Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
IZDVOJENO
Za referendum: Potpisi još danas i sutra! Branitelji, obranite Hrvatsku ponovno – potpisom

Za referendum:
Potpisi još danas i sutra! Branitelji, obranite Hrvatsku ponovno – potpisom

 

Gužva oko štandova za potpisivanje

Gužva oko štandova za potpisivanje

– Dobro jutro! Jeste li potpisali već? Imamo još samo 2 dana za prikupljanje potpisa! Izađite do štandova, povedite obitelj, prijatelje, susjede i dajte svoj potpis našim vrijednim volonterima koji već 13. dan stoje na vrućinama radi vas – pozivaju jutros iz građanske inicijative ‘Za referendum’.

Tko to još nije učinio, a stalo mu je do očuvanja temeljenih demokratskih načela i elementarnih prava svakog žitelja Hrvatske, kao i do budućnosti budućih generacija, zna što treba učiniti. Potpisi se, dakle, sakupljaju još svega danas i sutra, 13. lipnja, na 168 lokacija u 86 gradova. Svaki potpis je dobrodošao.

Branitelji, sada obranite Hrvatsku – potpisom

Inače, inicijativi ‘Za referendum’ su se posljednjih dana priključili i podržali je brojni volonteri i osobe iz tzv. javnog života. Ne bi bilo loše da su se inicijativi aktivnije pridružile i mnogobrojne braniteljske udruge, odnosno njihovo članstvo, ili još preciznije: svi oni koji su se doista borili za Hrvatsku. Sada je posrijedi neka druga vrsta borbe, u koju bi se branitelji također trebali uključiti – potpisom.
Oni koji odmahuju rukom i nezainteresirani su za svoju i sudbinu svoje djece, neka ipak u nastavku pročitaju koji je smisao ovog referenduma, koji je s pravom nazvan ‘Referendumom svih referenduma’.
Ovo je zapravo referendum svih referenduma, važniji od ovih prethodnih referenduma jer ako izgubimo, više nikada neće biti referenduma, više nikada neće biti mogućnosti da građani Vladi svežu ruke – poručio je Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata uoči prikupljanja potpisa.
Inače, građani potpise mogu dati na dvjema listama – za smanjenje potrebnog broja potpisa s 400.000 na 200.000 i protiv prijedloga zakona da se potpisi za referendum prikupljaju samo u uredima državne uprave. Dakle, potpisi se prikupljaju na DVIJE RAZLIČITE LISTE, a na svakoj je po JEDNO PITANJE:
PITANJE SA CRVENE LISTE:
„Jeste li za prijedlog da se članak 87., stavak 3. Ustava Republike Hrvatske izmijeni na način da će o pitanjima iz stavka 1. i 2. Hrvatski sabor raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži 200.000 birača u Republici Hrvatskoj?“
PITANJE SA PLAVE LISTE:
„Jeste li za prijedlog da se članak 8c., stavak 1. Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave izmijeni na način da se potpisi kojima se traži raspisivanje referenduma na zahtjev birača mogu prikupljati na svakom prikladnom mjestu na kojem je moguće održati javno okupljanje u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravo na javno okupljanje?“

za referendum

Građani svoj potpis mogu dati samo jedan put na svaku listu, a podaci koji se upisuju u listu su: IME I PREZIME, OIB ili JMBG i VLASTORUČNI POTPIS. OIB možete prepisati sa svoje zdravstvene iskaznice, a potpisati liste mogu samo osobe koje imaju status birača u Republici Hrvatskoj, pojašnjavaju organizatori.

Vlada je lani uistinu iznajmila izvor Cetine – na 30 godina

– Građani i građanke RH izlazeći na ovaj referendum trajno će sačuvati jedan alat koji je prevažan za poništavanje štetnih odluka vlasti. Danas su to rasprodaja voda i šuma, sutra će to možda bit bušenje Jadrana, a prekosutra privatizacija zdravstva, školstva, izjavio je koordinator inicijative Nećete bez naroda Željko Stipić.
– Ovo radimo jer smatramo svojom dužnošću da moramo učiniti sve da ostavimo mogućnost budućim generacijama da se bore protiv nekih budućih štetnih odluka budućih vlada referendumima, što se sada želi onemogućiti – zaključio je Mijat Stanić.
Inače, kako bi se građane osvijestilo kakve su sve moguće štetne odluke vladajućih moguće (poput rasprodaje otoka, šuma poljoprivrednih površina, izvora pitke vode itd.), u glasilima je objavljen i oglas nalik na moguće vijesti o takvoj rasprodaji u budućnosti.
Na žalost, takvo što nije bilo potrebno izmišljati, a ako dokaz za to evo TRIS-ove vijesti otprije godinu dana o odluci Vlade RH da jedan od izvora Cetine da na 30-godišnju koncesiju za ‘nikakve novce’. Evo linka na taj tekst: Vlada odlučila za 37 sekundi: 75 milijuna litara vode na 30 godina za – 200 kuna dnevno.
Umjesto zaključka, evo poveznice http://necetebeznaroda.hr/prikupljanje-potpisa/ na popis mjesta na kojima se može ‘ustupiti’  potpis.
cetina

Izvor Cetine – foto TRIS

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI