Neovisni novinarski portal
13.6.2024.
EKOLOGIJA / KRONIKA 112 / UKRATKO
Zaplijenjeno smilje (Foto: MUP RH)

Policija zaplijenila tonu ilegalnog smilja

Zaplijenjeno smilje (Foto: MUP RH)
Zaplijenjeno smilje (Foto: MUP RH)

Zaplijenjeno smilje (Foto: MUP RH)

Unatoč mjerama Ministarstva zaštite okoliša, na otocima se nastavlja uništavanje staništa smilja (helichrysum italicum).

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske na svojim internetskim stranicama objavilo je vijest o zaplijeni čak 1043 kilograma ilegalno ubranog smilja. – Policijska ophodnja Policijske postaje Mali Lošinj s ispostavom Cres zatekla je 18. srpnja oko prt sati na trajektnom pristaništu Porozina 35-godišnjaka koji je u teretnom vozilu prevozio zavičajnu biljnu vrstu, smilje.

Riječ je o 1043 kilograma smilja pakiranog u 72 vreće, koje je 35-godišnji muškarac bez potrebitih dozvola ubrao dan ranije na pašnjacima u blizini mjesta Filozići na Cresu.

Smilje je oduzeto, a policija PU primorsko-goranske 35-godišnjaka prijavljuje zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti prirode – stoji u policijskom izvještaju.

Kako bi se osiguralo očuvanje i oporavak smilja, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izmijenilo je uvjete sakupljanja za ovu godinu.  Tako je na Krku, Rabu, Cresu, Lošinju i Pagu u potpunosti zabranjujemo branje smilja u komercijalne svrhe, a na drugim područjima dopušteno je samo ljetno razdoblje branja. Zbog ovakvih ograničenja, ali i ranijeg uništavanja staništa i sušne godine, smilja je ove godine na tržištu manje nego obično, pa je i cijena s prošlogodišnjih deset kuna po kilogramu porasla na 20 kuna.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI