Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
EKOLOGIJA / GOSPODARSTVO
Smilje se mora preraditi unutar 24 sata od branja - kamion otkupljivača u Čenićima (Foto: H. Pavić)

Jagma za smiljem udvostručila cijenu i tenzije – u Čenićima novo žarište sukoba

Smilje se mora preraditi unutar 24 sata od branja - kamion otkupljivača u Čenićima (Foto: H. Pavić)
Što znači znak '20' u Čenićima između Drniša i Knina znaju samo berači smilja (Foto: Tris/H. Pavić)

Što znači znak ’20’ u Čenićima između Drniša i Knina znaju samo berači smilja (Foto: Tris/H. Pavić)

Zbog velike potražnje otkupna cijena smilja je ove godine udvostručena i sada iznosi 20 kuna, a otkupljivači presreću berače i praktički otimaju robu koju su ovi bili dužni isporučiti konkurenciji. Jedan takav prizor zabilježili smo u Čenićima kraj Drniša.

Berba smilja u punom je jeku. Otvaranje novih destilerija i slab urod zbog suše i nekontroliranog branja, čupanja i uništavanje staništa ove biljke iz prijašnjih godina  doveli su do povećane potražnje za ovim biljem i rasta otkupnih cijena od čak sto posto u odnosu na prošlu godinu. I sukoba među otkupljivačima i prerađivačima.

‘Otkupljujemo smilje, pa što? Za koga? Pa za Jukića’

Na tržištu je sve veća potražnja ljekovitog i aromatičnog bilja koje u proizvodnji kozmetičkih proizvoda sve više potiskuje sintetičke supstance. Posljednjih godina u svijetu je hit smilje (Helichrysum arenarium), samonikla mediteranska biljka iz porodice glavočika koja raste na za druge biljke neuvijetnom,  bezvodnom i sunčanom kršu.  Tisuće berača diljem Dalmacije kose je i čupaju na zemljištu Hrvatskih šuma, koje za berbu izdaju koncesije, ali kosi se i na privatnim terenima, zapuštenim poljoprivrednim površinama, maslinicima i pašnjacima, gotovo u pravilu – tuđim. A gdje prodati? Može gdje hoće, jer je potražnja velika. Otkupljivači odnedavno više ne čekaju berače u svojim destilerijama, već kamionima obilaze teren i traže berače. Tako smo u Čenićima između Knina i Drniša zatekli veliko ’20’ ispisano crnim sprejem na komadu kartona. Ne, ne radi se o pokušaju ograničenja brzine prometa u naseljenom mjestu, već o cijeni koju otkupljivači nude za kilogram svježe ubranog smilja.

Otkupljivači smilja u Čenićima (Foto: Tris/H. Pavić)

Otkupljivači smilja u Čenićima (Foto: Tris/H. Pavić)

– Tko ste vi? Što hoćete? Zašto slikate? Otkupljujemo smilje, pa što? Za koga? Pa za Jukića – bilo je sve što su novinarima Trisa htjeli reći otkupljivači koji su vagu i kamion parkirali u Čenićima.

Ne žele govoriti o smilju, kao što ni sam naziv biljke nisu htjeli napisati uz ’20’ na tabli, jer su u prekršaju, jer otkupljuju smilje od berača koji su ga bili dužni isporučiti konkurenciji. Radi se zapravo o upadanju na tuđi teritorij. Naime, dozvole za branje vlasnicima destilerija izdaje Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, s kojom se od Hrvatskih šuma može zatražiti koncesija za branje na određenom području, određenom vremenu i količinama. Vlasnici desetilerija beračima svakodnevno izdaju dozvole za branje s potvrdom Ministarstva i Hrvatskih šuma, te upisanim mjestom na kojem smiju brati.  Milivoj Macura i njegova tvrtka Smilje j. d.o.o. iz Macura kraj Kistanja imaju koncesiju za branje na terenima Hrvatskih šuma u okolici Drniša, Senja, Karlobaga, Pule, Crikvenice…, a Sreten Jukić i Helichrysum Croatia s
destilerijom u Kaštelu Žegarskom kraj Obrovca imaju pravo brati na područkju Knina, Zadra, Obrovca…

Smilje se mora preraditi unutar 24 sata od branja - kamion otkupljivača u Čenićima (Foto: H. Pavić)

Smilje se mora preraditi unutar 24 sata od branja – kamion otkupljivača u Čenićima (Foto: H. Pavić)

Da bi dostavili smilje u destilerije, berači jedne i druge tvrtke s vrećama moraju prijeći preko područja koje u koncesiji ima konkurencija. U ovom slučaju u Čenićima, otkupljivači Sretena Jukića presreću berače Milivoja Macure i tako kistanjskom smiljaru praktički otimaju robu. Dolaskom na samo mjesto branja vrbuju berače, nude im dvije kune veću cijenu od Macurine i uštedu puta do Kistanja.

– Radi se o nelojalnoj konkurenciji. Otimaju mi pred očima. Ovakve podvale su svakodnevne, uz zastrašivanje berača i druge nezakonite metode. Više puta sam to prijavljivao policiji, inspekcijama, Hrvatskim šumama, Ministarstvu zaštite okoliša, ali nitko ništa ne poduzima. U ovom konkretnom slučaju radi se o tome da ja plaćam koncesiju za branje na području Grada Drniša, izdajem dozvole beračima, a onda konkurencija pokupi sve moje smilje – rekao nam je Milivoj Macura.

Smilje - otkupna stanica u Čenićima (Foto H. Pavić) (6)

Zbog ovakvog ponašanja Macura je prilično rezigniran, ali ne kani odustati od posla. U smilju i drugom aromatočnom bilju, kaže, je gospodarska budućnost krševite Dalmacije, mogućnosti podneblja su neslućene, a ogromnu potražnju neće biti moguće zadovoljiti taman da se sve površine zasade smiljem.

– Ne, neću odustati. Pokušat ću ovaj problem riješiti kroz institucije, a uz to ću uložiti dodatne napore i sredstva kako bi se poslovanje moje destilerije sve više oslanjalo na smilje iz uzgoja – kaže Macura.

S kooperantima je dosad posadio 600.000 sadnica, a za jesensku sadnju spremio ih je još
300.000. Cijena sadnice je 1,5 kunu, 0,75 lipa plaća Macura, a 0,75 kooperant, s tim da ima obvezu urod prodavati njegovoj destileriji.

Za kilogram eteričnog ulja od smilja potrebno je desetilirati između 750 i tisuću kilograma biljke. Iako samo sirovinu za proizvodnju kilograma valja platiti do 20.000 kuna, zarada destilerija i trgovaca je i dalje neupitna. Berači kažu da za napuniti vreću smilja od 25 kilograma nekad treba cijeli dan hodati i tražiti, a kad naiđu na bogato stanište napune je za 20 minuta. U najgorem slučaju, to je dnevnica od 500 kuna.

Smilje - otkupna stanica u Čenićima (Foto H. Pavić) (4)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI