Neovisni novinarski portal
27.11.2021.
IZDVOJENO
Papa Franjo u Sarajevu: ‘Muslimani, pravoslavni, židovi, katolici i drugi – svi zajedno, radosni! To je nada. Ulažimo u to’

Papa Franjo u Sarajevu:
‘Muslimani, pravoslavni, židovi, katolici i drugi – svi zajedno, radosni! To je nada. Ulažimo u to’

Papa_u_Sarajevo_3_jpg_688x388_q85_crop_upscale.jpg.688x388_q85_crop_upscalePapa Franjo stigao je u Sarajevo. U 9 sati dočekan je u zračnoj luci odakle je otišao u sjedište Predsjedništva BiH gdje mu je priređen državnički doček, nakon čega služi svetu misu na koševskom stadionu.

 Pozdravio ga je predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, a Papin su dolazak tamo burnim pljeskom pozdravili brojni građani. Nakon intoniranja himni Vatikana i BiH, predaje prijavka i smotre počasne vojne postrojbe počeli su službeni razgovori pape Franje i trojice članova Predsjedništva BiH. Sa zgrade Predsjedništva poletjela su tri bijela goluba.  Papa na stadionu Koševo predvodi središnje euharistijsko slavlje – javlja HTV.

Vatikanski radio je objavio cjeloviti govor Svetoga Oca prigodom susreta s predstavnicima vlasti u Sarajevu (POVEZNICA), u kojem je izrazio radost što je došao u ovaj ‘grad koji je mnogo propatio u krvavim sukobima u prošlome stoljeću, a koji je ponovno postao mjesto dijaloga i mirnoga suživota i prešao s kulture sukoba i rata kako bi se izgrađivala kultura susreta’.

dolazak4_01.jpg.688x388_q85_crop_upscale

– Potreban nam je razgovor, otkrivanje bogatstva svakoga od nas, vrednovanje onoga što nas ujedinjuje te doživljavanje razlika kao mogućnost rasta, pritom poštujući svakog pojedinca. Prijeko je potreban strpljiv dijalog, pun povjerenja, tako da pojedinci, obitelji i zajednice mogu prenositi vrijednosti vlastite kulture i prihvaćati sve ono dobro u tuđim iskustvima.    

Na ovaj bi način mogle zacijeliti čak i velike rane nedavne prošlosti, a na budućnost bi se gledalo s nadom, te bismo se, slobodni od svakoga straha i mržnje, suočavali sa svakodnevnim problemima s kojima je svaka građanska zajednica pozvana suočiti se – rekao je papa Franjo.

– U ovoj zemlji, mir i sloga među Hrvatima, Srbima i Bošnjacima te poticaji kojima se u posljednje vrijeme njeguje taj sklad, kao i srdačni i bratski odnosi između muslimana, židova, kršćana i drugih vjerskih manjina imaju važnost koja seže daleko izvan granica Bosne i Hercegovine. Ovime se daje svjedočanstvo cijelome svijetu kako je suradnja među različitim narodima i religijama u svrhu općega dobra itekako moguća; kako pluralizam kultura i tradicija može potaknuti i oživotvoriti neponovljivo i učinkovito rješavanje problema; kako se čak i najdublje rane mogu izliječiti zajedničkim hodom koji pročišćava sjećanja i daje nadu za budućnost. Vidio sam danas tu nadu u djeci koju sam pozdravio u zračnoj luci. Muslimani, pravoslavni, židovi, katolici i druge manjine – svi zajedno, radosni! To je nada. Ulažimo u to – poručio je papa.

Papa u Sarajevu (Printscreen HTV)

Naglasio je kako bi svi trebali prepoznati temeljne ljudske vrijednosti, ‘kako bi se uspješno suprotstavili divljaštvu onih koji bi od svake različitosti htjeli stvoriti priliku za nasiljem’. – U ime se ovih vrijednosti može i mora surađivati, graditi i razgovarati, opraštati i s njima rasti. One tako dopuštaju suzvučju različitih glasova da se oblikuju u plemenit i skladan himan, nasuprot fanatičnom kriku mržnje – rekao je papa pozivajući političare na plemenitu zadaću da budu prvi koji će služiti svojim zajednicama, radeći prvenstveno na očuvanju temeljnih ljudskih prava, među kojima istaknuto mjesto ima ono o vjerskoj slobodi.

U govoru pred političarima je naglasio i prijeko potrebnu stvarnu jednakost svih građana pred zakonom, posebno u njegovoj provedbi, bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili geografsku pripadnost: tako će se svi, bez razlike, u potpunosti osjećati dionicima javnoga života i, uživajući ista prava, moći će aktivno dati svoj posebni doprinos općem dobru.

Papa Franjo na Koševu vodi  misu pred oko 67.000 hodočasnika, od kojih 23.000 stiže iz Hrvatske.  Poglavar Katoličke Crkve stigao je na stadion u papamobilu, a oduševljeno mnoštvo pozdravilo ga je povicima “Papa mi te volimo” i “Mir vama”. Misa je središnji događaj njegova jednodnevnog posjeta Bosni i Hercegovini. Pred njen početak pedeset i tri zbora, od kojih deset iz Hrvatske, zajedno su pjevale pjesmu “Krist na žalu”. Poslijepodne Papu očekuju susreti sa svećenicima i redovnicama Katoličke crkve te razgovori s mladima.

Papa Franjo u Sarajevu (Printscreen HTV)

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI