DINARA
Dinara je planina u Dinarskom gorju na granici Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Dinara dijeli Livanjsko polje od Sinjskog, te čini prirodnu granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Najviši vrh, Troglav (1913 m), nalazi se u BiH, a vrh Sinjal ili Dinara (1831 m) najviši je vrh u Hrvatskoj.

FRK (Foto: Goran Šimac)

Tu su i prometne upute za one koji dolaze na FRK.
Kako doći na Festival?
Ako dolazite osobnim autom:
Na cesti D-1 (Knin – Šibenik )
– iz pravca Zagreba prvo skretanje desno poslije mosta na Krki .
– iz pravca Šibenika skretanje lijevo prije samog mosta na Krki.
– Ako u Knin dolazite vlakom ili busom: napominjemo da je mjesto održavanja od centra grada udaljeno oko 300 m., ako vam zatreba smještaj u Kninu pogledajte na web stranicama Turističke zajednice grada Knina: www.tz-knin.hr. Živjeli u zdravlju i veselju i bez „frke“ i svi TRK NA FRK! – pozivaju za kraj FRK-ovci.
Kako je na FRK-u bilo prošle godine, možete doznati i u reportaži na TRIS-u: http://tris.com.hr/2014/08/frk-9-u-potrazi-za-izgubljenim-turistima-u-kninu/
Inače ne nabrajamo sponzore i donatore, no ovoga puta je to nužno kako bi se znalo tko je pomogao da se Festival održi.
Donatori i sponzori Festivala: Nacionalni park Krka, Grad Knin, Šibensko – kninska županija, Turistička zajednica Šibensko-kninske županije, Turistička zajednica grada Knina, Općina Biskupija, Pučko otvoreno učilište Knin, „Upravitelj“ d.o.o Knin, Komunalno poduzeće Knin, Prenoćište „Kukolj“, Restoran i prenoćište „Tri lovca“, Lovačka udruga Knin, Taekwondo Klub DIV KNIN, Erste banka, Caffe bar “Upitnik” Knin, pekare “Gega” Knin, “Studenac” d.o.o., DVD Knin, Vinarija Duvančić, Ribarnica Knin, Hand Made nakit “Sanjak”, Tamara Rakovac Zagreb te građani grada Knina.
Svoj doprinos organizaciji FRK-a dali su: Grad Sisak, KUD „Kralj Zvonimir“ Knin, KUD Napredak Knin, udruga Umirovljenika Knin, Kajak kanu rafting klub „Odra „ iz Siska, Društvo sportske rekreacije „Kretanjem do zdravlja“ Knin, udruga „Čarobni svijet“ Knin, Planinarsko društvo „Troglav“ Knin, HGSS Šibenik, Udruga za zaštitu i uzgoj magaradi i konja „Pajica , Lovačka udruga Knin, udruga „Prospero“ Gračac, udruga, Udruga „Grabarije“ Knin, i udruga „Kamenčići“ iz Šibenika i brojni izlagači proizvoda.

FRK (Foto: Goran Šimac)

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI