Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
KULTURA
Poziv Dušanu Vukotiću za dodjelu Oscara prvi put javno izložen

Poziv Dušanu Vukotiću za dodjelu Oscara prvi put javno izložen

U Šibeniku je otvorena izložba jednog od najvećih ovdašnjih majstora animacije, jedinog Hrvata s osvojenim Oscarom.

 20150727_190443
Izložba je otvorena u sklopu Supertoona, petog međunarodnog festivala animiranog filma. Uokvireni radovi proslavljenog Dušana Vukotića – Vuda izloženi su u Galeriji sv. Krševana, u šibenskom predjelu Gorica.
– Na izložbi možemo vidjeti Vukotićevo umjetničko djelovanje izvan animiranog filma. Bavio se reklamama, animiranim stripovima, namjenskim filmovima, karikaturama, crtežima, dugometražnim filmovima… – objasnio nam je Slave Lukarov, direktor Supertoona.
Bez velikih govorancija, svečanih odijela i uvaženih gostiju, Vukotićeva djela prvog su dana izložbe privukla pristojan broj Šibenčana, koji su se poželjeli pobliže upoznati s likom i djelom prvog neameričkog autora koji je osvojio Oscara za animirani film (“Surogat”, 1962.).
– Ekskluziva ove izložbe je dosad nikad javno izložena plaketa kojom se Vukotića izvješćuje da je njegov filma “Igra” nominiran za Oscara te se ujedno i poziva na svečanu dodjelu nagrade u SAD. Ljudi možda to manje znaju, no Dušan Vukotić je dvaput nominiran za Oscara – poslije “Surogata”, kada je nagradu i osvojio, ponovno je bio nominiran za “Igru” – kaže Lukarov.
“Surogat”, “Igra” i ostali Vukotićevi animirani filmovi bit će, u sklopu programa Supertoona, prikazani u šibenskoj Gradskoj vijećnici sutra, utorak 28. srpnja, u 13 sati.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI