Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Zloglasni TTIP posvađao i europarlamentarce – izvrijeđali se i odgodili raspravu

Zloglasni TTIP posvađao i europarlamentarce – izvrijeđali se i odgodili raspravu

ttip peticija

Čini se kako je zloglasni TTIP uspio posvađati i europarlamentarce u Bruxellesu i Strasbourgu. Naime, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz odgodio je glasovanje o preporukama Europskoj komisiji za pregovore o slobodnoj trgovini između Europske unije i Sjedinjenih Država i to zato što je do zastupnika zatražio da se u tekstu rezolucije ne spominje mehanizam za rješavanje sporova između privatnih investitora i država.

Kako javlja HTV, Europski parlament danas ipak neće glasovati o preporukama Europskoj komisiji za pregovore o slobodnoj trgovini između Europske unije i Sjedinjenih Država ‘jer je na tekst podneseno previše amandmana.’

Nadalje, jutros je odgođena i rasprava o spornom sporazumu i to tijesnom većinom glasova, sa svega dva glasa više za odgodu. Kako se opisuje, ‘amosfera u plenarnoj dvorani Europskog parlamenta bila je naelektrizirana, te su pljuštale međusobne optužbe za kukavštinu i zakulisne igre, a inače pristojna razina komunikacije pretvorila se u nadvikivanje’.

Neformalna europska građanska inicijativa “Stop TTIP” prikupila je dva milijuna potpisa protiv europsko-američkog trgovinskog sporazuma. Nevladine udruge smatraju da će Trgovinski sporazum dati prevelika prava korporacijama, uvesti paralelni pravni sustav, smanjiti demokraciju, a istodobno na europsko tržište uvesti hranu s više pesticida i GMO-a.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI