Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POLITIKA
Izvanredni otkaz novinaru “Novog lista” Borisu Paveliću: “Pao” zbog teksta koji je trajao pola sata…

Izvanredni otkaz novinaru “Novog lista” Borisu Paveliću:
“Pao” zbog teksta koji je trajao pola sata…

Boris Pavelić (Foto FB) (3)

Poslije Borisa Dežulovića, kolumnista, pisca i novinara kojemu je Slobodna Dalmacija otkazala suradnju zbog izgubljenog sudskog spora, još jedan novinar našao se na meti Uprave svoje novinske kuće. Novinaru riječkog „Novog lista“ Borisu Paveliću,  stigao je izvanredni otkaz zbog objave  teksta u kojemu bivši djelatnik jugoslavenske obavještajne zajednice  Josip Manolić iznosi tvrdnju kako je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko svojedobno bio suradnik Udbe . Sporni tekst samo je nakratko objavljen na portalu „Novog lista“, s kojega je vrlo brzo uklonjen.  Hrvatsko novinarsko društvo tim se povodom oglasilo priopćenjem u kojem izražava  duboku zabrinutost jer, čini se, da obračunavanje s „nepoćudnim“ novinarima postaje mjera pritiska kojom se želi ušutkati novinare  i ozbiljno reducirati medijske slobode.

U priopćenju HND-a, koje potpisuje predsjednik Društva Saša Leković, navodi se da je zatraženo očitovanje od vlasnika “Novog lista” Alberta Faggiana, predsjednika Uprave Nevena Klarina i glavnog urednika Nenada Hlače, ali su sva trojica odbila odgovoriti na pitanje o razlozima za Pavelićev izvanredni otkaz.

Što je prethodilo odluci Uprave Novog lista o izvanrednom otkazu, pokušali smo saznati i od samog Pavelića, no, zbog objektivnih razloga, odnosno činjenice da odluka nije konačna, kratko je kazao: Nemam komentara!

Neslužbeno, od kolega u riječkom dnevniku, saznajemo da je Boris Pavelić kontaktirao Josipa Manolića, a pokušao je dobiti i očitovanje iz HDZ-a. Kako su u stranci s odgovorom zavlačili, Pavelić je napisao tekst, ali ga je glavni urednik Nenad Hlača odbio objaviti. No, novinar je ustrajao na tome da se tekst objavi makar na web portalu „Novog lista“ , gdje se naposlijetku i pojavio, ali je već nakon pola sata skinut. Ali i to je bilo dovoljno da neki drugi portali ( Index.hr) objave link na Pavelićev tekst kojeg de facto više na webu NL-a nije bilo. Neki kolege smatraju da Paveliću nisu “presudili“ politički razlozi, nego pritisak na uredništvo on-line izdanja da objavi njegov tekst ( ?!). Uprava je jučer zasijedala i donijela odluku o izvanrednom otkazu, ali se još čeka mišljenje Sindikata, iako ono nije obvezujuće, ali ga u proceduralnom smislu Uprava treba zatražiti.

U HND-u drže da je riječ o nastavku sve većeg pritiska na novinare kako ne bi radili svoj posao, te da se na taj način šalje jasna poruka da će pritisci kao i otkazi novinarima u raznim medijima , bez opravdanih i na zakonu utemeljenih razloga, biti nastavljeni.

– Hrvatsko novinarsko društvo dobilo je, naime,  još nekoliko vrlo uznemirujućih informacija o otkazima koji se spremaju „neposlušnim“ novinarima u više medija kao i o pritiscima na novinare i urednike kako bi radili neprofesionalno- ističe se u priopćenju HND-a. – Takvi su pritisci- kaže Leković-  već rezultirali uredničkim odlukama o neobjavljivanju više tekstova u raznim medijima, a protivno standardima novinarske profesije. U strahu za vlastitu egzistenciju novinari izloženi svakovrsnim pritiscima upravljačkih i uredničkih struktura ne žele o tome govoriti javno, ali je HND o svim saznanjima koja ima obavijestio Europsku federaciju novinara i ostale međunarodne organizacije koje se bave novinarskim i medijskim slobodama.

U novinarskoj branši strahuju kako se u Hrvatsku vraćaju rane 90-te koje bi za slobodu medija i novinarsku profesiju mogle biti još dramatičnije. Indikativno je da se stvara klima, i prije nego je uopće poznat datum parlamentarnih izbora, kako na vlast dolazi HDZ i Tomislav Karamarko o kojemu je već danas opasno pisati kritički intonirane tekstove ili problematizirati neke njegove političke i poslovne poteze. Primjera radi, u HND-u saznajemo da je Karamarko svojevremeno prijetio i novinaru Željku Peratoviću ( i HND-u) zbog teksta o tvrtki Soboli 2010., a na konferenciju za novinare koju je Peratović na tu temu u Društvu trebao održati, došao je tek jedan jedini novinar, što je dotad nezabilježeno. Svi ostali su se „preventivno“ oglušili…

Puno kooperatvnijim se pokazao u slučaju premlaćivanja novinara Dušana Miljuša, kada je kao ministar unutarnjih poslova s cijelom ekipom suradnika došao u HND na razgovor o mogućim razlozima napada , s ciljem što bržeg otkrivanja počinitelja i njihovog privođenja. No, to se nikad nije dogodilo…

HND ima razloga strahovati za sigurnost novinara i budućnost ove profesije na kojoj političari sve otvorenije vježbaju političke mišiće, prisiljavajući ih da za račun egzistencije šute kako ne bi završili na ulici. Zbog toga Društvo apelira  na vlasnike medija, uprave i urednike da zaštite dignitet i sigurnost novinara, koji, međutim, moraju i sami učiniti više za obranu svoje slobode i profesionalne časti…

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI