Neovisni novinarski portal
5.12.2021.
EKOLOGIJA
Ljubitelji ugljikovodika na javnoj raspravi foto TRIS/H. Pavić)

Ujedinjene udruge protiv bušenja Jadrana, Slavonije, Podravine, Posavine itd.:
Građani uključite se, ovo je farsa!

Ljubitelji ugljikovodika na javnoj raspravi foto TRIS/H. Pavić)

Ljubitelji ugljikovodika na javnoj raspravi foto TRIS/H. Pavić)

Dodjela dozvola naftaškim kompanijama za svrdlanje po Podravini i Posavini  odjednom je uzbunila i dio tamnošnjeg stanovništva i udruga. Logično, s obzirom da su konačno, možda i pomalo kasno, shvatili što bi moglo uslijediti nakon te odluke Vlade RH, a o kojoj, vele, nitko ništa nije pitao stanovništvo koje živi u blizini potencijalnih eksploatacijskih polja i bušotina na kopnu.  Jednaki scenarij, odnosno film smo već gledali: tada je u glavnoj ulozi bio Jadran, a sada nastupa ravničarski dio naše zemlje, tzv. hrvatska žitnica.  I opet se tzv. javna rasprava događa nakon što su Vladini operativci već bavili posao, pa mnogi postavljaju pitanje: je li moguće da vlasti građane ove države smatraju tolikim budalama?

Ne da je moguće, nego se i događa, pa su se udruge građana diljem Hrvatske konačno počele ozbiljnije udruživati kako bi pružile kakav-takav otpor naftaškoj najezdi, a koja bi mogla unišititi turističku i inu egzistenciju jadranskog življa, a onda i poljoprivredu i stočarstvo u Panonskoj nizini itd.
– Koalicija S.O.S. za Jadran te udruge Zeleni Osijek i Brodsko ekološko društvo – BED pozivaju građanke i građane da se uključe u javnu raspravu o istraživanju i eksploataciji nafte i plina na kopnu. Od 20. svibnja do 20. lipnja 2015. Ministarstvo gospodarstva Republike Hrvatske provodi javnu raspravu o Strateškoj procjeni utjecaja na okoliš za Okvirni plan i program istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na kopnu – pozvali su danas građane gore navedene udruge.
Procedura provedbe Strateške procjene utjecaja na okoliš za kopno jednaka je onoj koja se provodila za projekt na Jadranu pa se nameće isti zaključak kako je i ovdje riječ o proceduralnoj formalnosti u svrhu pokrića već donesenih odluka, smatraju.
– I prije službenog usvajanja Strateške procjene, Vlada je ne samo raspisala natječaj za dodjelu koncesija na istražnim poljima u istočnoj Slavoniji te uz rijeke Dravu, Savu i Dunav, već i odabrala koncesionare za šest predloženih polja. “Domaća” INA i nigerijska tvrtka Oando PLC dobile su po jedno istražno polje, dok je kanadska kompanija Vermillion Energy dobila ostala četiri. Ključno je napomenuti da je nacrt koncesijskog ugovora već pripremljen pa se postavlja pitanje kakve se mjere zaštite okoliša i prirode očekuju od koncesionara, kada studija koja bi te mjere trebala propisati još nije usvojena Način provođenja postupka javne rasprave zanemaruje lokalne zajednice koje su pod izravnom prijetnjom dogodi li se onečišćenje okoliša- ističe Anamarija Krišto iz udruge Zeleni Osijek.
S javnog predstavljanja tzv. Stručne studije o bušenju Jadrana u Zagrebu (foto TRIS/H.Pavić)

S javnog predstavljanja tzv. Stručne studije o bušenju Jadrana u Zagrebu (foto TRIS/H.Pavić)

Inače, Javno izlaganje Strateške procjene utjecaja na okoliš održat će se 08. lipnja 2015. od 10 do 14 sati u Zagrebu (u hotelu International), a slična izlaganja u gradovima i općinama istočne Hrvatske nisu planirana.Podsjetimo, jednako je bilo i u slučaju tzv. javnog izlaganja oko bušenja jadrana: predstavnici Ministarstva gospodrstva i Agencije za ugljikovodike su tek na pritisak javnosti održali neku vrst predstavljanja Strateške procjene utjecaja na okoliš u Zadru i Šibeniku.
– Zagađenje okoliša je stalna i kontinuirana pojava povezana s istraživanjem i eksploatacijom nafte i plina i ono se događa i bez nesreća. U slučaju velike nesreće posljedice za zdravlje i živote ljudi bile bi katastrofalne, a posebno u kraju koji se bavi poljoprivredom i stočarstvom koji ovise o čistoj vodi i zdravoj prirodi. Ovakav pokušaj zanemarivanja stava lokalne zajednice nije primjer dobre prakse, već upućuje na netransparentan postupak koji možebitno krši i odredbe Aarhuške konvencije.
Stoga pozivamo građanke i građane da se uključe u tekuću javnu raspravu i do 20. lipnja dostave svoje komentare na predloženu Stratešku procjenu utjecaja na okoliš za Okvirni plan i program istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na kopnu, izravno na Središnji portal za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću “e-Savjetovanja” – pozivaju iz – Koalicije S.O.S. za Jadran te udruge Zeleni Osijek i Brodsko ekološko društvo – BED.
Inače, o mrtvoozbiljnim namjerama aktualnog ministarstva gospodarstva na TRIS-u smo u tekstu Jedimo naftu, pijmo ukapljeni plin: ministar bi bušio i Jadran, i Slavoniju, Baniju, Dinaride…(vidi ovdje)  pisali i prošloga ljeta, no toj se problematici u javnosti i stručnim kruigovima, te među udrugama građana tada baš i nije pridavala posebna pažnja.
Bolje ikad nego nikad,  obično se kaže, pa za one koji  ipak žele iznijeti svoje stajalište o svemu ovome, u nastavku evo informacija kako to mogu učiniti. Uzgred, o ‘stručnosti’ organizatora govori i podatak da su na oglasu za javnu raspravu pomiješali pojmove Jadran i kopno (poveznica).

Agencija za ugljikovodike - javna rasprava (Foto H. Pavić) (9)

Javni uvid i javna rasprava održat će se od 20. svibnja do 20. lipnja 2015. godine. Tijekom trajanja javnog uvida i javne rasprave javnosti će, u prostorijama Agencije za ugljikovodike (Miramarska cesta 24, Zagreb), radnim danom od 10 do 15 sati, biti omogućen javni uvid u Stratešku studiju i Okvirni plan i program. Obavijest o održavanju javne rasprave, kao i sva prateća dokumentacija, na dan početka javne rasprave bit će dostupni   javnosti i na internetskim stranicama Ministarstva (www.mingo.hr) i Agencije za ugljikovodike (www.azu.hr).
Javno izlaganje o Strateškoj studiji i Okvirnom planu i programu održat će se 08. lipnja 2015. godine od 10 do 14 sati, u prostorijama hotela International, Miramarska cesta 24, Zagreb, a tamo bi trebali biti predstavnici Ministarstva gospodarstva kao i predstavnici Ovlaštenika koji je izradio Stratešku studiju, koji će prisutnima odgovarati na postavljena pitanja, najavljuju.
Prijedlozi, mišljenja i primjedbe javnosti mogu se upisati u knjigu primjedbi koja će biti izložena uz dokumentaciju. Također, mogu se dostaviti u pisanom obliku Sektoru za rudarstvo Ministarstva gospodarstva, s naznakom: „Javna rasprava o Strateškoj studiji utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu“ ili putem mrežnog servisa savjetovanja.gov.hr, zaključno s posljednjim danom javne rasprave. Svi prijedlozi, mišljenja i primjedbe koji ne budu dostavljeni u roku i čitko pisani neće se uzeti u obzir – obavještavaju iz Ministarstva gospodarstva.

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI