Neovisni novinarski portal
27.11.2021.
KULTURA
Supertoon 2015 - konferencija za novinare (Foto: Hrvoslav Pavić)

Supertoon u Šibeniku:
U pet dana festivala preko 400 filmova

Supertoon 2015 - konferencija za novinare (Foto: Hrvoslav Pavić)

Peti međunarodni festival animiranog filma bit će održan u Šibeniku od 26. do 31. srpnja.

Supertoon 2015 - konferencija za novinare (Foto: Hrvoslav Pavić)

Supertoon 2015 – konferencija za novinare (Foto: Hrvoslav Pavić)

Danas je u Šibeniku predstavljena glavnina programa 5. Supertoona, međunarodnog festivala animiranog filma. Od 26. do 31. srpnja, na šibenskim trgovima natjecat će se filmovi u pet službenih kategorija (animirani kratki film za djecu, animirani kratki autorski film, aminirani glazbeni videospotovi, animirane reklame i animirane uvodne filmske špice).
– Ove godine imamo povećan broj lokacija, gostiju i filmova. Natjecateljski program odvija se ispred OŠ Fausta Vrančića, na skalama na Gorici te na prostoru stare peškarije. Time smo pokušali ući u samo srce grada, ne boraviti više na izdvojenim lokacijama, pa se nadam da ćemo uživati u velikom broju publike – otkrio je jedan od direktora festivala, Petar Trebotić.
– Osim tri ‘službene’ lokacije, popratni program odigravat će se na još sedam gradskih trgova i zatvorenih prostora. Ispred Gradske vijećnice organizirat ćemo otvorene intervjue s autorima filmova, koje ćemo dan ranije prikazati. Emitirati ćemo i filmove nekoliko škola animacije, a bit će i animirani filmovi koju su bili nominirani za Oscara. U Muzeju grada Šibenika prikazat ćemo animirane polusatne francuske dokumentarce o velikim slikarima iz 15., 16. i 19. stoljeća, a dio programa predstavit će se i u Gradskoj vijećnici – rekao je još jedan od čelnih ljudi Supertoona, Slave Lukarov.
Ove će se godine o posebna pozornost obratiti i na hrvatskg velikana animacije, oskarovca Dušana Vukotića. – Vukotića ćemo predstaviti kroz retrospektivu njegovih animiranih filmova, uključujući i oskarovca ‘Surogat’, a u ponedjeljak će biti otvorena i izložba s velikim dijelom Vukotićevih ilustracija, stripova, scenarija… Izložba će biti otvorena u ponedjeljak, 27. srpnja, u Galeriji sv. Krševana u 19 sati – kaže Lukarov.
Organizatori su posebno ponosni i na dječje radionice, koje smatraju zalogom za budućnost Supertoona. Na festival se, inače, ove godine prijavilo preko 900 filmova, od čega je 131 odabran za službene, natjecateljske kategorije, a ukupno će biti prikazano oko 400 filmova.

Supertoon VIZUAL T12

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI