Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
INTERVJUI / SCENA
Mostar Sevdah Reunion

Mostar Sevdah Reunion:
‘Svaki izvođač sevdaha danas je pod utjecajem našeg zvuka’

Mostar Sevdah Reunion

Velikani world music scene, koji su u dvadesetak godina postojanja prošli sve bitne europske i svjetske dvorane, prvi put dolazu u Šibenik. Nastupit će prvog dana (16. srpnja) OFF festivala, a tim smo povodom porazgovarali s Dragim Šestićem, osnivačem benda.

Mostar Sevdah Reunion

Mostar Sevdah Reunion

Mostar Sevdah Reunion je krajem devedesetih vrlo uspješno zajahao na globalnom valu world music scene. Kako je i s kojim ciljem osnovan MSR?
MSR je osnovan 1998. sa ciljem da promovira prvenstveno sevdalinku, sevdah, Mostar i Bosnu i Hercegovinu.  Naravno, vremenom smo ušli u razne glazbene suradnje s muzičarima s područja bivše države. Sevdahom, kao nekakvim duhovnim stanjem, pokušali smo napraviti neki zajednički nazivnik i s drugim balkanskim stilovima i žanrovima. Tu svakako izdvajamo i repertoar romskih izvođača, makedonskih i slično, jer sve te pjesme u nama pobuđuju neku melankoliju, tugu, zanos… ono što mi u BiH zovemo sevdah.
Uspjeh je došao vrlo brzo. Iz tih prvih dana najčešće se ističe nastup na Nica Jazz Festivalu iz 2001., gdje ste podijelili pozornicu s B.B. Kingom, Van Morrisonom, Dr. Johnom i Billom Wymanom. Jesu li takve stvari došle iznenadno ili je sve išlo kako je i planirano?
Pa došlo je iznenadno. Nastup na jazz festivalu u Nici je došao nakon nastupa u čuvenom jazz clubu New Morning u Parizu 2001. godine. Tada nam je direktorica festivala prišla i upitala nas želimo li nastupiti na specijalnoj večeri „B.B King & Friends – Blues Around the World“. To je bio i jedan istinski čin priznavanja sevdaha kao pravog korijena europskog bluesa.
Tada su uslijedili kolaboracijski albumi s Ljiljanom Buttler, Šabanom Bajramovićem, Esmom Redžepovom, Bobanom Markovićem… Tko je kome otvarao vrata europskih dvorana, vi njima ili oni vama?
Esma Redžepova je već bila etablirana zvijezda world music scene u svijetu. I ona je sudjelovala kao poseban gost na našem prvom albumu. Naravno da je s tim albumom i tom suradnjom skrenuta pažnja na nas. Međutim, poslije smo mi to uradili s Ljiljanom i Šabanom. U svakom slučaju, to su bile vrlo važne muzičke simbioze koje su omogućile svima da pokazu svoje istinske vrijednosti. Svi ti albumi su većinom postali antalogijski, tako da je to najbolji pokazatelj vrijednosti ovih suradnji.
Nakon što se world music scena medijski ispuhala na globalnoj razini , na pozornicama se pojavio novi val pjevača iz BiH, ponajprije izvođača sevdalinki, poput Damira Imamovića i Amire Medunjanin. Kakva je danas pozicija i percepcija MSR-a u lokalnim i globalnim okvirima?
Mostar Sevdah Reunion je postao neka vrsta trade marka za sevdah na world music sceni. Mi smo pioniri, kako često kažu, sevdaha 21. stoljeća. Svojim aranžmanima smo mu udahnuli novi život i popularizirali ga u BiH i u svijetu. Svaki novi umjetnik koji se pojavi na sceni, prihvatio on tu činjenicu ili ne, u neku je ruku bio pod utjecajem našeg zvuka. Zna se jako dobro kako se sevdah interpretirao do pojave Mostar Sevdah Reuniona i nakon njega.
Vaš posljednji album ‘Tales From A Forgotten City’ iz 2013. posvećen je pjesniku Aleksi Šantiću. Riječ, dvije o njemu za one koji ga nisu preslušali…
Sa svakim albumom pokušavamo napraviti neki konceptualni i muzički pomak. Ovaj je imao za cilj da nas odvede u doba Alekse Šantića i Osmana Đikića, doba kada su nastale neke od najljepših mostarskih sevdalinki. Doba kada je Mostar imao svoju kulturnu , a pogotovo pjesničku renesansu. Inače, album je snimljen bez pauza, ide se iz jedne pjesme u drugu, muzički su se premoštavali ritmovi, harmonije… Bio je mukotrpan posao ispričati filmsku priču na CD-u. Bez obzira na sve, album je naišao na izvanredne kritike u svijetu, našao se na world music top ljestvicama, napisano je na desetine izvanrednih recenzija, objavljen je i istoimeni dokumentarni film u režiji Amira Grabusa…
U jednom trenutku došlo je do izvjesne medijske konfuzije tko nastupa pod imenom Mostar Sevdah Reunion. Možete li nam objasniti o čemu je riječ i koja postava dolazi na OFF festival u Šibeniku?
Postava koja dolazi u Šibenik je postava koja zadnjih osam godina, od 2007. kada je došlo do rotacije u bendu, nastupa po svjetskim world music, jazz i blues festivalima. Nažalost, proteklih godina nekoliko muzičara iz Sarajeva se željelo okoristiti našim imenom pa su angažirali tada već bivšeg, prvog pjevača MSR-a, pokojnog Ilijaza Delića. Otkako je , nažalost, Ilijaz preminuo, sve njihove aktivnosti su se tako i ugasile. U svakom slučaju, podvlačim još jednom, u Šibenik dolazi postava koja će vas ostaviti bez daha. Bit će to jedna prekrasna večer. I Šibenčanima i nama za pamćenje. Jedva čekamo da zasviramo.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI