Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
EKOLOGIJA
Novi doživljaj Krke – zaplovio ‘Kralj Zvonimir’

Novi doživljaj Krke – zaplovio ‘Kralj Zvonimir’

Srečko Kmetić - prvi kapetan riječne plovidbe u povijesti Knina (Foto: Tris/H. Pavić)

Srečko Kmetič – prvi kapetan riječne plovidbe u povijesti Knina (Foto: Tris/H. Pavić)

Od danas Kninjani i njihovi turisti mogu uživati u novoj turističkoj atrakciji – u vožnji plovnim dijelom gornjeg toka rijeke Krke na devetmetarskoj splavi.

Novi gradska atrakcija je projekt Grada Knina koji se provodi u suradnji Ekološke udruge Krka. Devetmetarska 220.000 kuna vrijedna splav pogonjena 37 ‘konja’ snažnim Hondinim vanbrodskim motorom na izlet može povesti do 12 osoba. Nakon što su ishodovane sve potrebne dozvole splav nazvana „Kralj Zvonimir“ od danas je u komercijalnom prometu.

Pogled na kninsku tvrđavu s palube 'Kralja Zvonimira' - ušće Butižnice (Foto: Tris/H. Pavić)

Pogled s palube splavi na kninsku tvrđavu i ušće Butižnice (Foto: Tris/H. Pavić)

– Interes izletnika je jako velik, s obzirom na atraktovnost ovog jedinstvenog doživljaja. Vožnja na splavi pravo je osvježenje u ove sparne dane. Naime, temperatura Krke je ispod deset stupnjeva Celzijusevih, pa je u bilo koje doba dana s palube više nego ugodno promatrati vizure netaknutog krajobraza Krke i očuvanih dijelova grada i tvrđave – rekao nam je 47-godišnji splavar Srečko Kmetič, prvi kapetan riječne plovidbe u tisućljetnoj povijesti Knina.

Splav ima klupe i četiri stola - na vezu ispred Ekološkog informativnog centra (Foto: Tris/H. Pavić)

Splav ima klupe i četiri stola – na vezu ispred Ekološkog informativnog centra (Foto: Tris/H. Pavić)

Kmetič je ujedno i predsjednik Ekološke udruge Krka. Zadovoljan je angažmanom na splavi jer s nje svakodnevno može nadgledati i prevenirati eventualne ekološke incidente na rijeci, čije ime nosi njegova udruga i koja je predmet većeg djela njenih aktivnosti.  – Tko se nije vozio na splavi, ne zna što je rijeka – kaže Kmetič naglašavajući jedinstveni, za njega prvi put otkriveni doživljaj Krke i njenih ljepota sa splavi ‘Kralj Zvonimir.

Netaknuti krajobraz Krke (Foto: Tris/H. Pavić)

Netaknuti krajobraz i hladna voda Krke (Foto: Tris/H. Pavić)

Splav može primiti 12 osoba, a vozi se ukupno deset kilometara od Atlagića mosta do Kapitula, što je danas zapravo cijeli plovni dio gornjeg toka Krke. Cijena vožnje se određuje prema broju putnika. Jednosatna vožnje po osobi košta 30 kuna, djeca do tri godine voze se besplatno, a do sedam plaćaju 15 kuna. Reda vožnje nema, već se izletnici javljaju u Ekološki informativni centar Udruge Eko-Krka Drniška 2B kod Atlagića mosta, gdje je splav inače privezana ili kapetanu Kmetiču na telefon 099 688 4128. Voziti se mogu i manje grupe, ali onda putnici među sobom dijele cijenu vožnje od 200 kuna.

Splav je usidrena ispred ekološko-informativnog centra Udruge Eko-Krka kod Atlagića mosta - pogled s tvrđave (Foto: Tris/H. Pavić)

Splav je usidrena ispred ekološko-informativnog centra Udruge Eko-Krka kod Atlagića mosta – pogled s tvrđave (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI