Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
POLITIKA / SCENA
Prizor iz spota (print screen Youtube)

‘Svi na pod ovo je privatizacija! Napravite mjesta za obitelji dvjesta!’ (VIDEO)

Prizor iz spota (print screen Youtube)

 

Glazbeni sastav Hladno pivo upravo je objavio video spot za pjesmu Firma s albuma Dani zatvorenih vrata o kojem je na TRIS-u u travnju objavljena recenzija nazvana Bog, domovina, nacija – svi na pod, ovo je privatizacija, na koju se, ako želite, možete podsjetiti klikom OVDJE.

Tema ove njihove pjesme, a onda i spota je privatizacija u Hrvatskoj, vjerojatno jedno od najvećih zala koja su se građanima Hrvatske desila od popularnog stoljeća sedmog. Ako izuzmemo brojne osvajačke ratove raznih agresora kojima smo uspješno odolijevali kroz povijest, u posljednjih 25 godina se desilo nešto u čemu je glavnina građana Hrvatske temeljito poražena, bez bombi, granata, raketa i pušaka. Privatizacija.
A neprijatelji-privatizatori  su među nama, uglavnom nekažnjeni, s visokim statusom u uneređenom hrvatskom društvu, premda su u tom procesu svjesno i namjerno uništavali brojna poduzeća, nakon čega su stotine tisuća radnika ostali bez posla, bez dovoljnih sredstava za dostojan život i bez prilika za bezbrižnu budućnost njihove djece u vlastitoj državi.
Isti akteri grozne privatizacijske pljačke danas prijetvorno i zlurado kritiziraju gotovo masovno iseljavanje ljudi iz Hrvatske. Sličan proces se događa i dalje, a navišoj razini u suradnji sa svjetskim korporacijama se kuju i ostvaruju podmukli planovi o privatizaciji, koncesioniranju i eksploataciji preostalih nepopljačkanih dobara i prirodnih resursa (nafta u Jadranu i na kopnu , atraktivna zemljišta i nekretnine, strateške tvrtke, poljoprivredne površine, vode itd.).
Prizor iz spota (print screen Youtube)

Prizor iz spota (print screen Youtube)

U spotu Hladnog piva sudjeluju i zbiljski akteri posljedica privatizacije, otpušteni radnici i oni bez plaća iz poduzeća Kamensko, Dioki, Gredelj, a kao odgovarajuća kulisa za snimanje videa poslužile su autentične lokacije napuštenih tvorničkih pogona i zgrada.
– Mislim da ljude treba tu i tamo podsjetiti na sve te silne domoljube koji su u formativnim godinama Lijepe naše bili najbliži sisi, a čija će djeca uživati u tome, bez da će ikad morat prstom mrdnuti – ustvrdio je Mile Kekin za partnerski portal Lupiga. 
Na isto bi se trebali podsjetiti i sudski istražitelji, kako bi jednog dana svi ti silni ratni profiteri i pljačkaši vlastit0g naroda jednom ipak odgovarali za veliko koje su počinili. U međuvremenu, evo i teksta spomenute pjesme Hladnog piva.

HLADNO PIVO – Firma

Da sebi manje smetam
svako jutro prošetam
nabijem krokse na noge bose
puštam da me same nose
istom rutom
ko i godinama prije
Alejom Bologne
sve do Kustošije 

A kad stignem do porte i do spuštene rampe
skinem kapu za sve nas koji još pamte
dan kad su ispred firme stale crne limuzine i rekli:
Bog, domovina, nacija
svi na pod ovo je privatizacija!
Napravite mjesta za obitelji dvjesta! 

Gledam kulise, ratuju sa statikom
ko što nove elite ratuju s gramatikom
a preko puta ispred Lidla, moj sektor proizvodnje čeka
uz jednu pivu iz Q-packa možda im večeras priznam 

kako smo pali bez ispaljenog metka
na staru foru novog početka
taj dan kad su ispred firme stale crne limuzine
i rekli: Bog, domovina, nacija
svi na pod ovo je privatizacija!
Napravite mjesta za obitelji dvjesta!

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI