Neovisni novinarski portal
16.7.2024.
EKOLOGIJA / OKOLIŠ - NEMA OKOLIŠANJA! / REPORTAŽE
FRK 9: U potrazi za izgubljenim turistima u Kninu

FRK 9:
U potrazi za izgubljenim turistima u Kninu

Jučer je u Kninu održan deveti Festival ruralne kulture. Bili smo tamo!

Inga Kukolj, organizatorica FRK-a (Foto: Goran Šimac)

Inga Kukolj, organizatorica FRK-a (Foto: Goran Šimac)

U kninskom žitu, srećom, ima kukolja. Evo, uzmimo Ingu Kukolj za primjer, prvu poznatu osobu koju smo sreli kad smo jučer s mosta skrenuli za FRK.

– Ej, trisovci, dobrodošli u Knin!

Knin, grad kojeg svakog 5. kolovoza vidite na televiziji, s vremena na vrijeme napravi udah punim plućima. I to češće negoli to gledatelji Dnevnika imaju dojam. Dakako, ne zahvaljujući onima od kojih se, uglavnom naivno, očekuje pomak i koji su za pomake plaćeni. Volonterske ruke, ruke koje su odustale od pasivnog čekanja boljih vremena, pokretači su umjetničkog, humanitarnog, tradicijskog i ekološkog aktivizma. Volonteri Ekološke udruge „Krka“ Knin osmislili su FRK.

FRK je duhovito smišljena pokrata Festivala ruralne kulture, koji uz rijeku Krku promiče prirodne i kulturne vrijednosti Knina, oživljava turizam, potiče samozapošljavanje i volonterizam. Događa se devetu godinu za redom, a Inga Kukolj organizira ga od samog početka. „FRK“ je i idealna kratica za poigravanje s riječima, pa Inga nije mogla izdržati a da ne postavi putokaze s parolama „Trk na FRK“ ili “Nema FRKe dok je Krke“.

– Inga, je li uspješno?

– Je, imamo rekordni broj posjetitelja što se jutarnjeg programa tiče.

– A izlagača?

– Petnaest!

FRK se u početku selio od izvora do izvora. U početku se odvijao pored izvora Kosovčice, potom na izvoru Orašnice, zatim na Krčiću, izvoru Krke. Od kada je sagrađen edukativni centar Ekološke udruge „Krka“ Knin, festival se događa pred njegovim vratima, na idiličnoj livadi uz tok rijeke Krke. Med, rakije, propolis, organsko povrće, pleteni ručni radovi, čobanac… Zbog svega što je mamilo sa štandova na FRK-u, reporterima TRIS-a bilo je krivo što im pokvareni bankomat u Drnišu, pola sata ranije, nije uspio isplatiti novac. Nasreću, prepoznao nas je Srećko Kmetič, kninski Slovenac i predsjednik Udruge „Krka“ Knin, koji nas je prije nekoliko mjeseci pozvao da posvjedočimo katastrofalnom zagađenju Orašnice, pritoke Krke. Dobili smo pite od sira i zelja, ništa ne otvara apetit poput svježeg zraka.

Jeli smo okruženi s desetak djece okupljenih u likovnoj radionici na temu šišmiša. Svi su oni tog jutra odslušali predavanje i odigrali kviz, sa šišmišima u glavnoj ulozi. Radi se o još jednoj „upoznajmo šišmiše“ akciji u nizu, u organizaciji NP Krka. Posjeli smo rukovoditeljicu Odjela promidžbe NP Krka, Silviju Ćaletu, za naš stol.

– Što je to s tim šišmišima na Krki? Što im fali, jesu li ugroženi?

– Nisu. Samo želimo demistificirati priču o šišmišima i razbiti predrasude. Učimo djecu da oni ne piju krv, niti se zapliću u kosu.

Štand udruge Naše ognjište (Foto: Goran Šimac)

Štand udruge Naše ognjište (Foto: Goran Šimac)

Što se letećih stvorenja tiče, na FRK-u, začudo, nije bilo nikakvih napasti. Komaraca uz rijeku nije bilo, skakakvce nismo primjetili, kao ni sve one šarolike bube koje se zalijeću u žute majice, a nikad im niste naučili nazive. No, sreli smo vješticu, nama posebno dragu. Ojdana Vještica, stara prijateljica TRIS-a i predsjednica udruge Naše ognjište, na svom je štandu izlagala kape, šalove, torbe, ruksake, papuče i sve ostalo što članice njezine udruge proizvode na tradicionalne načine.

– Odnedavno sam postala prva stalno zaposlena djelatnica Našeg ognjišta – pohvalila nam se Ojdana čim nas je ugledala. Da, to je ona priča o samozapošljavanju koju nam je Inga Kukolj istaknula kao jedan od ciljeva koje promiče FRK. Udruga Naše ognjište svijetli je primjer kako entuzijazam i dobro razrađena ideja mogu dati sjajne rezultate u gradu poput Knina. Nekoliko žena iz udruge već pet godina sjedi za tkalačkim stanovima i plete. Njihove torbe vise s ramena Dubravke Šuice, australske veleposlanice Susan Cox i mnogih drugih. Posla ima sve više, udruga je samoodrživa, a i honorari redovito dolaze. Trenutačni hit su ruksaci s motivom tradicionalne kninske zobnice.

Osim promicanja samozapošljavanja, cilj FRK-a je, čuli smo, i buđenje turizma na kninskom području. Pogledom smo tražili turiste i konačno locirali jednog s natpisom na majici „Czech me out“. A i izgledao nam je pomalo izgubljeno i znatiželjno, kako turisti obično izgledaju. Ili smo barem htjeli da tako izgleda…

– What are you doing here?

– Živim ovdje, prijatelju.

Ništa, propao žeton. Naš „Čeh“ bio je rođeni Kninjanin, s kojim smo ušli u tešku raspravu zašto klinci pojedu samo koru ušećerene jabuke, a ostatak bace u smeće. Na FRK-u nije bilo ušećerenih jabuka, ali je bilo šećerne vune, u dva okusa.

Dio atmosfere s FRK-a (Foto: Goran Šimac)

Dio atmosfere s FRK-a (Foto: Goran Šimac)

Ništa, dakle, od turista, iako je ekipa HTV-a navodno pronašla neku Španjolku. Ako koji turist slučajno i zaluta u Knin, čekaju ga mnoga iskušenja. Na obližnjoj stijeni, naime, stotinjak metara iznad Krke, postoji željezna kuka koju je iz nekog razloga tu ugradila vojska nakon Drugog svjetskog rata. Kninjani su turistima tvrdili da je Krka prije sto godina bila toliko visoka te da su se za kuku vezivali brodovi. Stijena, inače, nosi naziv Ljubavni kuk, jer su se mladi kninski parovi onamo penjali ne bi li tako skriveni izmjenjivali nježnosti. Jučer su se po njoj penjali članovi HGSS-a.

– Ovo je prvi put u povijesti da se alpinisti penju na ovu stijenu – rekao nam je gospodin Micko, poprilično informirani poznatavelj zbivanja na Ljubavnom kuku kroz desetljeća. Koliko je puta on posjetio impresivnu stijenu i s kim sve, nije htio otkriti.

Na FRK-u smo pogladili magarca, odgledali mačevanje vitezova iz KUD-a Kralj Zvonimir, pogledom ispratili nekoliko kajaka niz Krku te odslušali nesvakidašnju priču gospođe koja je tvrdila da je jednom pilotirala bespilotnom letjelicom. Festival ruralne kulture nudi ljepšu, radišnu, optimističnu i pozitivnu stranu Knina. Hrvatska turistička zajednica sigurno bi pozdravila ovakva nastojanja obogaćivanja turističke i kulturne ponude ovog kraljevskog grada, no kako se odnedavno udruge više nemaju prava prijavljivati na natječaje HTZ-a, od njih nije stigla ni kuna. Stoga su volja i uspjeh Inge Kukolj, Srećka Kmetiča i ostalih entuzijasta iz Ekološke udruge „Krka“ Knin vrijedni svakog divljenja. Deveti FRK završio je sinoć gitarističkim nastupom Jurice Jelića i DJ-a Marka Sinobada. Vidimo se i dogodine, nema sumnje.

aem_baner

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI