Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
IZDVOJENO
Dopustimo da institucije odrade svoj posao: Ustavni sud Sanaderu ukinuo presudu za ratno profiterstvo itd.

Dopustimo da institucije odrade svoj posao:
Ustavni sud Sanaderu ukinuo presudu za ratno profiterstvo itd.

portret_tjedna_sanader

Ivo Sanader, donedavni predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), ministar znanosti i tehnologije, zamjenik ministra vanjskih poslova, član Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog centra P.E.N.-a, autor knjiga I ružičasto je crno te Fenomen parfema, nositelj odlikovanja Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom, njemačkog odličja Bayerischer Verdienstorden – medalje Slobodne Države Bavarske, te odlikovanja Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, bivši predstojnik Ureda Predsjednika Republike Hrvatske, glavni tajnik Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti (VONS), kratkoročni student na Bogoslovnom fakultetu u Splitu, dobavljač fotografija golišavih žena za nekadašnji magazin Start, intedant Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, kao i nekadašnji predsjednik Vlade Republike Hrvatske, prvi u Hrvatskoj je osuđen kao ratni profiter (primanje mita od Mađara prilikom prodaje Ine), no možda ipak nije ratni profiter.

Naime, Ustavni sud je poslijepodne objavio odluku na svojim internetskim stranicama u kojoj stoji kako je prihvatio žalbu bivšeg premijera Ive Sanadera i ukinuo jedinstvenu presudu od 8,5 godina zatvora za prodaju upravljačkih prava INA-e mađarskom MOL-u i ratno profiterstvo. Evo te odluke ustavnih sudaca:

ODLUKA USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE
broj: U-III-4149/2014 od 24. srpnja 2015.
S A Ž E T A K
U ovoj se odluci ne ispituje je li podnositelj kriv za kazneno djelo ratnog profiterstva i kazneno djelo primanja mita za koja je pravomoćno osuđen, jer Ustavni sud Republike Hrvatske za to nije nadležan. Na Ustavnom je sudu da ispita je li u podnositeljevom slučaju poštovan zakonodavni okvir države, a osobito je li taj okvir tumačen u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, i jesu li u granicama koje optuženicima jamče Ustav i Konvencija podnositelju bila osigurana sva jamstva pravičnog suđenja i svi mehanizmi pravne zaštite predviđeni pozitivnim hrvatskim zakonodavstvom.
Ova odluka, kojom se ukidaju presude kaznenih sudova u slučaju Hypo i INA-MOL, ne smije se uzimati kao dokaz da je podnositelj bio žrtva političkog progona ili sudskog konformizma, kao što se neosnovano tvrdi u ustavnoj tužbi.
Samo su kazneni sudovi nadležni presuđivati o krivnji podnositelja za počinjenje kaznenih djela za koja ga se tereti u slučajevima Hypo i INA-MOL, pri čemu su dužni poštovati pravna stajališta Ustavnog suda izražena u ovoj odluci.
To je tek uvodni sažetak, a na stranicama www.usud.hr nalaze se opširna obrazloženja odluka koje, ako netko to želi, može promotriti na sljedećoj poveznici: http://sljeme.usud.hr/usud/praksaw.nsf/Novosti/C12570D30061CE54C1257E8F00464B23?OpenDocument
U slučaju INA-MOL, prvi put u hrvatskoj pravnoj povijesti, optužena je i osuđena osoba koja je obnašala dužnost predsjednika Vlade. Budući da je to bio prvi slučaj u sudskoj praksi, kazneni sud bio je dužan protumačiti i obrazložiti razloge zbog kojih smatra da predsjednika Vlade treba podvesti pod članak 89. stavak 3. KZ-a/97, iako u njemu predsjednik Vlade nije naveden – stoji tako u jednom od sažetaka obrazloženja povrede iz odluke Ustavnog suda.
Dakle, trebalo je posebno objasniti zašto se optužuje baš predsjednika Vlade.
Inače, u travnju je ponovno odgođeno suđenje Sanaderu za tzv. slučaj Planinska, u kojem ga se optužuje da je u kutiji za hrenovke primio 17 milijuna kuna mita (provizije) od HDZ-ovog saborskog zastupnika i mesnog industrijalista Stjepana Fiolića.
Sanader je, kako je istražiteljima pokajnički ispričao trgovac mesom Fiolić, milijune maskirane u hrenovke dobio jer je svojim tadašnjim političkim utjecajem omogućio da Ministarstvo regionalnog razvoja od dotičnog mesara kupi njegovu zgradu u Planinskoj ulici. A zgrada je, eto, nerealno procijenjena na dvostruko veću cijenu od tadašnje tržišne cijene.
To je suđenje odgođeno zbog Sanaderovih problema sa srcem i tlakom, zbog čega je morao na liječničke pretrage, kako je obrazloženo.
Dopustimo da institucije odrade svoj posao.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI