Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
UKRATKO
HND, godinu dana poslije: Slučajevi prijetnji smrću i napada na novinare još uvijek su neriješeni

HND, godinu dana poslije:
Slučajevi prijetnji smrću i napada na novinare još uvijek su neriješeni

Hrvatsko novinarsko društvo upozorava kako su nadležne institucije do sada učinile vrlo malo kako bi riješile slučajeve napada na novinare, te kaznile (ne)poznate počinitelje.
Napadači odlaze niz Korzo nakon napada na novinara H. Šimičevića - foto Lupiga.com

Napadači odlaze niz Korzo nakon napada na novinara H. Šimičevića – foto Lupiga.com

Hrvatsko novinarsko društvo upozorava kako su nadležne institucije do sada učinile vrlo malo kako bi riješile slučajeve napada na novinare, te kaznile (ne)poznate počinitelje. Evo HND-uva priopćenja kojeg potpisujeDenis Romac, potpredsjednik HND-a:

Danas, 11. kolovoza 2015., točno je godina dana od kada je pred svojim stanom u Zagrebu premlaćen slobodni novinar Domagoj Margetić. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske okarakteriziralo je taj napad kao pokušaj ubojstva no još uvijek nije poznat niti napadač niti motiv niti eventualni naručitelj. 
U pokušaj ubojstva nedavno je prekvalificirano i premlaćivanje slobodnog novinara i blogera Željka Peratovića koji je 28. svibnja ove godine napadnut u svom domu.
Hrvatsko novinarsko društvo podsjeća da se uz premlaćivanje Željka Peratovića samo u posljednja tri mjeseca dogodio i upad u redakciju zadarskog „Hrvatskog tjednika“ (kada je grafički urednik Antonijo Mlikota vezan i prijećeno mu je pištoljem), u Rijeci je fizički napadnut novinar Hrvoje Šimičević dok je bio na radnom zadatku za portal Lupiga.com, a pisma sa prijetnjom smrću dobili su novinarka „Slobodne Dalmacije“ Katarina Marić Banje, urednik portala Autograf Drago Pilsel, te slobodni novinar i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković.
Jedino u slučaju napada na Željka Peratovića napadači su poznati ali ne i motiv i eventualni naručitelji. U ostalim slučajevima nije poznato niti tko su počinitelji.
Podsjećajući na ove činjenice HND još jednom poziva nadležne organe da pronađu počinitelje prijetnji i napada na novinare kao i eventualne naručitelje te ih adekvatno kazne.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI