Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
REPORTAŽE
Cjenik sa zastavom - foto TRIS/GŠ

Domoljublje, ćevapi, plastični sveci, ribice, hrčci, janjci i sakupljači boca (FOTO)

Cjenik sa zastavom - foto TRIS/GŠ
Cjenik sa zastavom - foto TRIS/GŠ

Cjenik sa zastavom – foto TRIS/GŠ

– Nevenka, vidi, eno ti Kolinda…

– Neka nje, ne mičen se ja više odavde iz lada…

Ljubav prema domovini kod mnogih je jučer u Kninu bila pomiješana s egzistencijalnim nagonima za pronalaskom bilo kakvog hlada i neke tekućine.

Na glavnom trgu, u očekivanju ‘kraljice Balkana’ koja je sa crkvene propovijedi kasnila nekih 5o minuta, najsretniji su uhvatili mjesto ispod nekolicine slabašnih krošnji lipa, neki su se izvalili na travu u sjenu stare lokomotive, treći na peron željezničkog kolodvora, a najbolje su prošli oni koji su se domogli mjesta u nekome od malobrojnih kninskih parkova, tamo gdje nisu bili zauzeti s mnogobrojnim šankovima i pečenjarama za ćevape.

‘Jel vam vruće momci?’

Mnogi su pak Kolindu čekali hladeći se odozdo, stajući do koljena višemilijunskoj fontani koju je Gradu Kninu poklonio Grad Zagreb, valjda s namjerom da tako potakne gospodarski oporavak socijalno i ekonomski posrnulog grada, u kojem pola stanovništva koristi neki vid socijalne pomoći.
To se dalo zamijetiti i po velikom broju onih koji su u žaru domovinske proslave sakupljali odbačene plastične boce. Kraljevski grad na socijalnoj skrbi. Grad-simbol oslobođenja od okupatorskog zla zavrijeđuje bolje.
Domoljubno-vjersko vašarište (Foto: H. Pavić)

Domoljubno-vjersko vašarište (Foto: H. Pavić)

Najviše su, čini se, ipak propatili strpljivi vojnici u svečanim postrojbama, te naročito oni koji su na vrelom suncu ceremoniju čekali u vunenim povijesnim odorama, zimskim kaputima i s kapama od čoje.
– Jel vam vruće momci? – brižljivo je pitala žena skupinu stražara u tamnim teškim haljama od debele tkanine.
– Ma jok – odgovorio joj je stražar s usijanom sabljom.
Trgovački lanac na trgu je imao posla više nego ikada u povijesti, pa je većina trgovkinja stražarila strahujući od krađe boca s pićem, dok je alarm svako malo tulio….
– Mila majko, čekala sam u Konzumu 25 minuta na kasi, rastopila mi se oba sladoleda. Ovo nije normalno, narod navalio… – jada se žena mužu, sva zajapurena.
– Jesam ti reko da ne ideš – kratko odreže suprug.
– Neću ja topli sladoled, kupi mi mama ribu, samo 15 kuna.. – reče djevojčica, pokazujući na štand s akvarijskim ribicama hrčcima i kanarincima, tik uz pult prepun gipsanih križeva, te plastičnim figurama svetaca.
– Kud ćemo s jadnom ribom, skuvaće se nakon dvadeset metara, uzmi ovaj sladoled kad ti ja kažem – zaključila je pregovore majka.
Knin iz riblje perspektive - foto TRIS/GŠ

Knin iz riblje perspektive – foto TRIS/GŠ

‘Pošto ova s Kolindom?’

Osim kućnih ljubimaca, kao i obično, prevladavali su štandovi s domoljubnim suvenirima, kapama i majicama, zastavama po 50 kuna, a bilo je i onih koji su prodavali vlastite knjige sa svojom interpretacijom povijesnih zbivanja. Majice su dobro išle. Uglavnom.
– Pošto ova s Kolindom? – pitao je slavljenik s majicom na kojoj je pisalo Široki Brijeg za majicu s koje se smiješi predsjednica RH i natpis prva hrvatska predsjednica. .
– Šezdeset kuna.
– Doću ja poslije… – reče Širokobriježanin i ode.
Majica s motivom predsjednice RH - 60 kuna - foto TRIS/GŠ

Majica s motivom predsjednice RH – 60 kuna – foto TRIS/GŠ

Što se tiče glazbe, zvonko je treštala iz zvučnika svakog kafića, šatora i štanda. Srećom, nije bilo prevelike glazbene konfuzije, jer je na jednom mjestu pjevao Thompson, na drugome Thompson, a na trećemu Thompson.
– Ideš večeras na Thompsona, prijatelju? – pitao je razdragani veteran u majici varaždinskih Puma, znanca u majici dragovoljaca iz Novske.
– Da nego kuda ću… – odgovara razveseljeni branitelj iz Novske.
Uz domoljublje ide i glad, pa se posvuda oko svoje osi vrtjelo neko janje. Na jednom mjestu je instalirana sofisticirana naprava na kojoj su se sihronizirano okretalo čitavo stado, barem nekih četrdesetak janjaca.
– Uzmi kilo, neš se od slikavanja najist – preporučio nam je šef glomaznog pogona za pečenje janjećeg mesa.
Kurili su i ćevapi, bez obzira na mjestimičnu cijenu od 35 i 40 kuna. Glad ne pita.
– Marija, nije ni dvi ure a prodali smo već pola, pofalit će… Koliko još ima ajvara… – zabrinuo se jedan od upravitelja štandova uz glavnu ulicu.
– A šta ja tu mogu, kuda ćemo sada… – odgovara Marija.
Vrti se, vrti... - foto TRIS/GŠ

Vrti se, vrti… – foto TRIS/GŠ

Zapravo se teško moglo ikuda: onaj tko se zatekao s automobilom u Kninu, van nije mogao. I vozila hitne pomoći su se otežano probijala kroz mnoštvo, vozeći svako malo prema bolnici one kojima je pozlilo od vrele kninske pripeke. Ni crne limuzine s visokim dužnosnicima, rotirkama, bljeskavim svjetlima, policijskim motoristima i pretećim osiguranjem nisu mogli lako iz Knina.

‘Kad kažem: ne može’

– Kad kažem: ne može – odrješito je objasnio policajac čovjeku s kutinskom registracijom, koji je namjerio s obitelji otputovati iz Knina prema unutrašnjosti.
U Knin je većinu dovela istinska ljubav prema domovini, a onu političarsku manjinu opipljiva namjera da narodno domoljublje iskoristi za tzv. prikupljanje političkih poena. U tome su i mahom i uspjevali, unatoč činjenici da je većina njih dijelom zaslužna da se Knin od Oluje 95 na ovamo jedva pomakao s mrtve točke. No to je već neka druga priča, ona o Kninu kojega se sjete na jedan dan.
Ovoga puta su se sjetili i da na brzinu zabetoniraju ulice koje su godinama raskopane.
– Ovo su sad malo ušminkali. Za koji dan će opet sve raskopati, jer nisu ništa završili, eno vidiš one šahte… – pojašnjava nam jedan Kninjanin.
Ima svega - foto TRIS/GŠ

Ima svega – foto TRIS/GŠ

Na stranu političari i domoljubni kič, ipak je bilo dirljivo vidjeti suborce koji se susreću nakon duljeg vremena i grle, ne mareći previše za političke poruke s govornice.
Nije pak bilo lijepo vidjeti golobrade mladiće od nekih petnaestak godina, kako urlaju sablasne pjesmuljke iz četrdesetih godina prošlog stoljeća, te uzvikuju omražene parole kojima jamačno ne znaju ni smisao ni povijesno porijeklo.
No sva nevolja u tome, kako se kaže. Poslijepodnevno sunce je pomalo popuštalo, no ne i vreva: u grad su se sa svih pristupnih prometnica slijevale kolone motoriziranih konzumenata Thompsonovih hitova, koji bi trebao zapjevati oko 22 sata.
Ovaj put mu, čini se, nitko nije platio da – ne pjeva.
Čestitamo svima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.
Domoljubni žar se gasio i pivom - foto TRIS/GŠ

Domoljubni žar se gasio i pivom – foto TRIS/GŠ

Fontana je bila neodoljiva (Foto: H. Pavić)

Fontana je bila neodoljiva (Foto: H. Pavić)

Pune ruke posla: Cijene su neki podigli za 50 posto (Foto: H. Pavić)

Pune ruke posla: Cijene su neki podigli za 50 posto (Foto: H. Pavić)

Brand Oluje na slavonskom kukuruzu (Foto: H. Pavić)

Brand Oluje na slavonskom kukuruzu (Foto: H. Pavić)

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti (Foto H. Pavić) (11)

Ruka na srcu… Foto H. Pavić

Ribe - 15 kuna - foto TRIS/GŠ

Ribe – 15 kuna – foto TRIS/GŠ

Naprava za pečenje stada - foto TRIS/GŠ

Naprava za pečenje stada – foto TRIS/GŠ

Hitna služžba se jedva probijala do hitnih slučajeva - foto TRIS/GŠ)

Hitna služba se jedva probijala do hitnih slučajeva – foto TRIS/GŠ)

 

Neki su slavili, neki su skupljali prazne boce - foto TRIS/GŠ

Neki su slavili, neki su skupljali prazne boce – foto TRIS/GŠ

Bageri i valjci u mirovanju, nakon što su prigodno zakrpali gradske rupe - foto TRIS/GŠ

Bageri i valjci u mirovanju, nakon što su prigodno zakrpali gradske rupe – foto TRIS/GŠ

EU-Knin, pomalo izblijedjeli natpis - foto TRIS/GŠ

EU-Knin, pomalo izblijedjeli natpis – foto TRIS/GŠ

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI