Neovisni novinarski portal
24.7.2021.
POLITIKA
Ministar Mornar u Kninu: Neće vas država 20 godina školovati  i onda vam još i tražiti posao

Ministar Mornar u Kninu:
Neće vas država 20 godina školovati i onda vam još i tražiti posao

Ministar Mornar govori na proslavi obljetnice Veleučilišta (Foto: H. Pavić)

Ministar Mornar govori na proslavi obljetnice Veleučilišta (Foto: H. Pavić)

U Kninu je u utorak svečano obilježena deseta obljetnica Veleučilišta Marka Marulića, u čijoj je proslavi sudjelovao i ministar znanosti, obrazovanja i sporta  Vedran Mornar.

Stručne studije Poljoprivrede krša, Stočarstva krša, Biljne proizvodnje, Prehrambene tehnologije, te Trgovinskog poslovanja s poduzetništvom i Inovacijsko središte Veleučišta trenutno pohađa 360 studenata, a do sada je zvanje stručnog prvostupnika sa 180 ECTS bodova steklo 463 polaznika. Proslavi i čestitkama obljetnice priključio se i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar.

– Ovo veleučilište je pionir inicijative koju u međuvremenu i drugi prepoznaju – promicanja ideje akademskog poduzetništva. Ideja je ne stvarati studente, završene diplomande koji će tražiti posao, nego studente koji će sami sebi stvarati posao. Mislim da je ovim jako dobro odabranim programima Veleučilište u Kninu na pravome putu. Programi su to koji su primjereni kraju, primjereni regiji, koji mogu stvoriti nova zaposlenja. To je bitno. Ne možemo se više oslanjati na to da će država i 15, 17 ili 20 godina školovati ljude i da će im nakon toga ta ista država nuditi i posao – rekao je čestitajući obljetnicu ministar Mornar.

Ustvrdio je da Kninu, da bi bio pravi studentski, sveučilišni grad, fali još samo studentski dom. Obećao je da će Ministarstvo i dalje podržavati razvoj visokog školstva u ovom gradu, a uz sve ostalo, najavio je i da će financirati opremanje studenstkog doma. Za tu svrhu će izdvojiti oko milijun i pol kuna.

10. obljetnica Veleučilišta u Kninu (Foto H. Pavić) (2)

 

Naša budućnost je – motika!

– Mislim da je budućnost Hrvatske, između ostalog, i u poljoprivredi. Hrvatska vjerojatno neće moći proizvoditi silicijske ćipove, možda ni tešku industriju, ali mislim da se mi možemo profilirati u granama turizma, u informacijskim, komunikacijskim tehnologijama, možemo se naravno promovirati i u poljoprivredi. Mislim naravno da ekološka čistoća ovoga kraja i uopće ekološka čistoća Hrvatske, uvjetuje da je kvaliteta naših prehrambenih proizvoda neusporediva s onim što se nudi na svjetskom tržištu. Ne znam da li je itko ikada probao pomidore, rajčicu, paradajz iz ovih krajeva i one iz Nizozemske i da nije to primijetio. Mislim da kvaliteta neusporediva i da je to nešto što sigurno možemo prodavati na svjetskom tržištu – rekao je Mornar u izjavi za medije nakon proslave.
Deseta obljetnica Veleučilišta poklapa se s desetom obljetnicom gradonačelničkog mandata Josipe Rimac, koja je u lipnju 2005. sa samo 25 godina postala najmlađa gradonačelnica u Hrvatskoj. Ona je stoga zahvalila i svom prethodniku, također HDZ-ovom gradonačelniku Vinku Mariću, na projektu koji joj je ostavio u nasljedstvo.
– Otvaranjem Veleučilišta je zaustavljeno raseljavanje mladih ljudi iz Knina, omogućen im je ostanak i školovanje. Upravo smjerovi poljoprivrede i stočarstva krša, te prehrambena tehnologija smjerovi su koji su uvijek kroz povijest hranili i odgajali ovaj kraj. To je naša povijest i mi je čuvamo. Nisu nam davali puno šanse. Govorili su da poljoprivreda i stočarstvo ovdje neće zaživjeti, pitali tko će to u ovim krajevima raditi i predlagali da je bolje osnovati studij informatike ili neki drugi sličan studij. Ali mi smo ponosni na našu povijest i tradiciju i drago mi je da smo kroz jednu sinergiju veleučilšta s OPG-ovima, gospodarstvom, poduzetništvom… napravili nove proizvode, oživjeli i modernizirali autohtone proizvode ovog kraja – rekla je na proslavi gradonačelnica Rimac.
Ustvrdila je da je Velečilište zamašnjak razvoja grada Knina, a da su poljoprivreda i stočarstvo važni ne samo za Knin nego i za čitavu Republiku Hrvatsku.
– Nadam se da ćemo zajedno doći do 50 obljetnice bez problema i nadam se da ćete mi bilnjim preparatima pomoći da izdržim do tada  – rekla je gradonačelnica Rimac čestitajući dekanu Mirku Gugiću i svim zaposlenicima prvu desetgodišnjicu rada.

Ministar Mornar i gradonačelnica Rimac s dekanom i dobitnicima priznanja Veleučilišta (Foto: H. Pavić)

Ministar Mornar i gradonačelnica Rimac s dekanom i dobitnicima priznanja Veleučilišta (Foto: H. Pavić)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI